Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for SFO/AKS hvor barn får utforske en jungel av mat, og leke og lære om mat som er bra for både kroppen og kloden.

Etter et vellykket pilotprosjekt på seks SFOer i Bergen åpnet prosjektet for deltakelse nasjonalt i 2019. Dermed svinger 20.000 SFO-barn seg inn i Matjungelen denne våren, fordelt på 200 ulike SFO over hele landet.

Matjungelen består av aktivitetsopplegg som SFO kan gjennomføre med barna i SFO-tiden og digital kompetanseheving for ansatte. Alt innholdet er tilgjengelig på nettsidene til Matjungelen. Påmeldte SFO får også utstyrspakker til kjøkkenet, og aktivitetsbøker til barna.

 

 

Matjungelens mål er å gi barn engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. I Matjungelen får barna oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. Prosjektet er initiert av Helsedirektoratet, som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021).  Matjungelen er utviklet og driftet av den sosiale entreprenøren Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Prosjektet finansieres av Helsedirektoratet og Gjensidigestiftelsen.

Prosjektet forankres både i skoleledelse og kommune ved påmelding, for å sikre oppfølging av prosjektet over tid. Ny runde med påmelding er åpnet nå med frist 25.november. 

Mange barn er svært opptatt av både mat og
miljø, og vil gjerne slippe til mer på kjøkkenet.
Med Matjungelen gir vi barna en mulighet til å
utforske og oppdage en verden av temaer knyttet
til mat, gjennom lekbaserte aktiviteter på SFO

Kathrine Marthinsen
Prosjektleder Matjungelen

EN JUNGEL AV AKTIVITETER

Et variert utvalg av aktiviteter som dyrking, smoothieverksted med overskuddsfrukt, forskning på norske eplesorter, ekspedisjoner i butikk, sanseløype og sorteringsstafett skal gi barna på SFO og AKS en aktiv fritid med gode matopplevelser. Et av målene med Matjungelen er å gi barna en stemme som endringsagenter, der de også kan være med og skape små og store endringer i samfunnet og inspirere flere rundt seg til å ta bedre matvalg for kropp og klode.

Spesialtilpasset for SFO

Vi har lagt vekt på at SFO-tiden er barnas fritid, og aktivitetene er derfor lekpreget og aktiviserende. Vi vet også at SFO er svært ulike med tanke på størrelse, timeplan, måltider, bemanning, budsjett og fasiliteter. Derfor er aktivitetene lagt opp slik at man har fleksibilitet til å tilpasse aktivitetene til sin egen SFO-hverdag. Matjungelen skal være enkel å tilpasse til lokal kontekst. Innholdet i Matjungelen er kunnskapsbasert og i tråd med Helsedirektoratets kostråd og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO.

 Les mer om aktivitetsprogrammet på www.matjungelen.no 

Møt Matjungelen på KVALITET I SFOMatjungelen er en av utstillerne som du kan møte under konferansen Kvalitet i SFO 2020, tidenes første digitale SFO-konferanse. Meld deg/dere på her

Vennskapskafe skaper gode relasjoner

«Kan du kan komme på besøk hos oss, helst under måltidet, og se det vi ikke ser? Vi sliter sånn med støy under måltidet, og har prøvd masse. Nå er vi litt tomme for ideer. Men det er ille når enkelte barneveiledere ikke gleder seg til SFO-måltidet grunnet bråket…»

Les mer >>

Lompefabrikken

Å lage lomper er superenkelt, billig og sunt - en flott aktivitet som alle barn kan mestre og bli fornøyde med.

Les mer >>

20.000 SFO-BARN SVINGER SEG INN I MATJUNGELEN

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for SFO/AKS hvor barn får utforske en jungel av mat, og leke og lære om mat som er bra for både kroppen og kloden.

Les mer >>

Velkommen til Restaurant Matglede

Nettverket! for SFO jobber med å formidle inspirasjon på matfeltet. Ved Frøyland skule i Time har de rett og slett åpnet restaurant.

Les mer >>

Kan butikkenes overskuddsmat gi næring til SFO-enes spikersuppe?

På Selnes barneskole i Tromsø har de klart å lage smakfulle og næringsrike supper «av spiker» til barna på SFO siden 2013. Eller rettere sagt, de har klart å tilby elevene sunne og ernæringsriktige måltider for bare 3,50 kroner per barn, per dag. Det er så lite penger at det knapt dekker et lite glass melk.

Les mer >>

Knekke-klasking er moro og sunt

Bli med på knekke-klasking – en morsom aktivitet for barn – der produktet er supersunt og etterspurt knekkebrød!

Les mer >>

Frokostklubben i SFO

Morgenåpning er for mange barn den tiden de sammenhengende er lengst på SFO. En god start er viktig, kanskje heter det ikke morgenåpning men at du er medlem av frokostklubben på din SFO?

Les mer >>

Sunn mat

Noen forslag til hvordan man kan servere sunnere mat lettvint, til mange barn. Ikke glem at barn heller spiser rå enn kokte grønnsaker.

Les mer >>

Ta livet av bakebollen

Hos oss har vi i mange år, skåret frukt på mange ulike måter og jobbet hardt for å mette mange. Hvordan skal man egentlig få til dette med fruktservering på slutten av dagen?

Les mer >>