Logg inn:
SISTE DISKUSJONER
SE FLERE DISKUSJONER
Sfo I Media
ALLE SFO-NYHETER
Heim på SFO
På Evanger SFO i Voss har alle på mellomtrinnet plass på SFO i et langfriminutt i uken. Rett og slett fordi det bidrar til bedre miljø på skolen og fordi de har en rå SFO-leder som vet hvor viktig trivsel er for læring og utvikling.
siste artikler (118)
15.11.2018
Heim på SFO
På Evanger SFO i Voss har alle på mellomtrinnet plass på SFO i et langfriminutt i uken. Rett og slett fordi det bidrar til bedre miljø på skolen og fordi de har en rå SFO-leder som vet hvor viktig trivsel er for læring og utvikling.
Tour de SFO – som i løpet av en toårsperiode skal innom alle landets regioner - nærmer seg 60 besøk rundt om i baser siden nyttår. Under besøket på Søre Ål SFO i Lillehammer skvatt jeg. De driver nemlig med basehopping for tiden!
Tour de SFO har vært på besøk på Strand SFO på Norges største øy, Hinnøya. Der har de tatt barns medvirkning på alvor.
SFO på Geilo skole har hatt to uker med OL – og mye glede med ulike idretter, sunn mat og bevegelse. Slik bygger de VI-følelse og samhold.
Vi har lyst å dele et opplegg vi har her på Mosterøy SFO en gang i året. Det er vår egen versjon av NRK supers serie «Labyrinten». Det er en hektisk og innholdsrik dag med mye action – og den utfordrer barn og voksne på en spennende og morsom måte!
I august hadde jeg samling med nye 1. klasseforeldre i Hamar kommune. Salen var fylt med forventningsfylte men også spente og litt usikre 1.gangs-foreldre til 1. klassinger. Da skjedde det noe…
Høst- og vinterferien er fest-perioder på Jær-museet. Da klemmer de til med opplegg skreddersydd for SFO og barna tyter inn med forventninger i blikket.
Vi listar oss så stilt på tå når vi skal ut å hauste... Det næmar seg haustferie folkens, og då feirer vi sjølvsagt late dagar i SFO!
Sommerferien på SFO er selve indrefileten for barn rundt om i landets SFO’er. Det er meldt varierende vær de neste ukene men det bryr ikke SFO-ungene seg om, for de skal jo til Syden…
Leken flyter godt i SFO og noen ganger sparker vi i gang et prosjekt og sørger for at barna har lim og godt humør. Ved Bondi skole i Asker har SFO latt barna skape fremtidens arbeidskolleger.
Vi på Skeie SFO startet med utebase høsten 2016. Det har vært en stor suksess, og her deler vi vår suksesshistorie med resten av SFO-Norge.
Flere SFO’er har ”Ansvarsgrupper” av og med de eldste barna på SFO, altså 4.klassingene. Slåstad SFO har denne vinteren hatt akefestival. Medvirkning er inspirerende!
02.11.2016
Pappas dag
Denne saka er dedikert til alle fedrer i fedrelandet Norge!
17.10.2016
"Adle ska me"
Dette er en invitasjon til alle foreldre med barn som skal begynne i 1.klasse på Vardenes skole i august. Slik starter SFO-leder Øystein Vihovde, Vardenes SFO, Stavanger sitt brev til de nye foreldrene sist vår. Øystein møter vi på årets store samling for SFO-folket Kvalitet i SFO 2016.
Som vi sier her i Nettverket! for SFO; Jærmuseet er museum i særklasse. De sitter ikke stille og puster sakte – men oppsøker befolkningen med sine tiltak. Og SFO er alltid velkommen.
I år var det meldt regnvær hele uken men jeg hadde et ønske om at vi skulle være ute selv om været ikke var det beste. Derfor sådde jeg ideen til barna om barkebåt prosjektet og de ble straks begeistret.
17.08.2016
Romeo og Julie
På Stabbursmoen SFO var årets forestilling en del av et prosjekt hvor de ønsket å gjøre et dykk i nærkulturen.
15.08.2016
Tema riddere
På Finstad skole i Ski kommune har vi de siste par årene gjennomført et prosjekt om riddere på SFO. Prosjektet vokste frem fra ønsket om å lage…
Jærmuseet er museum i særklasse. De sitter ikke stille og puster sakte – men oppsøker befolkningen med sine tiltak. Og SFO er alltid velkommen.
29.01.2016
Plask i vei
Ved Sortland SFO er de ikke som sunket i havet, tvert i mot. De har hoppet i bassenget. Som en eksklusiv rett for de eldste barna.
Rett og slett; julehilsen til barna fra de takknemlige voksne på Lægreid SFO i Eidfjord.
I snart 20 år har Nettverket! for SFO arrangert en 2-dagers landskonferanse for SFO-folket i november. Og fra hele landet strømmer det til nøkkelspillere fra SFO og AKS – med forventninger om innspill og utspill fra kloke foredragsholder.
Vi har stadige henvendelser & spørsmål om web-baserte løsninger for krysseliste og oversikt over barns og ansatte aktiviteter og tider. På årets konferanse KVALITET I SFO 2015 vil tre systemer presenteres i utstillingsområdet. Her er noen linjer om ett av systemene, hypernetDirekte, ført i pennen av leverandøren. Vi kommer også til å presentere de andre systemene her på sfonett.no i god tid før konferansen.
I SFO-landskapet skjer det mye spennende. Vi har besøkt en SFO det lyser litt av. Og tenker; Kan dette ha noe med ledelse å gjøre?
Februar og mars reknar mange som karnevalstid. Fenomenet karneval er faktisk ein lang tradisjon som skriv seg 2500 år tilbake i tid.
Med undertittelen "Vi feirer høljregnet" arrangerer Borge skole SFO, på folkemunne kalt 1317 Skøvven, hvert år Den Store Vannfestivalen. I oktober, selvfølgelig, da det regner som best. Så også i år!
Mandag 27.oktober markerer vi teddybjørnens dag. Vi samlast i gymsalen og syng bamsesangar, et bamsemat og lagar bamseportrett og bamseorkester.
Stadig vekk lyser Tinepartner ut tevlingar der ein kan melde seg på å lage ulike saker som skal innehalde Tine-produkt.
Ja, sånn innledes invitasjonen til alle i den store SFO-familien som har gjort erfaringer med mat i SFO og AKS. Fra en stor SFO som virkelig forsøker å gjøre noe med kvaliteten på «fôringen».
Jeg vil gjerne tipse alle SFO’er om et fantastisk spill. Dersom du ikke allerede har det, så er det vel investerte penger å kjøpe det. Spillet heter «VILLKATTEN».
Er det søknad om tvangstiltak fra myndighetene, gener som har hengt seg opp eller hypertreig utvikling..? Neppe. Sannsynligvis dreier det seg om lek og menn(eskers) behov for lek.
21.05.2013
Bursdagsgaven
SFO i hjertet. SFO i livet. SFO er så viktig at vi faktisk kan havne øverst på ønskelisten. En varm historie fra en by som også har et vikingskip snudd opp ned med skøyteis.
Det nærmar seg nasjonaldag 2013. Kva er vel ikkje meir naturleg enn å svi av ein ekstra tanke til mannen bak norgeshit`en "Nordmannen"? Songen er forøvrig kanskje mest kjend som "Mellom bakkar og berg".
Vi har fått vinterbrev fra Finstad SFO på Eidsvoll. Og det er noe ved det..! Er ikke helt sikker. Jo, nå skjønner jeg hva det er; brevet beskriver en SFO som jeg tror barn og voksne trives i. Rett og slett.
Vi har jobbet litt i hyllene i verdens største bibliotek for SFO. De misunner oss dette i Canada, Nederland, Danmark, Sverige og Russland. Her finner du linker til fem artikler du kanskje kan glede av.
En historie om hvordan ideen til en annerledes julekalender dukket opp. Et godt råd fra en barnehage.
I Fredrikstad skal SFO’er og barnehager legge ut pepperkakehusene sine for salg i samarbeid med en lokal eiendomsmegler. Inntektene hjelper sårbare barnefamilier.
Det var ein gong ein skulefritidsordning som heitte Bjørnehiet SFO som ville ut i skogen og gjera kreative, kunstnariske og glade ting i lag med andre. Ei heil veke og vel så det!
Mange har vel "kriga" sitt gjennom tidene kring temaet papirfly. Og gjennom fleire generasjonar har vi fått høyre at papirfly berre er papir som vert liggande å slenge i grøftekantar. Dessutan har fleire såkalla lærde hevda at denslags "sport" er ein "usunn" bruk av dyrebart papir som burde bli nytta til langt viktigare føremål. Pøh!
Hvorfor ikke snu opp/ned på etablerte sannheter? Hvorfor ikke utfordre en traust SFO med noe helt nytt? Vi på Tasta SFO i Stavanger gjorde akkurat det. «Nå skal alle ut!» «Nå skal alle spise!» «Nå skal alle leke!» «Nå skal alle synge!» «Nå skal alle ditt og datt!» Endelig er disse setningene historie. Det var på tide å gjøre noe nytt, en endring var nødvendig. Tasta skole var ferdig med samlebånds-SFO.
23.01.2012
Fra krakken
Vi inviterer SFO-ledere eller andre til å dele en liten opplevelse, en ide, en erfaring. Ta med deg en krakk, plasser deg i basen med barna rundt deg og tenk; hvorfor er det så trivelig i min SFO? Vi er ikke ute etter det fantastiske og utrolige – men det nære og enkle og varme og gledelige. Først ut er Hilde Granli, SFO-leder ved Rollsløkken skole i Hamar.
Vi et digert nettverk – faktisk verdens største – for SFO. Finnes det noen der ute som har ideer i forbindelse med en SFO-utbygging i Holmestrand?
Godt nytt år ! Jeg starter det nye året sammen med en gjeng strålende barneveiledere i Mosjøen. Og et tips fra Kulstad SFO er egen dag for besteforeldre.
SF-film Norge utfordret SFO’er og AKS’er til å være med i konkurransen ”Verdens beste SFO”.
Epler og pærer vokser på trærne, når de bli modne så faller de ned
Småstjerner er et talentshow på barnas premisser hvor de selv har regien. De bestemmer hva de vil fremføre og hvem de vil gjøre det sammen med.
Når Bjørgen og Northug no vert feira storslagent over heile landet under VM, så synest underteikna at Nettverket for SFO også bør få feire sitt lille, store jubileum med brask og bram.
31.01.2011
Mammas dag
Søndag 13.februar er det alle mødre som skal fortjent motta en rungende hyllest.
Der er akemattene klare og vi kan løpe rett i akebakken vår. 60 cm dunlett puddersnø ligger urørt foran oss. Bedre enn dette blir det ikke på SFO.
Her kommer noen ord angående julekalenderen som vi tilbyr barna på Kirkevoll SFO.
En stk. ballbinge , SFO unger og en ivrig ansatt + brannslangen...
Vi har fått oversendt et godt forslag til hvordan pepperkakene rundt om kan bli enda mer innbydende.
Vik SFO, smak på den da? Dette må vel vere heilt i tråd med unge Wiik I Nettverket! for SFO sine intensjonar om ein god SFO? Ein strålande SFO med eit like strålande namn som huser ei mengd strålande barn og voksne!
De voksne på SFO hadde lyst til å lage en vri på den etter hvert så omtalte leksetida. Hvor mye lærer ungene egentlig av å sitte pent i rad og løse oppgaver?
(foto; Den sangglade SFOgjengen på Finneid) Melding fra Fritidshemmet i Arjeplog kommune til barn, foreldre og andre… Hej alla ni inom fritidsverksamheten.
Tenk å jobbe på en skole der det finnes et hvitt rom med løvbladstol, vannseng og bare ro, ro, ro… Ja, det hender faktisk at ansatte sovner på jobben i arbeidet med spesielt aktive barn!
Vi vil gjerne gi 4.klassingene et godt SFO-tilbud. På Furulunden SFO skal det ligge noen privilegier i det å bli eldre.
27.08.2009
VM i perling
Det er to aktiviteter som har en utrolig evne til å overleve som aktivitet i SFO. Da tenker jeg på lego og perling. Begge aktivitetene utvikler finmotorikk og påvirker utholdenheten til barn. Men det viktigste er vel at barn synes det er artig. På Godlia Aktivitetsskole i Oslo tok de konsekvensene av dette og laget en egen perlekonkurranse. Og så vidt jeg vet er dette første gang noen har arrangert konkurranser innen perling, så da kan vi vil kalle det for uoffisielt VM I PERLING. Kanskje et godt tips til aktivitet nå når høsten sakte men sikkert kommer og tar oss.
15.06.2009
Ville vesten
Ett bidrag til tema-kassen er "Ville vesten." Dette opplegget er laget for barnehager, men kan minst like godt brukes i SFO.
Å møte SFO for første gang kan være noe annet enn å få opplest vedtektene og minne foreldre på at de skal holde orden på tøyet til den håpefulle. Iallefall er det mer fargerikt på Voldsdalen SFO.
Kaaaanskje kjem påskeharen. Etter uttalige leiteaksjonar under det som fins av små busker på heimegarden og elles i nærmiljøet er no nesten alt håp ute for å få sjå ein slik ekte påskehare nokon gong. Kven er denne omstreifaren som lurer om husnovene kring påsketider, truleg mens alle søv?
Det indre liv i SFO kan ikke beskrives bedre enn gjennom Janne sine opplevelser da de på Hundeidvik ble invitert på trolldag. God fornøyelse!
Noen er ferdige med vinterferien mens andre akkurat har startet. SFO og vinterferie passer fint sammen. Hvorfor kan du lese her.
Vinterferien er like rundt hjørnet og da er det fint med noen gode SFO-aktiviteter ute i snøen.
20.01.2009
Samtale med...
I januar opplevde Oslo heftige demonstrasjoner med voldelige innslag og hærverk. Det var tydelig i TV-ruten at mange av demonstrantene i front hadde bakgrunn i andre kulturer. Og mange 20. generasjons nordmenn tenkte nok; nå må VI passe på så ikke DE går helt av skaftet. Men slik tenker ikke politiet i Oslo…
17.12.2008
Julebord
Her har vi fått en skikkelig "godsak" og et godt tips til aktivitet neste jul.
10.12.2008
SFO-kokk
Borge SFO i Skien stilte, i likhet med omtrent 15 andre SFOer, med hele personalet på årets utgave av konferansen KVALITET I SFO. Der ble alle oppfordret til å fortelle sin egen suksesshistorie, særlig om de små erfaringene. De små enkle løsningene og handlingene i hverdagen er mest verd fordi andre kan ta dem i bruk. Vi fikk disse linjene fra SFO-leder Stine Thormodsen…
Rektor Bjørn Kronstad ved Grønli skole er tydelig i Porsgrunn Dagblad; han skryter uhemmet av sin SFO-leder Margaret Hansen. Hun har dannet en egen 4. klasseklubb for å gi et bedre tilbud til de eldste barna. Og resultatet av tiltaket er åpenbart; fra 8-9 på fjerdetrinn tidligere er de nå blitt 24 glade seniorer i SFO.
Hilde Mathisen har sendt oss påmeldingen som de sender ut til sine foreldre i forbindelse med juleferien.
I Vikevåg SFO i Rennesøy i Rogaland har vi hatt en strålende uke. Fredag var gutta på tur og jaktet på padder. Det endte ikke helt som planlagt…
Når høstferien kommer til vakre Kolbotn er det klart for fem utedager. Dette ser både barn og voksne frem til i mange uker i forveien. Bildene de har sendt oss gir oss et inntrykk av hvordan barna har opplevd dagene.
SFO-barn får oss til å glemme finansuro og at høsten gir mindre dagslys for hver dag som går.Karin Murud som er SFO-leder ved Alstad skole i Bodø har sendt oss denne historien som bare er til å spise opp nå rett før helgen griper oss.Kan man spille fotball uten ball?
Under late, men særs kreative feriedagar ved Hundeidvik SFO i Sykkylven vart den ordinære skulebollen foredla. Eller rettare sagt, den vart «opphøya». Oppskrifta er ingen heksekunst. Snarare tvert imot. Den er rimeleg, enkel og tradisjonell, men den fekk «det lille ekstra».
Om noen uker stiller vi raske og friske på jobb klare til å ta imot nye 1.klassinger. Det gjør de også ved Apeltun skole i Bergen, der SFO-leder Jonny Eriksen har klare oppfatninger om hva de yngste fortjener.
Garderoben i SFO er som å komme til en storby for mange av de nye 6-åringene i forhold til det de er vant med i barnehagen.
Brundalen skole i Trondheim meldte seg på prosjektet utvida skoledag 2007/2008. Vi bestemte at vi skulle utvide undervisningen i 3. og 4.trinn på vår skole. Prosjektet utvida skoledag betyr 5 timer ekstra undervisning i løpet av uka for utvalgte trinn. Et av poengene med forsøket var at barna skulle få tid til å lære, ikke at de skulle lære mer. På vår skole fikk de trinnene som var med i forsøket mat i undervisningstiden.
Forrige fredag lærte vi om Grieg-testen. Denne gangen avslutter vi uka med å viderutvikle til note-akrobatikk.
Hos Rita på Slettaelva SFO ble vinterferien et høydepunkt for barna i fjor. Nå like før vi igjen er så heldig å kunne ha barne hele dagen kan dette være en god ide.
08.02.2008
Grieg-testen
Vår eminente barneveileder fra Sunnmøre gir oss som alltid gode tips. Denne gangen følger en god historie også.
30.01.2008
Rydderot
I 2008 bør det innføres et nytt SFO-begrep. Rydderot er noe som gjør at man aldri igjen vil rydde som før.
Inneleik, uteleik - og eit oppgjer med den moderne vaksenverda sine skjellsord.
13.12.2007
Julestemning
For å sette oss i julestemning har Monica sendt oss et bilde av adventskalenderen deres.
Hoorpestads SFO-leder Eli Sola Erga var tidligere i høst med på å arrangere tidenes første åpne SFO-dag i Klepp. Sjelden har festsalen vært mer festlig enn da barn fra åtte skolefritidsordninger brukte den som scene. Noe å tenke på for flere kanskje?
Elin på Stabbursmoen SFo har gitt oss noen gode råd på hvordan vi kan holde garderobene på SFO ryddige.
Her får du tips fra et såpeboblekurs i Skredderstua barnehage. På en mild høstdag uten for mye sidevind og gjerne rett etter regnvær når luften er fuktig, gjør dette susen i din SFO.
Ligger din SFO langt fra vann eller andre avkjølende elementer, ikke svømmebasseng i skolegården nei?
Som så mange andre SFOer rundt omkring i landet jobber vi for at de største barna skal få et godt og variert tilbud. Vi bestemte oss for at vi ønsket å lage en plan for hva skal gjøre det neste halvåret. I og med at vi kun har noen 4. trinnsgutter i år, så fikk også 3. trinn tilbudet i februar. Dette handler også om at vi må ”selge” oss inn både til foreldre og til barna slik at de ikke sier opp plassen på vårparten. Vi tar ofte ikke godt nok vare på den enorme ressursen disse eldste barna representerer.
Ved Søyland SFO i Flekkefjord møter de varme dager i juni med den årlige vannkrigen mellom barn på 4. trinn og noen voksne som ikke greier å la være...
Sterke saker i frå kraftfulle Sunnmøre. SFO mot Fjord 1.
Å lage såpebobler kan gjøres til en morsom aktivitet. Man kan også eksprimentere massevis med de ferdige såpeboblene.
En både lærerik og spennende aktivitet som kan utvikle seg i mange retninger. Strålende språkstimulering og engasjerte barn får du med på kjøpet
I samarbeid med lærerne på skolen, har 4. trinn åpen kafé på langdagen til lærerne. Her kan de få kjøpe mat til sultne mager for en billig penge
Det er ikke hver dag vi kan trekke frem en SFO som har skrevet sin egen bok! Det har faktisk fire entusiastiske SFO-ansatte ved en Oslo-SFO gjort.
02.03.2007
Liv i veggene
Noen ganger er vi presset av arbeidsbyrden, andre ganger går det litt roligere. En av disse dagene da ting går på skinner i din SFO, skjer det
Å skape arenaer for lek er en hovedoppgave i SFO – som jo har kommet ramlende inn i skolebygninger laget for læringsprosesser der barn sitter som i en buss, på rekke og rad. Det er ikke alltid like enkelt med sambruk og utnyttelse av klasserom.
På SFOnett har vi allerede flere artikler om aktivitet for barn på 4. trinn. Men vi vil gjerne høre om dine erfaringer. På Herøy sentralskole SFO har de tatt oss på ordet og fortalt hva de gjør for sin eldste..
Her følger noen freske ideer fra en spretten TrøndelagsSFO som ikke er redd for å gå nye veier. Se også sak om denne SFOen i nyhetsbrevet nr 3/06 (september)
Her kan du lese om en utrolig morsom og inspirerende SFO-aktivitet fra Vestsiden SFO. Dette bør prøves!
Her får du et morsomt tips til skolestart som også kan være en aktivitet på planleggingsdagen for personalet.
12.06.2006
Ekstra smårom
Trenger dere mer plass? Dette er forslag til en sommerlig aktivitet som faktisk også kan forbedre "romsituasjonen."
Her har vi samlet et knippe idéer til hvordan man kan feire barnebursdager i SFO. Det er kanskje ikke så enkelt å markere hvert enkelt barn i en travel SFO med 200 barn, men det finnes gode løsninger på det også.
10.04.2006
4. klassingene
Hva gjør vi for at 4. klassingene skal trives på SFO selv om de er størst og ikke så mange? Her kommer noen gode tips.
06.04.2006
Fest og moro
Fester dere i din SFO? Helt sikkert. Alle SFOer har karneval eller høstfest eller bursdagsfester eller noe helt annet.
27.03.2006
Romreisekassa
Tenk å ha en egen "Romreisekasse" på SFO. Hva kan være innholdet i den tro. Her finner du mange idéer.
Det å la barnas fantasi få fritt spillerom kan føre til mange artige påfunn. Noen gutter bygget et eget lite lekestativ.
16.03.2006
En fisketur
Husk tilbake fra da du var liten; hva gjorde dere? Kan noe av det samme gjentas med SFO-barna? Fisketuren her er bygget på et barndomsminne.
Forslag til en spennende og litt annerledes aktivitet. Levre SFO inviterte landets eneste autoriserte Donald tegner på besøk.
SFO er en glimrende arena for prosjekter av alle slag. Hvorfor ikke gjøre som Kampen SFO i Stavanger, lag en solidaritetsaksjon.
Tenk dere 400 SFO-barn på rockekonsert. I Stavanger fikset de en litt annerledes aktivitet for SFO-barna, til stor jubel.
SFO er perfekt som arena for prosjekter. På Godlia SFO har de en egen prosjektbase som er veldig populær. Den heter Humla.
Man kan lage et helt tetaterstykke og mye mer ved hjelp av dyktige barneveiledere i SFO. Her er erfaringen fra noen som har prøvt.
15.03.2006
Tivoli
Hva med å prøve en ny vri på skoleavslutningen, i regi av SFO? Tivoli på skolen må jo være alle barns store drøm.
Veiene til skolens hjerte er mange. Mat er et forslag. Her har SFO laget egen kafé for lærerne. En oppskrift fås på kjøpet.
Det er viktig å ta vare på de nyansatte. Det er mye de skal sette seg inn i og mye å bli kjent med. Kanskje kan dette tipset være noe for dere?
15.03.2006
Småtips
Mange SFOer gjør mye spennende rundt omkring. Her kommer litt forskjellige tips fra bergens-traktene. Les og la deg inspirere.
15.03.2006
Jungelboka
Hva kan man gjøre med 26 aper, 35 barn, ni fugler,, 18 fjerdeklassinger, en SFO leder med pågangsmot og tid til overs og et positivt personale?
Kanskje er det kommet snø hos dere nå på nyåret. Frem fra arkivet fant vi denne saken om å lage snø-igglo. Lykke til!
Skiftetøy, glemmetøy, skittentøy og syltetøy. Vi har så mange slags tøy på SFO, kanskje til og med utøy og utetøy...