Min yngste datter Ane, seks år og snart skolestarter ble for noen helger siden bedt på overnatting hos ei venninne for første gang. Den forespørselen utløste entusiasme og glede i den lille jenta og hun utbrøt spontant; «Mamma, venner er magisk».

Og når hun fulgte opp med å si at «når man har venner så skjer det magiske ting» forstår vi voksne hvor viktig venner er for barn (og voksne.) I tillegg til den gode følelsen over å ha noen å leke med får barn muligheten til å lære seg sosiale ferdigheter gjennom sine venner. Ferdigheter som å vente på tur, ta hensyn og vise omsorg og toleranse utvikles best i samspillet mellom små venner.
Gjensidighet begynner også å komme på plass. Når et barn gjør noe hyggelig for et annet barn vil det lett skape et ønske om å være hyggelig/snill tilbake. Denne gjensidigheten som utvikles i barneårene finner vi forhåpentligvis igjen i oss selv som voksne. Når det står ei dame på matbutikken og får meg til å smake på en osteprøve eller en ny salsasuas, kjenner jeg den dårlige samvittighet om jeg ikke kjøper noe av osten eller sausen. Tror ikke det handler om folkeskikk men mer et medfødt instinkt for gjensidighet som påvirkes allerede i vennskap mellom barn.
Barneveiledere i SFO er viktige, ja, ofte helt avgjørende, for å tilrettelegge slik at barn på vår arena får gode forutsetninger for å finne venner, beherske kunsten å leke med venner samt invitere andre med i leken.

Sist uke holdt jeg kveldskurs for alle SFO-ansatte i Nedre Eiker kommune, en flott gjeng med hjertet hos barn og sterkt fokus på vennskap. Linda Opdal er SFO-leder på Steinberg SFO og satte meg på togsporet etter endt kurs. Hun fortalte ivrig om et barn som hadde blitt invitert inn i leken. Linda spurte hva barnet som ble spurt tenkte om det, og fikk klar beskjed; «Det er tivoli i magen min nå». Bedre kan det knapt beskrives, og Linda fikk selvsagt en god opplevelse med seg.

 

Det er tivoli i magen min nå

 

Slik er jobben vår. Egentlig en evig jakt etter å gi barn sjansen til å være den beste versjonen av seg selv. Mange barn har masse ferdigheter som gjør at de lett tar vare på og finner nye venner. Noen behøver voksne som gir dem en hjelpende hånd. Kanskje en barnveileder som vet hva barnet er god på, som har erfart hva som skal til for at det lyser litt av barnet. Det er i de situasjonene det er best å vise seg frem for nye venner, ikke sant?
Konklusjonen bør vel egentlig være at vennskap er viktigst – at det gruser både den lille og den store gangetabellen, engelske gloser og sterke verb. For uten noe magisk i hverdagen, er det trøblete å yte sitt aller beste.
Heia SFO, heia Norge, heia verden – heia vennskapet!

Ta ikke leken fra meg

En gruppe SFO-ledere i Lerkendal distrikt i Trondheim så forslag til statsbudsjett og stilte følgende spørsmål: Hvor blir det av barnas fritid og fokus på barnets frie lek?

Les mer >>

Storbasen gir roligere barn

Merkelig det der. Barn blir mindre urolige og mer konsentrert når det trengs. Helsa blir bedre. Humøret blir bedre. Og voksne får det bedre på jobben. Derfor går vi for storbasen.

Les mer >>

Frittgående barn

Å overvåke egne barn er bare så 00-talls. Trenden det nye tiåret blir foreldre som opponerer mot dagens trygghetstyranni, skriver Karianne Bjellås Gilje i denne kommentaren i Dagbladet.

Les mer >>

Utfordrer synet på lek

Er lek blitt redusert til et pedagogisk redskap for barns læring?

Les mer >>

Vennskapskafe på Sande SFO

SFO-leder Hege Storjordet og hennes team ved Sande skole i Sandefjord jobber med «vennskapskafé» - der barna kan møtes for å spise god mat og treffe nye og gamle venner.

Les mer >>

Boltrelek - den forbudte leken?

Boltrelek er en form for lek som ofte er mest til stede i barns liv når de er mellom 5 og 9 år gamle, i varierende grad. Denne typen lek får økt plass det siste året i barnehagen sammenlignet med andre år. Hvordan møtes denne leken når barna begynner på skolen og SFO? Er det forskjeller i hvordan lærere og fritidspedagoger ser på boltrelek sammenlignet med barnehagelærere?

Les mer >>

2+2=SFO

Dere har vært med på noen måneder med innkjøring på din SFO igjen. For 60 000 seksåringer. Og dette gjentar seg årlig. Bli med på noen tanker rundt din jobb i SFO og hva din innsats betyr for de yngste skolebarna.

Les mer >>

Flyt i første

Høstens erfaringer med mottak av 1. klassinger er samlet. Flyt i førsteklassingens liv er viktig for å få en god start på skoleløpet.

Les mer >>

Fingra av fatet

Har du merket at dagens barn er urolige og lite utholdende? At de ofte går fra det ene tild et andre og liksom ikke fullfører det de har begynt på? Mange forteller om rastløse barn.

Les mer >>