Det nærmer seg stortingsvalg – og SFO blir igjen tema. Det skal satses og det skal fokuseres og det skal skje store ting. Å som vi gleder oss.

Men denne gangen har vi tatt et viktig grep. 16.-17. november – i akkurat passe avstand til valget i september – har vi invitert SFO-politikere fra de to store partiene til vår scene – den store konferansen KVALITET I SFO 2017. Der skal de får redegjøre for hva som skal skje etter at stemmesedlene har landet i boksene og folket har bestemt hvilket alternativ som skal styre utviklingen av SFO. Å, som jeg gleder meg til å lede den seansen.

- Det er på tide, sier nestleder i AP, Hadia Tajik.

- Fint det, sier vi. Det har vært på tide utrolig lenge.

Vi har etterlyst nasjonale føringer på innhold og kvalitet. Lovgiver, Stortinget, har nøyd seg med å overlate det hele til lokal-demokratiet. Kommunene skal bestemme hvordan det skal satses på SFO.

Statsstøtten til SFO fordampet for 10 år siden – og kommunene fikk lov til å la foreldrene betale hele gildet. Etter selvkost-prinsippet. Resultatet er mellom 20.000 og 30.000 i årspris pr barn i SFO. Dermed utestenges barn fra fattige familier.

Ja, Hadia, det er på tide.

Du strekker opp noen linjer på landsmøtet sist. Med makspris, tydelige krav til innhold og kvalitet og omlegging til aktivitetsskole.

Men det har vært gjort før – både av ditt parti og av de fleste andre partiene. Venstre har f eks foreslått at flere aktiviteter må legges inn i SFO-tiden – og nevnt at det er noe dødtid på morgenen før skoledagen starter.

I Bergen skal SFO – ifølge en ny plan - ledes av folk med pedagogisk høyskoleutdanning og andelen fagarbeidere skal økes fra dagens 41 % til 60 % innen fem år.

Så det skjer da noe.

Vi vil gjerne utfordre de to medlemmene av Stortingets SFO-komite, Henrik Asheim (H) og Martin Henriksen (A) som følger.

Gå på scenen torsdag 16. november (ca kl 1130 - 1230) i Oslo Kongressenter i den store kongressalen og møt 500 nøkkelspillere på SFO-laget fra alle landets fylker og kriker og kroker.

Fortell oss hvordan du ser på SFO/AKS som en mulighetenes arena 

 

...der vi f eks kan bidra til å gi barn trygghet & tillit og tro på egne ferdigheter. Dette vil selvsagt påvirke resultatene i den obligatoriske delen av skoledagen.

 

«… der vi f eks kan bidra til å gi barn trygghet & tillit og tro på egne ferdigheter & muligheter. Dette vil selvsagt påvirke resultatene i den obligatoriske delen av skoledagen».

Hvis du er enig i denne beskrivelsen av mulighetenes arena, hvilke konsekvenser bør det få?

• Riktignok er ikke SFO/AKS obligatorisk. Men akkurat som med barnehagen er SFO-tilbudet en forutsetning for det typiske livet småbarnsfamiliene lever.

• Og riktignok har lovgiver vedtatt en åpen § 13-7 i Opplæringsloven og gitt kommunene frihet til å utvikle sin lokale variant. Men akkurat som med barnehagen, har barn i SFO/AKS behov for et tilbud preget av kvalitet i alle ledd.

• Jo bedre SFO-tilbudet er, jo større blir avstanden til barn og familier som ikke har råd til eller ønsker å bla opp borti 30 tusenlapper hvert år. Skolen skal være gratis og bidra til utjevning, SFO er en del av skolens tilbud – hva skjer?

• Så derfor; Hva mener dere, nøkkelspiller på laget vi kan kalle SFO-komiteen på Stortinget, om SFO og AKS og mulighetenes arena?