Logg inn:
SISTE DISKUSJONER
SE FLERE DISKUSJONER
Forfattere
Kjell Simonsen
Redaktør, Barnehageforum
6 åringene ankommer i disse dager basene. Nå vil en vellykket oppstart handle mye om hvordan du møter barn og foreldre. Her er noen gode ord som kan kan hjelpe deg på veien. Lykke til!
Janne på Hundeidvik har gjort klar marsjstøvlene og er klar for nasjonaldagen. Hun elsker 17.mai,korps og SFO. Litt pynt, mye kake og viktig historie deles i denne saken. Hurra!
Nettverket! for SFO jobber med media i alle kanaler og forsøker å løfte fram tema som er viktige for barns trivsel og utvikling – hele tiden med SFO/AKS som utgangspunkt. Skal vi lykkes med kvalitetsarbeidet vårt, må vi ha mor og far med på laget.
Ble litt inspirert av forrige ukes teknikk.. Her kommer blomster, lag på lag..
De ligger i skapet, roper om å bli brukt til noe morsomt..
Vi på SFO har tenkt å gå mere i dybdelek, og jakter på inspirasjon på å innrede gode lekerom og tilrettelegge for god utelek. Ute har vi en plan på å lage et enkelt sølekjøkken med inspirasjon fra Fantasifantasten.no. Vi vil bli gode på lek. Lek er barnas jobb.
Mellom 5 og 8 prosent av alle skolebarn er så stille og tilbaketrukne at det hindrer dem i læring og sosial omgang, viser en kartlegging. Hva kan vi gjøre for disse barna i SFO/AKS?
SFO-Norge er i stadig utvikling – og de gode eksemplene blir stadig flere. - Når kokken Erik bygger tomatsuppen opp fra bunnen av, havner posesuppen vi brukte tidligere på reservebenken, forteller Mariell Fagernes, stolt SFO-leder.
Min yngste datter Ane, seks år og snart skolestarter ble for noen helger siden bedt på overnatting hos ei venninne for første gang. Den forespørselen utløste entusiasme og glede i den lille jenta og hun utbrøt spontant; «Mamma, venner er magisk».
Jammen vart det fint i lauvåsen vår!!!
Noe av det beste med våren og sommeren, er alle de nydelige blomstene. I dag tar vi vare på de flotteste, for evig og alltid.
25.05.2015
Krøllebilde
Denne teknikken er enkel, morsom og litt skummel..
”Det er som å male og ikke vite hva du gjør”
14.06.2013
Akvarium
I dag skal du få se hvordan jeg lager et akvarium.
Vi følger alt som skjer rundt leksetilbudet med argusøyne. Naturligvis. Det er vår rolle. Vi ønsker å holde deg oppdatert om alt som angår SFO og AKS (aktivitetsskolen, Oslos navn på SFO).
Det kan være vanskelig å formidle historien rundt frigjøringsdagen 1814 til barna i SFO. Utenrikspolitikk kan være noe fjernt fra deres hverdag på lekeplassen. Derfor skrev jeg for noen år siden to historier der landene blir presentert som barn på en lekeplass.
Det nærmar seg nasjonaldag 2013. Kva er vel ikkje meir naturleg enn å svi av ein ekstra tanke til mannen bak norgeshit`en "Nordmannen"? Songen er forøvrig kanskje mest kjend som "Mellom bakkar og berg".
Gode forberedelser er nøkkelen også når du skal lykkes med vanskelige samtaler.
På tide med litt maling igjen. Her kommer en teknikk som er litt annerledes.
I Sverige er Fritidshemmet lagt inn under rektors ansvarsområde. Dermed er den svenske versjonen av SFO blitt en del av skolens totale virksomhet. Vi har klippet litt i svenske medier. Kjenner du igjen problemstillingene?
09.11.2012
Tegn et trykk
Etter å ha kikket i mine gamle notater, fant jeg denne teknikken. Denne gangen skal du lære hvordan du kan tegne et trykk.
I Fredrikstad skal SFO’er og barnehager legge ut pepperkakehusene sine for salg i samarbeid med en lokal eiendomsmegler. Inntektene hjelper sårbare barnefamilier.
En dag jeg var inne hos sekretæren på Volden skole, og fant litt emballasje. Du vet denne plasten som beskytter varene skolen bestiller.
Ut med dorullnissen, grana, furua og einebærbusken,- inn med dorull-juletreet!
Konferansen Kvalitet i SFO 2011 har tydeligvis vekket interessen hos SFO-folket. I skrivende stund, en måned før konferansen, har over 450 fra SFO-befolkningen meldt seg på til samlingen ved vannhullet – som vi kaller dette årlige treffpunktet.
Når Bjørgen og Northug no vert feira storslagent over heile landet under VM, så synest underteikna at Nettverket for SFO også bør få feire sitt lille, store jubileum med brask og bram.
Her kommer min variant av forandring fryder, perler. Denne teknikken fant Maren og jeg ut sammen. Maren går i 4. trinn og er like lidenskapelig opptatt av forming som jeg. ”Kan vi ikke bare se hva vi har i skapet da?”, sa hun..
Med Kunnskapsløftet er varianten av avsluttende eksamen i norsk på videregående skole beregnet spesielt på fremmedspråklige ungdommer fjernet.
Skoleferien er i gang, mens vi i SFO har noe flotte uker igjen på jobb. Skal dere til stranden vil jeg anbefale å ta med maleskrin og pensler. Og husk fotoapparat..
Denne teknikken passer fint nå som det nærmer seg sommer, sol, blomster, farger og alt som hører årstiden til. Dette er også min versjon av månedens utfordring.
Her finner du to enkle skuespill de voksne kan spille for barna. I disse er det humor som gjelder!
Jobben i SFO gir uante muligheter for å oppleve personlig utvikling. Ser vi dette, og tar konsekvensene av det, blir resultatet ofte god kvalitet i virksomheten. Foreldre og bran møter motiverte voksne som er stolte over jobben sin og du får en enda triveligere arbeidsplass.
Grip sjansen! Nå er det kurs på Godlia i Oslo for AKS-folket. Vi har invitert Pål Roland som høstet 5’ere og 6’ere på terningen på konferansen KVALITET I SFO 2009 – til å gi oss en støtte vi virkelig trenger i AKS-basene.
Pakistanske og somaliske mødre i bydelene Grorud og Søndre Nordstrand i Oslo har fått tilbud om kurs i foreldretreningsprogrammet Parent Management Training Oregon (PMTO).
Når vi ønsker at barna skal lage vintermotiver kan vi bruke materialene fettfarger og vannfarger sammen
SFO-Norge er i utvikling. Vi kommer stadig over eksempler på god praksis. I Veståsen SFO har de pedagogisk veiledningsforum.
Overgangen fra skole til SFO er gjennomført med hårfin kontroll på kaoset. Knekkebrødene er spist eller strødd utover gulvet, og støynivået er bare litt over ok. Matrester, fat, bestikk og serveringsutstyr til 108 barn er rydda unna, selv om vi er en mindre enn normalt. Noen er hjemme med sykt barn.
Utviklingsarbeide i SFO kan også være å tenke sammensetning av personalgruppen. På Gullhaug SFO i Bærum har de ansatt en miljøterapeut.
Tenk en helt egen - og ikke minst gratis golfbane på SFO! Ja det er fullstendig mulig, bare se på denne idéen.
12.06.2009
SFO for barn
Når jeg besøker noen SFO’er klarer jeg ikke å la være å tenke at her kunne jeg tenkt meg å ha være barn igjen. Slik var det da jeg besøkte Lilleaker SFO i Oslo. Der møtte jeg voksne og barn som leker, lærer og trives.
Skitne barn med irriterende foreldre får mindre omsorg og mer kjeft en andre.
25.06.2008
Fugl i skapet
- Det piper i skapet, sa Kari. – Hva mener du? – Det piper i kjøkkenskapet, det en fugl der. - Hallo, fugler er ikke i kjøkkenskap, sa jeg og åpnet skapet. Der var det ingen fugl, bare glass og tallerkener. (Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.)
Janne er SFO-leder ved Østensjø SFO. I Oslo har SFO’ene vært en kasteball mellom bydel og skoleetat helt siden starten av 90-tallet. Uansett hvor SFO er organisert er den kompetansen som SFO innehar viktig for helheten. Det er denne historien til Janne et eksempel på:
Sommeren er en fin tid for å ta en tur i skogen. Hvorfor ikke ta med en wokpanne og litt grønnsaker.
På SFO er det ungene selv som bestemmer hva de vil gjøre. Vi barneveiledere kan innimellom komme med gode tips og råd, legge til rette for det vi tror ungene vil like, eller noe som vi bør gjøre fordi det er 17.mai, jul eller påske. Enkelte år har vi unger som er skikkelig gira på sfo-forming, mens andre år er formingsaktivitetene på lavgir.
Mellom 5 og 8 prosent av alle skolebarn er så stille og tilbaketrukne at det hindrer dem i læring og sosial omgang, viser en ny kartlegging. Hva kan vi gjøre for disse barna i SFO?
Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Har du forslag til hvordan vi kan arbeide løsningsfokusert (LØFT) med denne gutten?
12.03.2008
Påskehare
Påsken nærmer seg med stormskritt og vi vil denne uken legge ut forslag til noen aktiviteter dere kan gjøre sammen med barna.
Janne gir oss denne gang en flott formingsaktivitet og kanskje inspirasjon til litt sirkusliv også...
11.02.2008
Valentinsdag
Hva med å markere Valentinsdagen på SFO med å lage valentinskort til venner og familie, eller lage andre koselige valentinsting som kan pynte litt på SFO eller gis som gave?
De fleste setter jo pris på å komme ut i naturen og få gode opplevelser. Men selv om dette er et mål blir det lett det samme innholdet hver gang på utfluktene. Våre barn synes alltid det er gøy å fiske krabber i strandkanten, men det er jo straks litt mer spennende å trekke garn eller være på rådyrjakt i skogen.
Det finnes ingen direkte hjemmel i loven for å hevde at det skal drives opplæring i SFO. Men likevel er det klart; det skal og må drives opplæring av barn i SFO-tiden.
18.01.2008
Promping
Opplevd at barna i perioder er i overkant fiksert på promp? Les hva Mette, vår danske pedagogiske journalist, anbefaler.
Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.
Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.
04.01.2008
Filosofispill
Mette Hegnehøj Mortensen, vår pedagogiske journalist i Danmark har besøkt Valhalla SFO. De har laget et filosofispill.
Har du merket at dagens barn er urolige og lite utholdende? At de ofte går fra det ene tild et andre og liksom ikke fullfører det de har begynt på? Mange forteller om rastløse barn.
Det er vakkert og morsomt å dekorere vinduene med julemotiver i desember. Like morsomt er det ikke å fjerne det i januar. Her er et godt tips som gjør fjerning enkelt.
Hva gjør du når barnet sårt savner en far som aldri er der?
Bruk fargestoffene i bærene til å lage flotte bilder som dekorasjon i SFObasen. Etter årets bærtur kan dette være et godt tips til etterarbeid. Få frem de flotte fargestoffene som finnes i bærene fra naturen. Det blir garantert fine dekorative bilder som skaper en fin stemning i basene - og aller viktigst; det er en trivelig aktivitet som ungene virkelig gleder seg over. Det er klokt å binde sammen fysisk utfoldelse i skog og mark med stillesittende forming. Er været bra, kan man jo gjennomføre dette utendørs.
Valgkampen er ingen spøk for oss SFOere. Vi må høre på den evige diskusjonen om SFO-priser og politikere som dokumenterer at de ikke kjenner virkeligheten. Så langt i valgkampen er det et par utspill som tar kaka...
Vi har en skole som ligger i et flott område, med både skogen og sjøen som nærmeste arena. Ved Saksvik SFO bestemte vi oss sist høst for å markere og synliggjøre hva nettopp vår SFO er best på. Valget ble veldig enkelt, fyskisk aktivitet er noe vi allerede har mye av, men som vi aldri har satt i system.
25.05.2007
Prat i vei
Barn trenger voksne samtalepartnere. Både som rollemodeller og ikke minst for å utvikle språket. Her er noen råd på veien mot en mer skravlete SFOhverdag.
16.04.2007
Plantefarging
Det er fascinerende å koke suppe av noe man plukker ute i naturen, og få farge på ullgarn av det.
Mange SFOer sliter med plassmangel og mange SFOer satser mer og mer på utebaserte tiltak for å veie opp for plassmangel, men også for å ha mer fokus på uteaktiviteter i SFO
Det er ikke hver dag vi kan trekke frem en SFO som har skrevet sin egen bok! Det har faktisk fire entusiastiske SFO-ansatte ved en Oslo-SFO gjort.
For at vi skal lykkes som personalgruppe må vi jobbe som et lag, eller et team om du vil. Men et lag kan bestå av personer som jobber i flere ulike retninger med sine egne behov i fokus framfor gruppas.
Har du feriedager til gode, så finnes det muligheter for å overføre disse til neste fereieår. Her får du litt fakta om reglene som gjelder rundt dette.
Oppdragelse skal skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. For at dette skal være mulig, er det viktig at vi i barnehagen/SFO har tydelige tanker om hva vi legger i oppdragelse, hvordan den skal foregå og hvilke verdier vi bygger oppdragelsen på
Her kommer forslag til intervjumal for intervju av assistent/barneveileder.
26.04.2006
Jeg kan!
Her får du en trinnvis gjennomgang av Jeg kan! metoden. I Jeg kan! metoden jobber man løsningsfokusert med barns utfordringer.
Arbeidet i SFO dreier seg i veldig stor grad om engasjement. Uten et visst engasjement blir møtet mellom voksen og barn lite givende for begge parter.
Denne observasjonsmetoden skal gi en indikator på barns sosiale ferdigheter.
08.04.2006
Hva er dysmeli
Dysmeli er en medfødt diagnose der armer og/eller ben er mangelfullt utviklet.
Lyst å lage en egen kjøkkenhage i SFO? Vi forteller deg hvordan det kan gjøres.
Hvordan bruker den voksne sin kompetanse og hva lærer egentlig barna?
27.03.2006
Romreisekassa
Tenk å ha en egen "Romreisekasse" på SFO. Hva kan være innholdet i den tro. Her finner du mange idéer.
Hyttebygging kan også foregå innendørs. Gjerne i litt andre former enn ute, men mulighetene er mange. Kanskje flere enn vi tror.
23.03.2006
Lompefabrikken
Å lage lomper er superenkelt, billig og sunt - en flott aktivitet som alle barn kan mestre og bli fornøyde med.
De barna vi gjerne ser på som litt annerledes, er ikke bare de sinte eller de som sitter i rullestol. Mange barn sliter med ulike funksjonshemminger som gjør hverdagen vanskelig.
Mange barn slite med dysleksi. Med litt bakgrunnsinformasjon blir det enklere å forholde seg til disse barnas utfordringer.
Noen av de som røyker vil kanskje forvente at man kan ta røykepauser i løpet av arbeidsdagen. Men har de egentlig krav på det?
I Kristiansand har de en helt egen fotball liga for de eldste SFO-barna. Kjempeidé!
Hvordan forvalter vi som ledere muligheten og plikten vi har til å gjennomføre medarbeidersamtale med våre ansatte?
Denne utfordringen er enkel og morsom. Den lar barna være kreative og sette litt farge på hverdagen. Klikk deg videre og bli med!
ARTIKLER
Å male en krøll
”Det er som å male og ikke vite hva du gjør”
   
Sommerblomster, for evig og alltid
Noe av det beste med våren og sommeren, er alle de nydelige blomstene. I dag tar vi vare på de flotteste, for evig og alltid.
   
Krøllebilde
Denne teknikken er enkel, morsom og litt skummel..
   
Venner er magisk (fra juni)
Min yngste datter Ane, seks år og snart skolestarter ble for noen helger siden bedt på overnatting hos ei venninne for første gang. Den forespørselen utløste entusiasme og glede i den lille jenta og hun utbrøt spontant; «Mamma, venner er magisk».
   
Se opp for kryssende vilt
Vi på SFO har tenkt å gå mere i dybdelek, og jakter på inspirasjon på å innrede gode lekerom og tilrettelegge for god utelek. Ute har vi en plan på å lage et enkelt sølekjøkken med inspirasjon fra Fantasifantasten.no. Vi vil bli gode på lek. Lek er barnas jobb.
   
- Barn trenger å få leke i fred!
Nettverket! for SFO jobber med media i alle kanaler og forsøker å løfte fram tema som er viktige for barns trivsel og utvikling – hele tiden med SFO/AKS som utgangspunkt. Skal vi lykkes med kvalitetsarbeidet vårt, må vi ha mor og far med på laget.
   
Å lime papir på papir
De ligger i skapet, roper om å bli brukt til noe morsomt..
   
Blomst, lag på lag
Ble litt inspirert av forrige ukes teknikk.. Her kommer blomster, lag på lag..
   
Laks og grønne epler
SFO-Norge er i stadig utvikling – og de gode eksemplene blir stadig flere. - Når kokken Erik bygger tomatsuppen opp fra bunnen av, havner posesuppen vi brukte tidligere på reservebenken, forteller Mariell Fagernes, stolt SFO-leder.
   
Operasjon lauvsprett ved Hundeidvik Privatskule/SFO.
Jammen vart det fint i lauvåsen vår!!!
   
Stille barn sliter
Mellom 5 og 8 prosent av alle skolebarn er så stille og tilbaketrukne at det hindrer dem i læring og sosial omgang, viser en kartlegging. Hva kan vi gjøre for disse barna i SFO/AKS?
   
Prat i vei
Barn trenger voksne samtalepartnere. Både som rollemodeller og ikke minst for å utvikle språket. Her er noen råd på veien mot en mer skravlete SFOhverdag.
   
Plantefarging
Det er fascinerende å koke suppe av noe man plukker ute i naturen, og få farge på ullgarn av det.
   
Suksessfaktor i personalgruppa: Lagfølelse
For at vi skal lykkes som personalgruppe må vi jobbe som et lag, eller et team om du vil. Men et lag kan bestå av personer som jobber i flere ulike retninger med sine egne behov i fokus framfor gruppas.
   
Kampen om Hudøy – Løren SFO med egen bok
Det er ikke hver dag vi kan trekke frem en SFO som har skrevet sin egen bok! Det har faktisk fire entusiastiske SFO-ansatte ved en Oslo-SFO gjort.
   
Trasop tar´n helt ut
Mange SFOer sliter med plassmangel og mange SFOer satser mer og mer på utebaserte tiltak for å veie opp for plassmangel, men også for å ha mer fokus på uteaktiviteter i SFO
   
Overføring av ferie
Har du feriedager til gode, så finnes det muligheter for å overføre disse til neste fereieår. Her får du litt fakta om reglene som gjelder rundt dette.
   
Oppdragelse til hva?
Oppdragelse skal skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. For at dette skal være mulig, er det viktig at vi i barnehagen/SFO har tydelige tanker om hva vi legger i oppdragelse, hvordan den skal foregå og hvilke verdier vi bygger oppdragelsen på
   
Observasjon - Sosiale ferdigheter
Denne observasjonsmetoden skal gi en indikator på barns sosiale ferdigheter.
   
Hva er dysmeli
Dysmeli er en medfødt diagnose der armer og/eller ben er mangelfullt utviklet.
   
Lag en egen kjøkkenhage
Lyst å lage en egen kjøkkenhage i SFO? Vi forteller deg hvordan det kan gjøres.
   
Kompetanse og barns læring
Hvordan bruker den voksne sin kompetanse og hva lærer egentlig barna?
   
Jeg kan!
Her får du en trinnvis gjennomgang av Jeg kan! metoden. I Jeg kan! metoden jobber man løsningsfokusert med barns utfordringer.
   
Intervju assistent SFO
Her kommer forslag til intervjumal for intervju av assistent/barneveileder.
   
Lompefabrikken
Å lage lomper er superenkelt, billig og sunt - en flott aktivitet som alle barn kan mestre og bli fornøyde med.
   
Romreisekassa
Tenk å ha en egen "Romreisekasse" på SFO. Hva kan være innholdet i den tro. Her finner du mange idéer.
   
Innendørs hyttebygging
Hyttebygging kan også foregå innendørs. Gjerne i litt andre former enn ute, men mulighetene er mange. Kanskje flere enn vi tror.
   
Gratis golfbane
Tenk en helt egen - og ikke minst gratis golfbane på SFO! Ja det er fullstendig mulig, bare se på denne idéen.
   
Annerledes-barna...
De barna vi gjerne ser på som litt annerledes, er ikke bare de sinte eller de som sitter i rullestol. Mange barn sliter med ulike funksjonshemminger som gjør hverdagen vanskelig.
   
Hva er dysleksi
Mange barn slite med dysleksi. Med litt bakgrunnsinformasjon blir det enklere å forholde seg til disse barnas utfordringer.
   
SFO-liga for de eldste
I Kristiansand har de en helt egen fotball liga for de eldste SFO-barna. Kjempeidé!
   
Har arbeidstaker krav på røykepauser?
Noen av de som røyker vil kanskje forvente at man kan ta røykepauser i løpet av arbeidsdagen. Men har de egentlig krav på det?
   
Medarbeidersamtalen
Hvordan forvalter vi som ledere muligheten og plikten vi har til å gjennomføre medarbeidersamtale med våre ansatte?
   
En liten historie om samarbeid
Janne er SFO-leder ved Østensjø SFO. I Oslo har SFO’ene vært en kasteball mellom bydel og skoleetat helt siden starten av 90-tallet. Uansett hvor SFO er organisert er den kompetansen som SFO innehar viktig for helheten. Det er denne historien til Janne et eksempel på:
   
Barn i bevegelse
På SFO er det ungene selv som bestemmer hva de vil gjøre. Vi barneveiledere kan innimellom komme med gode tips og råd, legge til rette for det vi tror ungene vil like, eller noe som vi bør gjøre fordi det er 17.mai, jul eller påske. Enkelte år har vi unger som er skikkelig gira på sfo-forming, mens andre år er formingsaktivitetene på lavgir.
   
På skogstur med grønnsaker og wokpanne
Sommeren er en fin tid for å ta en tur i skogen. Hvorfor ikke ta med en wokpanne og litt grønnsaker.
   
Velkommen til SFO, hva kan du'a
6 åringene ankommer i disse dager basene. Nå vil en vellykket oppstart handle mye om hvordan du møter barn og foreldre. Her er noen gode ord som kan kan hjelpe deg på veien. Lykke til!
   
Fugl i skapet
- Det piper i skapet, sa Kari. – Hva mener du? – Det piper i kjøkkenskapet, det en fugl der. - Hallo, fugler er ikke i kjøkkenskap, sa jeg og åpnet skapet. Der var det ingen fugl, bare glass og tallerkener. (Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.)
   
Svetting er viktig
Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.
   
Tårene betyr - hjelp!
Snodigheter ved perlebordet er en serie små og spennende historier du kan fortelle og undre deg over sammen med barna.
   
Filosofispill
Mette Hegnehøj Mortensen, vår pedagogiske journalist i Danmark har besøkt Valhalla SFO. De har laget et filosofispill.
   
SFO i samarbeid med NJFF
De fleste setter jo pris på å komme ut i naturen og få gode opplevelser. Men selv om dette er et mål blir det lett det samme innholdet hver gang på utfluktene. Våre barn synes alltid det er gøy å fiske krabber i strandkanten, men det er jo straks litt mer spennende å trekke garn eller være på rådyrjakt i skogen.
   
Opplæring i SFO
Det finnes ingen direkte hjemmel i loven for å hevde at det skal drives opplæring i SFO. Men likevel er det klart; det skal og må drives opplæring av barn i SFO-tiden.
   
Promping
Opplevd at barna i perioder er i overkant fiksert på promp? Les hva Mette, vår danske pedagogiske journalist, anbefaler.
   
Påskehare
Påsken nærmer seg med stormskritt og vi vil denne uken legge ut forslag til noen aktiviteter dere kan gjøre sammen med barna.
   
Stille barn som sliter
Mellom 5 og 8 prosent av alle skolebarn er så stille og tilbaketrukne at det hindrer dem i læring og sosial omgang, viser en ny kartlegging. Hva kan vi gjøre for disse barna i SFO?
   
LØFT for en urolig gutt
Rolf er urolig. Sitter sjelden stille. Poden er ellers blid og hverken spytter, slår eller sykler på andre. Det hjelper lite når voksne ber 8-åringen være stille eller sitte rolig. Har du forslag til hvordan vi kan arbeide løsningsfokusert (LØFT) med denne gutten?
   
Lag litt Muppet-show i basane
Janne gir oss denne gang en flott formingsaktivitet og kanskje inspirasjon til litt sirkusliv også...
   
Saksvik SFO – best i farta
Vi har en skole som ligger i et flott område, med både skogen og sjøen som nærmeste arena. Ved Saksvik SFO bestemte vi oss sist høst for å markere og synliggjøre hva nettopp vår SFO er best på. Valget ble veldig enkelt, fyskisk aktivitet er noe vi allerede har mye av, men som vi aldri har satt i system.
   
Heldigvis snart slutt
Valgkampen er ingen spøk for oss SFOere. Vi må høre på den evige diskusjonen om SFO-priser og politikere som dokumenterer at de ikke kjenner virkeligheten. Så langt i valgkampen er det et par utspill som tar kaka...
   
Blåbær- og tyttebærbilde
Bruk fargestoffene i bærene til å lage flotte bilder som dekorasjon i SFObasen. Etter årets bærtur kan dette være et godt tips til etterarbeid. Få frem de flotte fargestoffene som finnes i bærene fra naturen. Det blir garantert fine dekorative bilder som skaper en fin stemning i basene - og aller viktigst; det er en trivelig aktivitet som ungene virkelig gleder seg over. Det er klokt å binde sammen fysisk utfoldelse i skog og mark med stillesittende forming. Er været bra, kan man jo gjennomføre dette utendørs.
   
Far eller ikke-far?
Hva gjør du når barnet sårt savner en far som aldri er der?
   
Juledekorering av vinduene i SFO
Det er vakkert og morsomt å dekorere vinduene med julemotiver i desember. Like morsomt er det ikke å fjerne det i januar. Her er et godt tips som gjør fjerning enkelt.
   
Fingra av fatet
Har du merket at dagens barn er urolige og lite utholdende? At de ofte går fra det ene tild et andre og liksom ikke fullfører det de har begynt på? Mange forteller om rastløse barn.
   
I skyggen av skolen
I Sverige er Fritidshemmet lagt inn under rektors ansvarsområde. Dermed er den svenske versjonen av SFO blitt en del av skolens totale virksomhet. Vi har klippet litt i svenske medier. Kjenner du igjen problemstillingene?
   
På sekretærens kontor
En dag jeg var inne hos sekretæren på Volden skole, og fant litt emballasje. Du vet denne plasten som beskytter varene skolen bestiller.
   
Pepper i SFO for barnefamilier
I Fredrikstad skal SFO’er og barnehager legge ut pepperkakehusene sine for salg i samarbeid med en lokal eiendomsmegler. Inntektene hjelper sårbare barnefamilier.
   
Tegn et trykk
Etter å ha kikket i mine gamle notater, fant jeg denne teknikken. Denne gangen skal du lære hvordan du kan tegne et trykk.
   
Hvordan få til en god vanskelig samtale
Gode forberedelser er nøkkelen også når du skal lykkes med vanskelige samtaler.
   
Leksetilbudet evaluert
Vi følger alt som skjer rundt leksetilbudet med argusøyne. Naturligvis. Det er vår rolle. Vi ønsker å holde deg oppdatert om alt som angår SFO og AKS (aktivitetsskolen, Oslos navn på SFO).
   
Akvarium
I dag skal du få se hvordan jeg lager et akvarium.
   
To historier om Norge, Sverige og Danmark
Det kan være vanskelig å formidle historien rundt frigjøringsdagen 1814 til barna i SFO. Utenrikspolitikk kan være noe fjernt fra deres hverdag på lekeplassen. Derfor skrev jeg for noen år siden to historier der landene blir presentert som barn på en lekeplass.
   
Historisk nordmann og historiske nordkvinner
Det nærmar seg nasjonaldag 2013. Kva er vel ikkje meir naturleg enn å svi av ein ekstra tanke til mannen bak norgeshit`en "Nordmannen"? Songen er forøvrig kanskje mest kjend som "Mellom bakkar og berg".
   
Å male med plastkort
På tide med litt maling igjen. Her kommer en teknikk som er litt annerledes.
   
Forandring fryder, perler
Her kommer min variant av forandring fryder, perler. Denne teknikken fant Maren og jeg ut sammen. Maren går i 4. trinn og er like lidenskapelig opptatt av forming som jeg. ”Kan vi ikke bare se hva vi har i skapet da?”, sa hun..
   
Cowboydans i SFO - for å feire 15 år med Nettverket! for SFO
Når Bjørgen og Northug no vert feira storslagent over heile landet under VM, så synest underteikna at Nettverket for SFO også bør få feire sitt lille, store jubileum med brask og bram.
   
Vannhullet for SFO-folket
Konferansen Kvalitet i SFO 2011 har tydeligvis vekket interessen hos SFO-folket. I skrivende stund, en måned før konferansen, har over 450 fra SFO-befolkningen meldt seg på til samlingen ved vannhullet – som vi kaller dette årlige treffpunktet.
   
Jule-ein, jule-to, jule-dorulltre
Ut med dorullnissen, grana, furua og einebærbusken,- inn med dorull-juletreet!
   
Forvandling fryder
Denne utfordringen er enkel og morsom. Den lar barna være kreative og sette litt farge på hverdagen. Klikk deg videre og bli med!
   
17.mai er vi så gla i...
Janne på Hundeidvik har gjort klar marsjstøvlene og er klar for nasjonaldagen. Hun elsker 17.mai,korps og SFO. Litt pynt, mye kake og viktig historie deles i denne saken. Hurra!
   
Skitne barn blir oversett i barnehagen
Skitne barn med irriterende foreldre får mindre omsorg og mer kjeft en andre.
   
Praktiske SFOtriks – som funker!
Overgangen fra skole til SFO er gjennomført med hårfin kontroll på kaoset. Knekkebrødene er spist eller strødd utover gulvet, og støynivået er bare litt over ok. Matrester, fat, bestikk og serveringsutstyr til 108 barn er rydda unna, selv om vi er en mindre enn normalt. Noen er hjemme med sykt barn.
   
SFO for barn
Når jeg besøker noen SFO’er klarer jeg ikke å la være å tenke at her kunne jeg tenkt meg å ha være barn igjen. Slik var det da jeg besøkte Lilleaker SFO i Oslo. Der møtte jeg voksne og barn som leker, lærer og trives.
   
Miljøterapeut i SFO
Utviklingsarbeide i SFO kan også være å tenke sammensetning av personalgruppen. På Gullhaug SFO i Bærum har de ansatt en miljøterapeut.
   
Håndtering av krevende barn i AKS - om hverdagssituasjoner du kan påvirke
Grip sjansen! Nå er det kurs på Godlia i Oslo for AKS-folket. Vi har invitert Pål Roland som høstet 5’ere og 6’ere på terningen på konferansen KVALITET I SFO 2009 – til å gi oss en støtte vi virkelig trenger i AKS-basene.
   
Å spille skuespill for barna
Her finner du to enkle skuespill de voksne kan spille for barna. I disse er det humor som gjelder!
   
Veiledningsforum i SFO
SFO-Norge er i utvikling. Vi kommer stadig over eksempler på god praksis. I Veståsen SFO har de pedagogisk veiledningsforum.
   
Vinterstemninger i blåtimene
Når vi ønsker at barna skal lage vintermotiver kan vi bruke materialene fettfarger og vannfarger sammen
   
Foreldretrening for pakistanske og somaliske mødre - og kurs for SFO
Pakistanske og somaliske mødre i bydelene Grorud og Søndre Nordstrand i Oslo har fått tilbud om kurs i foreldretreningsprogrammet Parent Management Training Oregon (PMTO).
   
Stolt av å jobbe i SFO - om hverdagen som barneveileder og om trivsel i jobben i SFO
Jobben i SFO gir uante muligheter for å oppleve personlig utvikling. Ser vi dette, og tar konsekvensene av det, blir resultatet ofte god kvalitet i virksomheten. Foreldre og bran møter motiverte voksne som er stolte over jobben sin og du får en enda triveligere arbeidsplass.
   
Blomster av papp
Denne teknikken passer fint nå som det nærmer seg sommer, sol, blomster, farger og alt som hører årstiden til. Dette er også min versjon av månedens utfordring.
   
Dømt til nederlag
Med Kunnskapsløftet er varianten av avsluttende eksamen i norsk på videregående skole beregnet spesielt på fremmedspråklige ungdommer fjernet.
   
Ta med maleskrin og pensler ut..
Skoleferien er i gang, mens vi i SFO har noe flotte uker igjen på jobb. Skal dere til stranden vil jeg anbefale å ta med maleskrin og pensler. Og husk fotoapparat..
   
Valentinsdag
Hva med å markere Valentinsdagen på SFO med å lage valentinskort til venner og familie, eller lage andre koselige valentinsting som kan pynte litt på SFO eller gis som gave?
   
Motiverte voksne
Arbeidet i SFO dreier seg i veldig stor grad om engasjement. Uten et visst engasjement blir møtet mellom voksen og barn lite givende for begge parter.
   
FORFATTERE: