Plutselig skulle 5.-7 trinns lærere være sammen med 1. klassinger på SFO. Det ble virkelig magi.

Det har tradisjonelt vært veldig delt mellom skole og SFO hos oss. SFO leder og undervisningsinspektør for 1.-2. klasse Silje Melhus ønsket å samle personalet mer. Muligheten bød seg da flere ansatte meldte et sterkt ønske om å få et tegn til talekurs, da det er flere elever som trenger dette i hverdagen. Vi ønsket å ha med alle lærere, assistenter og SFO-ansatte som jobber rundt disse elevene, slik at alle opplevde å få et løft og en opplevelse av at vi jobber sammen rundt disse elevene.

Slattum SFOSlattum SFO består av 124 barn fra 1.-4. klasse. De er 16 ansatte. De fleste ansatte har også en stilling i skolen. og I høst har 1. klasse vært mye for seg selv, men i takt med at elevene er blitt trygge på SFO og undervisningsdel, er de mer og mer sammen på tvers nå.

Organisering

Lærere, assistenter og SFO-ansatte som har vært på kurs har til nå hatt fire bolker med tegn til tale. For å få til dette har det krevd litt organisering og fleksibilitet blant alle lærere. I og med at vi ville at både lærere og SFO-ansatte skulle delta på kurset, var det en utfordring i forhold til når på dagen de skulle ligge. For oss har det fungert best å legge kursene i lærernes planleggingstid. For å få til dette, har lærere måtte bidra på SFO. Vi lagde en turnus til lærerne slik at de visste hvilke elever de skulle være sammen med og hvor.

Både Silje og mange av lærerne var spente på hvordan løsningen ble mottatt og ville fungere. Plutselig skulle 5.-7. trinns lærere være sammen med 1. klassinger på SFO.

Magi og samhold

Erfaringen var udelt positiv kunne Silje fortelle. - Det som skjer videre er ren magi. Jeg gikk mellom og observerte mange nydelige øyeblikk. Noe av det flotteste var da jeg møtte en til vanlig reservert mellomtrinns-lærer, som stod bak et hjørne og sier «hyyyysssssj, jeg leker gjemsel». Lærere ble kjent med småsøsknene til sine elever, det ble lek i hengekøyer og spikking rundt bålet. Små barnehender som blir kjent med nye voksne.

hyyyysssssj, jeg leker gjemsel

I etterkant fortalte mange av lærerne om nye bekjentskaper og at det hadde vært fint å gjøre noe litt annet. Dessuten var de glade for å kunne bidra slik at de som trengte det fikk kurs. De ansatte på SFO var henrykte! De følte seg sett og verdsatt for den jobben de gjør. Dessuten ble det mange gode samtaler i etterkant mellom SFO-ansatte og lærere. Mange hadde ikke pratet med hverandre før. Ifølge elevene kunne vi ansatt noen av lærerne fast på SFO fremover også!

Grobunn for et sterkere VI

Erfaringene har fått Silje til å byggen en enda sterkere faglig og sosial bro mellom undervisningsdel og SFO. - Vi er fortsatt ikke ferdige med alle modulene i kurset, så elever og assistenter samarbeider fortsatt om dette. Vi jobber med å være bevisste på at vi er Slattum skole og SFO og løfter frem arbeidet til både skole og SFO på de ulike arenaene for å skape et fellesskap. Akkurat nå er vi i gang med å jobbe med sosiale ferdigheter på både skole og SFO. Vi prøver å se helheten og styrke samarbeidet ved at vi jobber mot et felles mål. Jeg ønsker også å gjøre flere «stunts» i fremtiden, vi får se hva den bringer.Jeg ønsker for fremtiden at en del av plantiden kan bli felles mellom lærerne på de minste trinnene og SFO-ansatte.

Livet på Slattum SFO

Mandager er det aktivitetene som styrer SFO. Da kan elevene blant annet velge mellom kor, koding, minecraft, turnlek, formingsaktiviteter, spill eller frilek ute eller inne.

Tirsdager er det turdag og kokkekurs. På turdagene benytter vi oss av muligheter i nærområdet. Skolen ligger i skogkanten og har blant annet en lavvo vi benytter. Tidligere har vi også brukt en gård i nærheten. Vårens prosjekt er å flytte pallekarmer og lage skolehage her.

4 klasse kommer tilbake

Turnhallen er populær hos de eldste på Slattum SFO

Vi har akkurat fått en turnhall ved siden av skolen forteller Silje.  Vi har rekruttert flere ansatte som kan være i turnhallen og bruke apparatene der. Dette har ført til et tilbud om turnlek i hallen og formingsaktiviteter på basen for 4. klassingene. Fra å ha få eller ingen 4. klassinger i et par år, har vi nå flere som kommer tilbake. Da kunne vi starte egen 4. klasseklubb. Foreløpig er det 14 barn som har begynt på SFO igjen etter å ha vært borte en stund, det er gøy.

Les også

Nytt utdanningstilbud: Barneveileder i skolefritidsordningen

Fra høsten tilbyr Høgskolen i Hedmark en ny utdanning for deg som jobber eller vil jobbe i SFO. Dette er strålende!

Les mer >>

Hva er vel skolen uten SFO?

Endelig er nasjonal rammeplan for SFO publisert, og den gjelder fra 1. august 2021. Noen vil kanskje mene at dette var på høy tid, mens andre synes at en nasjonal rammeplan er unødvendig styring av noe som allerede fungerer godt på lokalt nivå.

Les mer >>

Ulike roller i HMS-arbeidet

SFO-leder bør være involvert i skolens HMS-arbeid. Her finner man nyttig informasjon om ulike sider ved dette arbeidet.

Les mer >>

Incest og seksuelle overgrep

Hvis man får mistanke om overgrep mot et barn, fører det med seg mye usikkerhet og kanskje lite kunnskap. Denne informasjonen om hva som er hva kan være nyttig.

Les mer >>

Kan du være venner med en medarbeider?

Du behøver ikke overgi deg totalt til rollen som den ensomme ulv selv om du er leder. Det er ikke noe i veien for at du kan være venner med en medarbeider, men det krever bare at du tar noen forholdsregler.

Les mer >>

SFO-ledelse – hva er det?

SFO- og AKS-ledere kommer i alle varianter og utgaver. Rett og slett fordi jobben spenner fra å lede tre til og lede 50 ansatte og å være hovedansvarlig for tilbudet til 15 barn eller 450 barn. Men mye er faktisk felles…

Les mer >>

2020 et nytt varmere år?

Dette høres kanskje ut som et nytt bidrag til klimadebatten, og muligens er det nettopp det?! Men et annet type klima enn det du først tenker på, nemlig klimaet mellom oss mennesker. Hvordan ting endrer seg i relasjoner, hvordan vi møter andre og ikke minst hvordan vi egentlig møter oss selv.

Les mer >>

Kunnskapsfrukten & fremtidens SFO

Se for deg et bugnende epletre med saftige, rødgrønne epler. På hver gren henger det et helt utrolig antall frukt i høstprakt, og du tenker kanskje; - Hvordan er det mulig? Det ligger en helt enorm energi i å skape så mye praktfullt fruktkjøtt.

Les mer >>

Hva med SFO?

Norge er i unntakstilstand. Regjeringen jobber med å utarbeide retningslinjer i en situasjon som endrer seg fra time til time. SFO og AKS gjør seg klar.

Les mer >>