Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for SFO/AKS hvor barn får utforske en jungel av mat, og leke og lære om mat som er bra for både kroppen og kloden.

Etter et vellykket pilotprosjekt på seks SFOer i Bergen åpnet prosjektet for deltakelse nasjonalt i 2019. Dermed svinger 20.000 SFO-barn seg inn i Matjungelen denne våren, fordelt på 200 ulike SFO over hele landet.

Matjungelen består av aktivitetsopplegg som SFO kan gjennomføre med barna i SFO-tiden og digital kompetanseheving for ansatte. Alt innholdet er tilgjengelig på nettsidene til Matjungelen. Påmeldte SFO får også utstyrspakker til kjøkkenet, og aktivitetsbøker til barna.

 

 

Matjungelens mål er å gi barn engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. I Matjungelen får barna oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. Prosjektet er initiert av Helsedirektoratet, som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold (2017-2021).  Matjungelen er utviklet og driftet av den sosiale entreprenøren Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet. Prosjektet finansieres av Helsedirektoratet og Gjensidigestiftelsen.

Prosjektet forankres både i skoleledelse og kommune ved påmelding, for å sikre oppfølging av prosjektet over tid. Ny runde med påmelding er åpnet nå med frist 25.november. 

Mange barn er svært opptatt av både mat og
miljø, og vil gjerne slippe til mer på kjøkkenet.
Med Matjungelen gir vi barna en mulighet til å
utforske og oppdage en verden av temaer knyttet
til mat, gjennom lekbaserte aktiviteter på SFO

Kathrine Marthinsen
Prosjektleder Matjungelen

EN JUNGEL AV AKTIVITETER

Et variert utvalg av aktiviteter som dyrking, smoothieverksted med overskuddsfrukt, forskning på norske eplesorter, ekspedisjoner i butikk, sanseløype og sorteringsstafett skal gi barna på SFO og AKS en aktiv fritid med gode matopplevelser. Et av målene med Matjungelen er å gi barna en stemme som endringsagenter, der de også kan være med og skape små og store endringer i samfunnet og inspirere flere rundt seg til å ta bedre matvalg for kropp og klode.

Spesialtilpasset for SFO

Vi har lagt vekt på at SFO-tiden er barnas fritid, og aktivitetene er derfor lekpreget og aktiviserende. Vi vet også at SFO er svært ulike med tanke på størrelse, timeplan, måltider, bemanning, budsjett og fasiliteter. Derfor er aktivitetene lagt opp slik at man har fleksibilitet til å tilpasse aktivitetene til sin egen SFO-hverdag. Matjungelen skal være enkel å tilpasse til lokal kontekst. Innholdet i Matjungelen er kunnskapsbasert og i tråd med Helsedirektoratets kostråd og Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO.

 Les mer om aktivitetsprogrammet på www.matjungelen.no 

Møt Matjungelen på KVALITET I SFOMatjungelen er en av utstillerne som du kan møte under konferansen Kvalitet i SFO 2020, tidenes første digitale SFO-konferanse. Meld deg/dere på her

Les også

Den store SFO-dagen 2025: Mat og måltidsglede i SFO

I tråd med rammeplanen for SFO skal måltidene gi barna mulighet til å utvikle matglede, oppleve fellesskap og etablere gode helsevaner. Hvordan kan vi som voksne bidra til å skape disse rammene og sikre at måltidene blir et høydepunkt i barnas dag? Dette er tema på "Den store SFO-dagen 2025".

Les mer >>

Mer matglede i fellesskap

Hver ettermiddag klokken ett tripper ti par ivrige barneføtter ned trappen på Os SFO Rakkestad. De er på vei til kjøkkenet, hvor de sammen med to voksne skal skjære opp grønnsaker, koke egg, dekke på bordene.

Les mer >>

Vennskapskafe skaper gode relasjoner

«Kan du kan komme på besøk hos oss, helst under måltidet, og se det vi ikke ser? Vi sliter sånn med støy under måltidet, og har prøvd masse. Nå er vi litt tomme for ideer. Men det er ille når enkelte barneveiledere ikke gleder seg til SFO-måltidet grunnet bråket…»

Les mer >>

Duften av hjemmebakt

Å komme fra undervisningsdel å bli møtt av lukten av nystekt grovbrød, pent dekkede bord og sunt og fargerikt pålegg, vekker appetitt og gir en god følelse av å være venta på.

Les mer >>

En vanlig onsdag med Vennekafe på Bokemoa SFO

Da Tour de SFO besøkte Sandefjord med kveldskurs og frokostseminar, ble vi inspirert til å åpne kafé. Her er vår versjon av vennskapskafé som ved Bokemoa har fått navnet Vennekaféen. Barna storkoser seg den dagen det er kafé.

Les mer >>

Enkel og god bålmat

Å samles rundt bålet med god mat er motivasjon for ukas tur

Les mer >>

En SFO med måltidsglede, mattradisjoner og kreative luftlommer

På Sundvollen SFO er matglede i fellesskap en viktig del av hverdagen. De er opptatt av å både finne glede i hverdagsmaten, og å skape gode tradisjoner gjennom mat.

Les mer >>

Oppskrift: Tacogryte

Dette er en god og varmende gryte som barna gjerne kan være med på å tilberede, og den er helt fri for allergener. Lag gjerne opp et stort glass med krydderblanding så har dere til senere.

Les mer >>

Kan butikkenes overskuddsmat gi næring til SFO-enes spikersuppe?

På Selnes barneskole i Tromsø har de klart å lage smakfulle og næringsrike supper «av spiker» til barna på SFO siden 2013. Eller rettere sagt, de har klart å tilby elevene sunne og ernæringsriktige måltider for bare 3,50 kroner per barn, per dag. Det er så lite penger at det knapt dekker et lite glass melk.

Les mer >>