I Ålesund har de et eget leder-nettverk som planlegger "Den store SFO-dagen". Dette arrangementet finner alltid sted den siste onsdagen i april, og årets tema var "Leken rår, barndommen består." Dagen skulle være en hyllest til leken. I nettverket delte de ideer fra tidligere år og ble enige om at hver SFO kunne selv bestemme hvordan de ønsket å markere dagen.

Besøket startet hos Hatlane SFO, der jeg ankom midt i forberedelsene. Mens jeg gikk rundt sammen med Ketil, møtte jeg forventningsfulle barn som var klar over hvilken dag det var: bursdagen til SFO. En av guttene jeg møtte uttrykte sin spenning og sa: "Jeg vet ikke hva som kommer til å skje, men jeg gleder meg veldig." En jente på første trinn var like spent, da dette var hennes første gang med den store SFO-dagen. Hun fortalte at storebroren hennes hadde vært med på det før og hadde sagt at det var kjempegøy. En lærer vi møtte i gangen gratulerte Ketil med dagen og uttrykte glede og forventning på barnas vegne. Lokalavisen Sunnmørsposten kom også innom for å dekke arrangementet.

Dagen på Hatlane startet med at alle gikk i tog med Ketil i spissen, med flagg og sang bursdagssangen til SFO. Terje fra SFO-nettverket fikk æren av å klippe snoren og erklære den store SFO-dagen åpnet. Dette ble møtt med jubel fra alle barna, som deretter dro rundt i full fart for å se hva de kunne gjøre og oppleve på SFO denne spesielle dagen. På den store SFO-dagen blir alle med SFO-plass invitert uavhengig av type plass.

Etter å ha overvært åpningen på Hatlane SFO, kjørte jeg i ti minutter til Blindheim SFO. På vei inn mot skolen kunne jeg se en skolegård som var fylt av liv. Som den SFO-entusiast jeg er ble jeg rørt og glad over å være invitert på et slikt arrangement. Glade barn og voksne møtte meg på hvert gatehjørne.

Nedtelling - skape positive forventninger

En gutt viste meg at han hadde hatt nedtellingen den siste måneden fordi han gledet seg så mye. En klovn hadde vært der og åpnet dagen ved Blindheim. Nå var det ansiktsmaling, potetløp, sekkeløp og en rekke andre leker og aktiviteter. De hadde til og med satt opp en lavvo i skolegården der barna kunne leke inne.

En gutt hadde egen nedtelling ved Blindheim fordi han gledet seg sånn. 

Ved Hatlane la de ut nedtelling frem til dagen på sosiale medier. 

Ved Hatlane la de ut nedtelling frem til dagen på sosiale medier. 

Endelig fant jeg Oddveig, en glad og stolt SFO-leder som selvsagt var utkledd. Det var ingen tvil om at hun elsket å by på seg selv for å gjøre dagen ekstra spesiell. 

Oddveig byr på seg selv når det er Den store SFO-dagen.

Ketil ved Hatlane sier Den store SFO-dagen er bursdagen til SFO. 

I et vindu helt øverst på skolen la jeg merke til en mann som stod og betraktet det hele og tok bilder. Oddveig fortalte meg at det var rektor som hadde intervjuer med søkere til lærerstillinger ved skolen. Han kunne helt sikkert tenkt seg å være med på feiringen. Jeg tenkte imidlertid at for nye mulige lærere som fikk se dette sammen med rektor fra vinduet, sa det mye om hva SFO var og betydde ved skolen.

Her er noen av aktivitetene på Den store SFO-dagen (bursdagen til SFO) ved Hatlane og Blindheim: 

Lykkehjul var polulært. 

Lang kø og stor spenning!

Her kunne de gjette hvor mange drops som var i boksen. 

FAU ved Hatalane hadde bestilt hoppeslott til "Den store SFO-dagen".

 

Den store SFO-dagen 24.april 2024 - Takk!

Vi gledet oss til å arrangere nasjonal SFO-dag for aller første gang. Det ble en storsuksess med markeringer rundt om i landet. Her har vi samlet litt av det som skjedde på "SFO-bursdagen".

Les mer >>

Den store SFO-dagen 2023 ved Hatlane og Blindheim SFO

I Ålesund har de et eget leder-nettverk som planlegger "Den store SFO-dagen". Dette arrangementet finner alltid sted den siste onsdagen i april, og årets tema var "Leken rår, barndommen består." Dagen skulle være en hyllest til leken. I nettverket delte de ideer fra tidligere år og ble enige om at hver SFO kunne selv bestemme hvordan de ønsket å markere dagen.

Les mer >>

Den store SFO-dagen 2023 ved Hessa SFO - Hemmeligheter og aktiviteter

På Hessa SFO var barna fulle av forventning og gledet seg til den store dagen i 2023. Alle barna ble invitert, uavhengig av plasstype. Aktivitetene ble enkelt planlagt av de voksne, som arbeidet i par og organiserte hver sin aktivitet.

Les mer >>

SFO-dagen 24.april - bursdagen til SFO

En SFO har invitert ordføreren på besøk og de planlegger rød løper. De har valgt å arrangere sirkus denne dagen for å vise hvordan de jobber med tema "Aktivitet og bevegelsesglede".

Les mer >>

Filmguide for mobil SFO-dagen

Her finner du gode tips til hvordan du lykkes med å få gode filmklipp fra SFO-dagen.

Les mer >>

Den store SFO-dagen 2023 - Egne t-skjorter ut i øyene

Hva kan man skrive om en så uforglemmelig dag? Etter et samarbeidsmøte med alle SFO-ene i øyriket vårt - Lepsøy, Haramsøy, Flem og Harøy SFO - bestemte vi oss for å feire dagen på MAKS Aktivitetssenter. Dette fantastiske stedet ligger på Harøya og tilbyr gratis utlån av kajakker, utstyr, SUP-er og turutstyr med telt.

Les mer >>

Den store SFO-dagen 2023 ved Vatne SFO - Skrangletog gjennom bygda

Den 26. april feiret vi den store SFO-dagen på Vatne, og til tross for årene med pandemi og restriksjoner, bestemte vi oss for å gjøre det til en uforglemmelig opplevelse og virkelig markere at SFO-dagen endelig var her igjen.

Les mer >>

Aktivitetskort & Klippekort som skaper aktivitet

For å markere SFO-dagen og tema "Aktivitet og bevegelsesglede" hadde to av SFO-ene i Time kommune laget aktivitetskort. Dette ble vellykket og mange barn fikk prøve ulike aktiviteter. Kanskje en ide å ta med seg i hverdagen på SFO for å inspirere til mer aktivitet ute?

Les mer >>

SFO-festivalen ved Sæbø skule i Alver kommune 2023

Vi ønskja å avslutte skuleåret på ein annleis måte. Det var eit mål om å halde oppe elevtalet ut skuleåret sjølv med strålande sol og fine ettermiddagar. Gjennom festivalen ville vi nytte rammeplanen som utgangspunkt og jobbe ut i frå denne. Gjennom familie og media høyrer elevane stadig om festival, men veit lite om kva dette er. Vi ville då lage ei veke med samhald, fest, fargar, glitter, leik og læring.

Les mer >>