Ivrige barnehender jobber i takt med fantasien. De tryller fram snømenn og monstre. De lager og leker om hverandre. Da slår det meg: Hvorfor i all verden har vi ikke brukt hjemmelaget modellkitt før?

Barn blir ekstra ivrige når de får jobbe med materialer som ikke har en fasit – noe de kan forme som de selv vil. Derfor er modellkitt et genialt materiale. Man kan få kjøpt en rekke utgaver, men å finne en som er god for barnehender å jobbe med er ikke lett. Når man finner den, er den ofte dyr og både kjennes og lukter syntetisk. Barna spør ofte om å få bruke flere farger samtidig. Da får voksne rykninger i øyekroken og blir vrange. Vi vet at det uskyldige spørsmålet resulterer i brun gørr etter kort tid. Det er derfor billigere og morsommere å eksperimentere med å lage lekedeiger selv. Da står barna friere til å bruke deigen slik de ønsker. I tillegg kan prosessen nå nye høyder ved å tillate andre materialer som kan stikkes inn i deigen. Deigene kan lages på minutter ved kjøkkenbenken, med materialer man får kjøpt i matbutikken.

Lekedeig

Denne klassiske, hjemmelagde deigen er en sikker vinner. Den blir fast i for- men, og barna kan forme figurer. Den minner om Playdoh når den er ferdig.

Denne er anbefalt av min kollega Jorunn som har laget den til barna i mange år.

Du trenger:

  • 2,5 dl vann
  • 1 ss solsikke-, eller rapsolje
  • 1 dl salt 2,5 dl hvetemel
  • 1 ss sitronsyre (Pulver i en liten pakke – står blant bakervarene)

Evt. konditorfarge eller glitter

Bland alt det tørre. Kok opp vann og ha i olje og eventuelt konditorfarge. Ta vannet av komfyren og bland med det tørre. Rør godt. Nå ser den kan- skje både klumpete og rar ut, men jobb litt til med den og sett den i kjøleskapet til avkjøling. Når den er kald, kan den knas til en god deig. Oppbevares i plast til den er brukt opp. Sitronsyren gjør at den vil vare lenge. For de som er glutenallergikere kan man lage deigen med Jyttemel i stedet. Det finner man i allergihyllene i butikken.

Silkedeig

Et annen morsom deig er silkedeigen. Den blir litt slappere i konsistensen, men gir en annen sanseopplevelse.

Du trenger:

  • 2 kopper Maizenna
  • 1 kopp parabenfri balsam. Lurt å velge parfymefri også
  • Evt. konditorfarge eller glitter

Alt blandes til en fast deig. Den blir myk og smidig. Den kan dras og nesten renne, samtidig som den kan formes med en gang den er laget. Man kan rulle baller til snømenn, men også lage slanger og mer abstrakt kunst. Hvis man løfter den i været, siger den ut av hånden i morsomme strimler – en leke- deig med humor! Den blir fastere etter hvert som den står. Man kan velge potetmel i stedet for Maizenna, men da blir deigen tørrere i konsistensen. Hvis man ikke vil bruke balsam, kan matolje være en grei erstatning.

Månemasse

En riktig sanseopplevelse kan man få med en litt løsere blanding av mel og olje. Denne kan man bygge med, rive ned og forme på nytt.

Du trenger:

  • 1 kg hvetemel (evt. Jyttemel til glutenallergikerne)
  • 2-3 dl babyolje (evt. matolje)

Ingrediensene blandes til en porøs masse. Vil man ha den litt fastere, blander man bare i litt mer olje. Lag gjerne dobbel og trippel deig om den skal være til flere barn. Denne blandingen leker man med i stor oppbevaringskasse med lav kant. Sammen med sandkasseleker og former blir det som en tur på stranden. Når leken er over, setter man lokket på til neste gang. Månemassen oppbevares ved at man setter lokk på kassen.

Skal, skal ikke… skal!

Noen reagerer kanskje på at matvarer brukes på denne måten? Noen etiske problemstillinger dukker opp. Vi leker jo med maten. Det er en diskusjon hver enkelt barnehage får ta, men for meg er valget enkelt når jeg ser hvilken sanse- opplevelse og kunstnerisk frihet det gir. I tillegg er ingrediensene nedbrytbare, ikke giftige, og vennlige mot miljøet og barnas hud. Hjemmelagde lekedeiger føyer seg fint inn i god, gammel barne- hagetradisjon sammen med trolldeig, makaronikunst, potettrykk og erteposer. Barna her syntes det var nesten magisk. De måpte av forundring over at det faktisk gikk an å lage selv, og en utbrøt: «Det skal jeg fortelle til min mamma!».

 Les også denne artikkelen fra Trude som ligger på www.sfonett.no

 Hvordan inspirere til rollelek 

 

Trude Brendeland

 Trude Anette Brendeland er barne-    hagelærer,   foredragsholder og skribent for    barnehagefolket. Mange   kjenner henne    som Fantasifantasten.no og i 2015 var hun      en av foredragsholderne under Kvalitet i    SFO. Vi ser at   mange av basene rundt om    i SFO Norge har fått inspirasjon   fra Trude.  Når hun ikke holder kurs om lek, samlings-   stunder eller fortelling, jobber hun i Eventyrhuset lekeverksted som ligger midt på lekeplassen til en av studentbarnehagene i Bergen. Hun jobber for tiden med å skrive boken «Lekelyst – med rom for lek» som skal gi barnehager og SFO’er praktisk inspirasjon til det viktige arbeidet for lek.