Hvordan kan du best få jobbet hjemme på en måte som gjør at det føles bra for både liten og stor?

- Å passe barn er en jobb. Jeg tror mange foreldre i disse dager føler på en stor ydmykhet overfor den jobben ansatte i barnehage og skole gjør, forteller psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.

For det er en jobb å få en hverdag til å gå fra a til å. Det betyr også at det er helt usannsynlig at du klarer å få gjort like mye hjemmefra som du får gjort fra kontoret - selv de uten barn leverer mindre hjemmefra.

- De som i tillegg gjør en barnepassjobb må nødvendigvis få mindre tid til jobb. Og tiden med barna er så uendelig viktig, både for dem og for oss, påpeker hun.

Noen er mer selvgående enn andre, men alle trenger hjelp til å lage bolker i dagen med arbeid, lek og avslapning, og alle trenger hjelp til å komme i gang og å komme i mål med skolearbeidet, sier Montgomery.

Hedvig Montgomery
Beskrivelse

Mest utfordrende med de minste

Er barna under tre år, får du knapt jobbet mens de er våkne. Da kan det være lurt å bruke tiden etter legging og luren midt på dagen. Kanskje får du noen minutter mens de ser på Drømmehagen også?

- Men mye tid er det ikke, og denne aldersgruppen klarer seg lite selv, sier Montgomery, og legger til:

- For barn i 3-6 årsalderen er det viktig å få nok fysisk aktivitet og regelmessighet inn i dagen. Når denne denne aldersgruppen er fornøyd, har fått spist, løpt, lekt og lest - ja, da kan de godt leke noe selv og du får litt tid til å jobbe. Men lange strekkene er det ikke.

For barn i barneskolealder er det mer rom for at de skal klare seg selv, men å følge opp hjemmeskole-opplegget er faktisk ganske krevende.

Barn tilpasser seg raskt når de kjenner at det er en plan, en styring, og at noen tar ansvaret for helheten

- Noen er mer selvgående enn andre, men alle trenger hjelp til å lage bolker i dagen med arbeid, lek og avslapning, og alle trenger hjelp til å komme i gang og å komme i mål med skolearbeidet, sier Montgomery.

Lag en dagsplan

I følge familieterapeuten er det ikke bare lurt, men også helt nødvendig, å ha en dagsplan. Men ikke noe mer ambisiøst enn slik en dagsplan på en vanlig leirskole ser ut.

- Få for eksempel med frokost, ute-tid, leke/arbeidsøkt inne, lunsj, ute-tid, leke/arbeidsøkt og middag. Det vil si at de store rissene skal være på plass, men hva som er leken og hva som er ute-aktiviteten hver dag kan variere, råder Montgomery.

- Barn tilpasser seg raskt når de kjenner at det er en plan, en styring, og at noen tar ansvaret for helheten, legger hun til.

Sosiale medier er en arena for å vise frem alt man får til. Også dette. Men som med alle feriene, vi deler nå en gang bare våre suksesser.

- Og det er kanskje like bra? Uansett, kjenner du at du sitter i ditt eget kaos og har sett nok av andres orden - slå av sosiale medier for den dagen, anbefaler familieterapeuten.

Det er ok at det blir mere skjermtid nå, men ikke glem at barn trenger annet også. Danse, spille brettspill, balansere, sparke ball - fyll også på med de andre tingene som må til for at barn skal være lykkelige. Skjerm alene blir rett og slett for ensidig og stillesittende.

Den viktige leken

Barn må få leke, hoppe, sprute i vann, fikle, klatre, ja, bruke seg, for å være konsentrerte og lykkelige.

- Det gjelder faktisk langt opp i tenårene. Så legg til rette for det. Finn steder å leke og herje hvor det ikke er så mange andre. Så langt kan jeg si at selv i Oslo sentrum går det ganske greit.

- Skateboard i slottsparken var med gode sikkerhetsmarginer rundt oss i dag. Så kom dere opp og ut, også når iPadén kjennes mer fristende ut for både liten og stor.

På spørsmål om det er ok å utvide grensene for skjermtid nå, så mener Montgomery ikke bare at det er i orden, men at hun tror vi alle kommer til å gjøre det.

- Og jeg må vel si at jeg har sendt en tanke til at vi er første generasjonen som har en karantene/inne-situasjon med Xbox, iPad og pc. Jeg er faktisk ganske glad for det.

- Så ja, det blir nok mer av det for de fleste. Men likevel; husk at barn trenger annet også. Danse, spille brettspill, balansere, sparke ball - fyll også på med de andre tingene som må til for at barn skal være lykkelige. Skjerm alene blir rett og slett for ensidig og stillesittende.

Hold kontakten og vis ro

Det er nesten det rareste, å ikke kunne besøke våre nærmeste. Og mange av våre nærmeste skal jo absolutt ikke ha besøk i disse dager.

- Bruk Skype og FaceTime, kanskje kan dere til og med skrive et gammeldags brev? Snakk om de som dere ikke kan være med, se bilder og gled dere sammen til den tiden dere treffes igjen. For den kommer, sier Montgomery.

Hun påpeker at det mest beroligende for barna ikke er det vi sier, men det vi gjør. Vi må vise dem at også livet under slike forhold er levelig, og til og med godt. Og så må vi håndtere vår egen uro.

- Det er lett å bli skremt som voksen over alt det som skjer og all usikkerheten. Men redde foreldre er sjelden gode foreldre, tvert i mot blir det som regel sinte foreldre med kort lunte.

- Så gjør det som fungerer for deg for å roe ned, hør på musikk som gjør at du blir roligere, mediter eller ta en løpetur. Snakk med en venn som får deg til å le. Ja, bruk alle triksene du kjenner for at du selv ikke skal bli den alt for stressa og anspente voksne.

Familieterapeuten mener det viktigste vi kan gjøre i denne situasjonen er å holde motet oppe.

- Det kommer til å gå bra. Dette er en situasjon som kommer til å gå over. Og nå gjør vi det beste ut av det. Ta ledelsen, og gjør det du kan for å føle deg mer optimistisk heller enn mindre.

TIPS

  1. Lag en oversikt over dagen, slik at du vet at dere får inn litt variasjon og at mat og søvn kommer sånn omtrent til riktig tid. For barn i barnehage, ta gjerne utgangspunkt i barnehagens dagsplan.
  2. Blir det tungt og dårlig stemning, bryt opp og gjør noe annet. Gå ut, sett i stand et bad, lag vafler – ja, slikt som gjør at det ikke stopper opp i dårlig stemning.
  3. Kil, le, se på serier på iPad’en sammen. Å ha det fint sammen innimellom er akkurat like viktig som alltid.
  4. Brakkesyke kommer når dagene blir for like – alt av variasjon er kjærkomment nå.
  5. Ikke ha for høye ambisjoner. Livet går opp og ned, og gøy er det ikke hele tiden. Heller ikke når vi er så tett sammen som dette.
  6. Det er de enkle sannheter som gjelder nå: Sultne og slitne barn oppfører seg dårlig. Sørg for søvn, mat og bevegelse i hverdagen. Sørg for at dere smiler litt, at dere ler sammen. Sørg for balanse. Sørg for å se litt fremover, ta initiativ, lek sammen, lær et nytt spill, les den boken dere ikke har kommet til enda, gå ut og se på solen. Sørg for fellesskapet der hjemme.
  7. Bruken av iPad, tv, xbox og pc øker nok i de aller fleste hjem i disse dager.  Vær nysgjerrige på hva barna ser på og gjør og ikke slipp til spill eller innhold som de ikke er gamle nok eller modne nok til å takle. Men jeg tror vi alle er glade for den både sosiale og avslappende muligheten som ligger i disse fritidsaktivitetene nå.
  8. Som forelder er det du som må skape grunnstemning av optimisme, det er du som må signalisere at dette kommer til å gå over, at det vil gå bra. Blir du frustrert og engstelig, vil det påvirke hele familien.
  9. Det er en jobb å være forelder og i unntakstider krever det enda mer av oss. I mellomtiden tror jeg løsningen ligger i å gjøre enda mer av det som er godt.

Kilde: Hedvig Montgomery, psykolog og familieterapeut

Bok: Barneskoleårene                                                                                                     I denne fjerde boken i Foreldremagi-serien guider Hedvig Montgomery foreldre gjennom årene der barnet finner sin plass i det store fellesskapet.            
                   Kjøpes her                          

Trivselskalender på SFO

Arbeidsmiljøet og kvaliteten på det vi gir barn i SFO blir bedre, og sykefraværet faller når det er tillit, rettferdighet og et godt samarbeid på arbeidsplassen. Dette kalles virksomhetens sosiale kapital, og den gjør også virksomheten bedre rustet til forandring og tåle langvarige utfordringer.

Les mer >>

Hva motiverer?

Hva er det egentlig som motiverer dine medarbeidere? Effektiv delegering og kommunikasjon er nøkkelferdighet, men du må også huske på er at ulike mennesker blir motivert av ulike faktorer.

Les mer >>

Refleks til dine ansatte

Vi vil gjerne markere at du som leder er velsignet med reflekterte ansatte. Vi har derfor laget et refleksbånd med teksten LYSGLIMTJEGER I FARTA. Disse båndene vil vi selvsagt gjerne spre raskest mulig ut i SFO- og AKS-basene. Så i første omgang; verver du en SFO eller AKS - kommer ti refleksbånd susende i posten.

Les mer >>

10 tips for arbeidsglede og livsglede.

Arbeids- og livsglede er noe vi alle ønsker oss. Her får du noen gode tips for å oppnå større glede i livet og på jobben.

Les mer >>

God SFO = motiverte ansatte

- Det har vært mye fravær i år, sier SFO-lederne. - Lengre skoledag gjør SFO-tiden hektisk og intens, det er ikke så lett å få gjort så mye på den korte tiden, sier mange. – Det er stor utskifting i personalet, lyder det. Kanskje finnes det noe gode erfaringer knyttet til personalledelse i SFO. Vi har tatt utgangspunkt i påstanden om at motivasjon er en effektiv motor og lett etter hva som kan tenkes å motivere dine ansatte.

Les mer >>

Hvordan kommer du på jobben?

En nøkkel til å oppnå kvalitet i SFO ligger i engasjementet og motivasjonen til de ansatte. Ved å være den aller beste utgaven av oss selv på jobb kan vi skape et positivt miljø og legge grunnlaget for et meningsfylt lærings- og lekemiljø for barna.

Les mer >>

Krav på planleggingstid

Også ansatte uten lederansvar i SFO/AKS kan ha krav på tid uten barn på jobben. For den faglige utviklingen er dette viktig.

Les mer >>

Intervju Avdelingsleder/Baseleder

Skal du ansette ny Avdelingsleder eller Baseleder? Her finner du forslag til spørsmål som kan benyttes i intervjurunden.

Les mer >>

Tittel til deg

Synes du assistent er en betegnende tittel for jobben som gjøres av de fleste ansatte i SFO? Vi synes ikke det...

Les mer >>