Hva er i ferd med å skje rundt oss? Små og litt større endringer de siste 15 årene har spist av tiden små skolebarn har til rådighet for lek og utvikling.

Kjære Barneombudet

Vi er bekymret! I dette tilfellet er «vi» to ansatte i Nettverket! for SFO – et nasjonalt nettverk for SFO’er og AKS’er over hele landet. Vår oppgave er bl a å følge tett utviklingen i SFO-basene og i hele oppvekstmiljøet for småskolebarn. Vi får noen tydelige signaler fra SFO-ledere og andre ansatte i alle landets fylker. De går ut på at hverdagen begynner å bli temmelig hektisk for de yngste skolebarna.

Summen av stadig lengre skoledag, mer fokus på formell kunnskap (les mindre tid til lek og fysisk utfoldelse) og innføring av statlig leksetilbud og ditto kulturskoletime i tiden barn tidligere hadde til lek sammen med andre barn – er bakgrunnen for denne bekymringsmeldingen.

Vi har rett og slett et spørsmål vi gjerne vil drøfte med Barneombudet;

Hvem har – eventuelt tar – ansvaret for å tenke helhet i småskolebarns hverdag? Hvem ser konsekvensene av disse endringene? Hvem spør f eks ansatte i SFO, gjerne de som jobber i kombinerte stillinger i skolen, hvordan barn reagerer på den kraftige økningen i voksen styring og organisering av dagen?

Hva sier dere?

 

Vennlig hilsen Terje & Ivar

Nettverket! for SFO

 

Denne uken skal vi treffe noen engasjerte mennesker hos Barneombudet.

 

Vi formidlet bekymringen vår og fikk en umiddelbar reaksjon; - Dette vil vi gjerne drøfte med dere.

Det skal bli spennende å møte andre som kanskje ser det mange av SFO-folket har sett lenge; Vi driver jo nærmest og skyfler barn fra det ene til det andre. Spontanitet og barnestyrt lek kommer et stykke ned på listen når barn skal spise etter en undervisningsdag som er nesten 50 % lengre enn den foreldrene deres hadde, gjøre lekser i ganske store grupper, delta på andre voksenstyrte aktiviteter inkludert kulturskoletimen og så hukes inn på riktig hjem-tid.

 

Se mer om konsekvenser av hverdagen barn opplever i artikkelen Avbruddene preger barn http://sfonett.no/showarticle.aspx?ArticleID=1237&CategoryID=1&SubCategoryID=6

 

Rapport følger..! 

Les også

Serviceforeldrene

Har dagens foreldre tippet helt over når det gjelder å sette sine barn i sentrum? Jesper Juul slipper denne gangen til en av sine lesere, "Stresset supermamma".

Les mer >>

Følelesesskolen: Hvordan kan vi inspirere og involvere foreldre?

Maria-Pia Gottberg kompletterer her artikkelserien Følelsesskolen med tips og ideer til hva du kan gjøre for å involvere foreldrene på SFO i arbeidet med emosjonell intelligens (EQ) og følelser.

Les mer >>

Følelsesskolen del 5 – Ro

Følelser stjeler energi. Det ”koster” å stå i sterke følelsesutrykk, og vi har behov for å hvile innimellom.

Les mer >>

Rekebæsj ga olje

Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring... Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing. Under vignetten Snodigheter ved perlebordet finner du lagret alle snodighetene som tidligere er publisert, se høyre spalte på forsiden.

Les mer >>

Eierskap til fritiden

Det snakkes om at barn er dårlige til å finne på noe å gjøre, at de lett kjeder seg hvis de ikke blir aktivisert. Foreldre trøkker på for at SFO og AKS skal fremstå som aktivitetsskoler – slik at barn skal gjøre noe læringsfremmende og nyttig i fritiden sin.

Les mer >>

Sosialpedagogisk trening

Sosialpedagogisk trening er kort sagt trening i å være sammen med andre barn. Å lage sosialpedagogiske treningsgrupper som jente- og guttegrupper kan være en nyttig metode for mye.

Les mer >>

Se på Bertha

Se på Bertha i epletreet. Hva ser du? Bortsett fra Bertha som klatrer i epletreet..!

Les mer >>

Barn som utfordrer i SFO 2 - Du forsterker relasjonen til barnet

Når barnet hjelper en annen, er hensynsfull, hilser vennlig på deg eller andre, deler i leken eller sitter rolig i fem minutter ved matbordet på tross av maurtua du vet barnet har i buksebaken. Da klemmer du til og viser at du er imponert og fornøyd.

Les mer >>

Barn som utfordrer i SFO 3 - Hva gir jeg mest oppmerksomhet?

Noen barn er liksom vaksinert mot dine råd og vink, av barn gjerne kalt mas. Du gir beskjeder, du korrigerer når det er nødvendig og du smiler og ler og lokker og ber om litt samhandling.

Les mer >>