Både som foreldre og ansatte risikerer vi å havne i et regelrett uføre med barn. I boken SFO forebygger mobbing er et av mange tema hva slags stier vi tråkker opp for barn.

Du er et digert forbilde for barn. Det er du selvsagt klar over og er daglig opptatt av å gjøre valg som viser vei. Du hilser barn med et lite smil og vennlighet. Du viser interesse for andre menneskers ve og vel og spør kanskje hvordan barnet har det.

Voksne forbilder finnes heldigvis i utallige utgaver. Vi er forskjellige og takk for det. Men det er noen områder som er viktigere enn andre.

Aller først; mobbing foregår aldri i et vakuum. Det oppstår aldri ut av ingenting som en tilfeldig hendelse en onsdag. Mobbing eller tendenser til mobbing i barnegruppa er alltid en konsekvens av noe som har skjedd eller fravær av noe som burde vært der. Det involverer nesten uten unntak flere enn mobber og mobbeoffer. Både foreldre og SFO-ansatte inntar roller i dette «spillet».

Det digre spørsmålet er selvsagt; Hvordan kan voksne bidra til å forebygge at noen barn havner i en skvis som i verste fall kan få fatale konsekvenser?

I kapitelet «Voksne mobber vel ikke..?» i boken SFO forebygger mobbing er dette viktige forholdet drøftet.

Kan det tenkes at vi - uten å ville det – legger veien åpen for at et barn utsettes for erting, plaging og i verste fall mobbing fra andre barn?

Når jeg tenker den tanken, kjenner jeg nakkehårene reise seg. I alt mitt arbeid med barn har jeg hatt et klart og tydelig formål; å støtte og bistå alle barn til god utvikling og et godt liv. Kan det tenkes at jeg i farten har åpnet for at et sårbart barn faktisk blir enda mer sårbart?

Dessverre er svaret ja.

Egentlig kjenner mange av oss til dette fra egen karriere som elev. Det kan oppstå en situasjon, gjerne over tid, hvor en motsetning mellom en lærer og en elev topper seg litt. Den voksne, i dette tilfellet læreren, gir på forskjellig vis (ikke alltid med ord) uttrykk for å være litt lei og oppgitt over elevens manglende respekt for spilleregler, medelever og læreren. Hvis dette får utvikle seg, blir det gjerne en litt fastlåst situasjon.

Nøyaktig det samme skjer i SFO-basene.

Resultatet kan lett bli at du sender et signal til de andre barna om at dette barnet er mindre respektert av deg og dermed har mindre krav på respekt fra andre. Du legger på sett og vis – selvsagt uten å ønske det – veien åpen for at dette barnet kan holdes utenfor i små og store situasjoner i leken. At barn kan sende oppgitte blikk eller komme med nedlatende bemerkninger i retning denne «syndebukken». Modellen for denne atferden kan altså være deg. Sorry, jeg ønsker ikke å bebreide deg – bare å rette oppmerksomheten mot et følsomt og viktig tema. 

Det er tilsynelatende umulig å unngå å komme inn i disse små blindveiene. Men bare tilsynelatende.

Første tiltak er å erkjenne problemet. Deretter må arbeidet starte med å forbedre relasjonen til dette sårbare barnet.

Det kan selvsagt gjøres på forskjellig vis. Jeg har beskrevet hvordan vi kan bedre barns anseelse og dermed posisjon i barnegruppen i boken LØFT for barn i SFO og i en rekke artikler her på sfonett.no.

 Aller viktigst er at dette – i forskjellige varianter – er et tema på personalmøter. 

-------------------------------

Les også artiklene fra serien DET ANNERLEDES BARNET

Det annerledes barnet - 1 - TÅLMODIGHET

Har du noen år på baken i en proff sammenheng med barn, har du sikkert møtt dette barnet. Det barnet som er helt annerledes. I møtet med dette barnet er det vanskelig å ”gjøre som vanlig”. Du trenger et ekstra gir, noe mer å bidra med…

Les hele saken her

Det annerledes barnet - 2 - TOLERANSE

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen for å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i barnets liv!

Les hele saken her

Det annerledes barnet - 3 - VARME & KJÆRLIGHET

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen for å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i barnets liv!

Les hele saken her

Det annerledes barnet - 4 - ENGASJEMENT & TRØKK

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen med å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i disse barnas liv!

Les hele saken her

Det annerledes barnet 5 - Arbeidsglede & motivasjon

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen ved å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i barnas liv! Dette er den femte og siste artikkelen i denne lille serien. Kanskje ser vi nå konturene av en planleggingsdag eller i alle fall underlaget for refleksjon i en eller annen sammenheng i din personalgruppe.

Les hele saken her

 

 Ny bok til SFO-folket:                               

SFO FOREBYGGER MOBBING 

 

 

Elefanter for fred

Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring. Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing.

Les mer >>

Rot med maten

Det finnes en hakkespett sør i Norge som er vakker og fin, men er den klok? Jeg vet ikke, men den er ganske flink til å lære seg saker og ting. Og det er viktig.(Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring. Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing.)

Les mer >>

Ros og anerkjennelse

Ros blir ofte brukt som en fellebetegnelse på positiv tilbakemelding, oppmuntrende ord og anerkjennelse. Anerkjennelse fortjener mer plass i verktøykassen vår.

Les mer >>

Motiverende, forsterkende og relasjonsbyggende?

Selv om du har jobbet hele livet med barn, har oppfostret en haug egenproduserte og omtaler deg som barneveileder er det alltid behov for å utvide verktøykassa.

Les mer >>

Spennende SFO-samtale

For noen dager siden skjedde det noe spennende i en SFO. En samtale måte absolutt gjennomføres, det hastet og bakgrunnen var følgende; Siden i høst har barn på 1. trinn i stadig større grad kalt hverandre både det ene og det andre, langt over streken og helt uakseptabelt.

Les mer >>

Samspill og kommunikasjon

Hvordan bør den voksnes grunnleggende atferd i samspill med barn være? Her kommer noen konkrete forslag på veien.

Les mer >>

«Teknikker» for gode samtaler

Vi må spørre for å få vite noe. Hva vi vet, avgjøres av de spørsmålene vi stiller – til barna og til oss selv. Men hvordan kan voksne forberede seg på en åpen dialog?

Les mer >>

Eierskap til fritiden

Det snakkes om at barn er dårlige til å finne på noe å gjøre, at de lett kjeder seg hvis de ikke blir aktivisert. Foreldre trøkker på for at SFO og AKS skal fremstå som aktivitetsskoler – slik at barn skal gjøre noe læringsfremmende og nyttig i fritiden sin.

Les mer >>

Nytt magasin for SFO/AKS

Nettverket! for SFO feirer i år 25 års jubileum. Samme år som vi får vår første nasjonale rammeplan for SFO. Vi markere med å gi ut tidenes første magasin for dere i SFO/AKS.

Les mer >>