Vi er i gang med et nytt skoleår og fire årskull med nye barn er i farta i basene. Lett å tenke at det bare er 1.-klassingene som er «nye» hos oss – men 2.-4.-trinnsbarna har jo vært på lading og er tilbake med bredere skuldre og mye energi.

Dermed har du egentlig fire årskull rundt deg som du må bygge relasjon til. Selvsagt har du nytte av det du gjorde før sommerferien – men mye knyttet til omsorgsjobben dreier seg om ferskvare. Det er liksom utløpsdato på kjærlighet og varme.

Vi utvikler oss som mennesker først og fremst gjennom samspill med andre. Dette påvirker selvsagt alt som skjer i SFO og AKS. Og det bør også ha konsekvenser for hvordan vi jobber med barna. Når vi skal skape et inkluderende miljø rundt barna, er det viktig å jobbe med egen atferd og egne holdninger. Ikke bare på planleggingsdager og personalmøter men hele tiden, hver dag i samhandling med barn og kolleger.

 Skal du lykkes med å bidra til at alle barn i dine   base eller din SFO opplever tilhørighet og gleden   over å være en del av «stammen», må du jobbe   med grunnmuren i alt samspill med barn,   relasjonen. Vi vet det jo godt; alle barn stiller krav   til deg. Ikke formulert som en liste med punkter.   Mer som det blikket, den svingen på kroppen når   dere møtes, ja, reaksjonen på alle typer forslag   fra deg – som du registrerer hos barnet, ofte uten   å tenke mer over det. Vi kan kalle det kjemien   mellom deg og barnet.

 

Samspillet er jo enklere med noen barn enn andre. Og du har sikkert også møtt barn i jobben din du opplever som krevende. Du får liksom ikke «tak» i barnet.

Det er et beklagelig faktum at det ikke finnes noen enkle løsninger når samspillet er ekstra krevende. En relasjon hviler det tre hovedbein – trygghet, tillit og respekt. Barnet må føle seg trygg på deg, at du er en støttespiller også når det butter litt imot. Dette bidrar til å forsterke barnets tillit til deg. Og det siste og ofte mest krevende; Du må vise barnet respekt. Ikke ved å være en utydelig voksen som godtar alle sprell barnet varter opp med. Men mer som en som er nysgjerrig på barnet sterke sider og gir tydelige signaler om forventninger til barnet.

… en som er nysgjerrig på barnets sterke sider

Drivstoffet i relasjonen er omsorg, varme og kjærlighet. Drivstoffet er altså ferskvare, og du må stadig etterfylle fra din egen «tank». Det er faktisk en ganske vanlig feil - å glemme påfyll av omsorg. Særlig ekstra sårbare barn trenger dette mer enn de fleste. Når det spisser seg til og barnet f eks ikke vil høre på deg og dine innspill, er det lett å bruse med fjærene, heve stemmen og være litt tøffere. Mens behovet kanskje heller er mer omsorg, mer varme og mer kjærlighet. Vi vet fra forskning på barns atferd at barn gjerne endrer sin atferd hvis voksne endrer sin tilnærming til barnet. Du kan altså påvirke samspillet i positiv retning, gjennom å by på mer varme.

Lykke til med samspillet med barna i det kanskje aller beste skoleåret i din karriere.

Mindre kjefting gir barn et bedre liv

Barn som ikke blir kjeftet på er mer åpne og tillitsfulle enn andre barn, de føler seg mer akseptert, og de får et mer positivt syn på livet.

Les mer >>

Nei gir intelligente barn

Vi er jo egentlig gode på nei-ordet. Ved å gi det et reelt innhold og avgrense bruken til noe meningsfylt.

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn

Det er sesong for nye barn som slett ikke er nye. I august tar vi i mot karrierestarterne. Mange av dem skal nyte fire minnerike år i SFO – hvilket liv det blir!

Les mer >>

Ja til JA-uke eller JA-dag

Kraftig inspirert av erfaringene fra Romlingen, SFO ved Romolslia skole i Trondheim, tok også Harestad SFO i Randaberg sjansen for noen år siden. En hel uke hvor barna blir møtt med ja fra voksne er ramme alvor og spennende SFO-praksis. Klar til å prøve på din SFO/AKS i mai?

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn – bruk av barnets navn

Det er sesong for innskoling av de aller minste. I denne fasen er SFO/AKS en viktig arena for å skape den plattformen hvert enkelt barn trenger på skolen for å kunne blomstre og utvikle seg. Her er del 3 i serien om mottaket av 1. klassinger.

Les mer >>

Hvem er sjefen?

Vel, vel! Formelt sett er vel du sjefen i SFO-basen din, og barna må pent finne seg i en plass lenger ned på pyramiden. Men virkeligheten er ikke alltid slik vi forestiller oss..!

Les mer >>

Gode beskjeder

Et lynkurs i gode beskjeder. Blir du med på det?

Les mer >>

Vandrerne i SFO

I mine 15 år i ulike SFO’er har jeg alltid møtt på disse som barna som vandrer rundt. Hvorfor vandrer de og hva kan en barneveileder bidra med?

Les mer >>

Hvordan går det med deg?

Vi har en større plass i barns liv enn vi ofte forestiller oss. Det gjør det ekstra viktig å være våken og bevisst. SFO er noe langt mer enn et avansert kjølelager for barn.

Les mer >>