Onsdag 30. april ble det feiret bursdag for SFO/AKS over hele landet, og vi i Nettverket! for SFO er utrolig stolte og takknemlige for alle som bidro til å gjøre dagen så spesiell.

Temaet for årets markering var Mat og måltidsglede. Målet var å synliggjøre hvordan SFO/AKS arbeider for å gjøre måltidet til mer enn bare mat – en sosial, læringsrik og hyggelig stund hvor fellesskap og gode vaner står i sentrum.

Gjennom hele dagen fikk vi se små og store feiringer med barn, ansatte, foresatte og lokalpolitikere som deltok. Det ble virkelig en nasjonal markering vi kan være stolte av!


Glimt fra feiringer rundt i landet

Hjelmeland SFO
Her ble det fokus på både måltidsglede og ansvar! Hver fredag får barna rullere på å delta på kjøkkenet, og på selve SFO-dagen fikk barna lage sin egen matrett – av papptallerkener i formingsaktivitet! De har hatt gode samtaler om sunn mat, kjøkkenvett og bordskikk. "Kjempe stas!" meldes det fra Hjelmeland.

 

 

Rømskog SFO
På Rømskog ble SFO-dagen kombinert med årets "hentemiddag", og både barn og foresatte ble servert köttfärssoppa og hjemmebakt SFO-brød. Både ordfører Roger Evjen og varaordfører Per Steinar Slang kom på besøk. "Det smakte veldig godt!", sa Slang – og barna var overbevist om at de hadde fått besøk av "presidenten". SFO’en er stolte over å få vise seg frem, og høye resultater på brukerundersøkelsen viser at det er all grunn til det!

 

 

Stor stas da ordfører og varaordfører stakk innom og fikk smake på hentemiddagen. 

 

Smestad AKS
Her ble det ekte restefest med vri! De brukte vaffelrøre som var igjen fra loppemarkedet i helgen og lagde lapper – toppet med frukt og bær kuttet av barna selv. Supermaxi-gruppa tok ansvar på kjøkkenet, og både matglede og kreativitet fikk blomstre.

 

 

 

Bolsøya SFO
Feiringen startet allerede 24. april med en fantastisk foreldrekaffe! Foreldre, søsken, besteforeldre, førskolegruppa og lærere ble invitert – og oppmøtet var overveldende! Rektor åpnet festen med tale, og barna hadde pyntet rommene med plakater og girlandere. Buffeten bugnet av hjemmebakte fristelser – fra rundstykker og kake til syltede pærer med krem, laget av pærer donert av en bestefar. Barna underholdt med sanger, ukulele og egne komposisjoner før det ble leker ute. En herlig dag som satte spor – og som allerede gir forventninger til neste år!

 

 

 

 

Saken oppdateres med flere glimt fra markeringer rundt om i landet. 

Flere høydepunkter fra årets sending 

I årets digitale sending fikk seerne inspirasjon fra hele landet, blant annet:

  • Matjungelen hos Isfjorden SFO
  • Skolehager ved Manglerud AKS, Granly SFO og Geitmyra
  • Street Food ala SFO
  • Verdenspremiere på sangen "Jeg vil ha ost i natt"
  • Masse praksiseksempler og idéer fra engasjerte ansatte og barn
Bli inspirert 

På livesendingen som er tilgjengelig i opptakk finner dere blant annet disse innslagene (tidskode foran hvert innslag):

?? 3.30 – Street Food ved Mørkvedmarka SFO

?? 5.50 – Grilling, brannbil og isbil på Varhaug SFO

?? 7.40 – Matfestival med fisketorg, bondens marked og Hawai ved Vigra SFO

?? 10.05 – En smak av Matjungelen hos Isfjorden SFO

?? 31.11 – Matgledefredager og kokebok på Nordby SFO

?? 38.00 – Pinnetapas og fiskefabrikk ved Hundeidvik SFO

?? Skolehager som inspirerer og engasjerer i SFO/AKS

?? 45.24 – Skolehagen ved Granly SFO

?? 50.27 – Geitmyra skolehage (Norges største) og Manglerud skolehage AKS

?? 1.15.15 – Utekjøkken og sangen «Jeg vil ha ost i natt» ved Hannestad SFO "Sangen kommer dere til å nynne hele 1.mai:-)"

?? 1.20.34 – Tre-retters middag på Sørreisa SFO

?? 1.22.15 – Internasjonal matfestival ved Bratteberg SFO

?? 1.25.03 – HOPP-prosjektet i Horten: matredding og samarbeid med lokale bønder ++

?? Takk for at dere gjør SFO til livets treningsstudio.


Et fellesskap verdt å feire – hvert år

Den store SFO-dagen er nå blitt en tradisjon – en dag for å synliggjøre kvaliteten i norske SFO/AKS og løfte frem innholdet i rammeplanen. Neste år kommer et nytt tema, men verdiene, engasjementet og matgleden vi har sett i år vil leve videre. 

Tusen takk til alle som bidro – med kreativitet, varme og innsatsvilje. Dere viser hver dag hvorfor SFO er en verdifull del av barns liv.

Neste år markeres "Den store SFO-dagen" onsdag 29.april. 

Tema i 2026 blir LEK. 

Les også

Lompefabrikk i høstferien?

Å lage lomper er superenkelt, billig og sunt - en flott aktivitet som alle barn kan mestre og bli fornøyde med.

Les mer >>

Frokostklubben i SFO (fra arkivet)

Morgenåpning er for mange barn den tiden de sammenhengende er lengst på SFO. En god start er viktig, kanskje heter det ikke morgenåpning men at du er medlem av frokostklubben på din SFO?

Les mer >>

Matjungelens sanseløype

Sanseløype er en aktiv og engasjerende aktivitet som stimulerer barnas matmot. Aktiviteten kan tilpasses ulike aldre ved å velge enkle eller mer utfordrende matvarer

Les mer >>

Oppskrift: Tacogryte

Dette er en god og varmende gryte som barna gjerne kan være med på å tilberede, og den er helt fri for allergener. Lag gjerne opp et stort glass med krydderblanding så har dere til senere.

Les mer >>

Enkel og god bålmat

Å samles rundt bålet med god mat er motivasjon for ukas tur

Les mer >>

Kafe med samtalekort på Hegg SFO

Organisering av måltidet er jevnlig et tema i SFO/AKS. Etter at vi i Nettverket! for SFO lanserte kafeorganisering i ulike former i 2017 har det kommet mange gode løsninger. I Lier kommune ville Hegg SFO prøve kafe og valgte en ferieuke med lange dager for å teste.

Les mer >>

Mestring og glede med matlaging

På Vigra SFO er Matjungelen et fast ukentlig aktivitetstilbud. Det gir barna rom til å utforske og oppleve glede og mestring på kjøkkenet.

Les mer >>

Den store SFO-dagen 2025: Mat og måltidsglede i SFO

I tråd med rammeplanen for SFO skal måltidene gi barna mulighet til å utvikle matglede, oppleve fellesskap og etablere gode helsevaner. Hvordan kan vi som voksne bidra til å skape disse rammene og sikre at måltidene blir et høydepunkt i barnas dag? Dette er tema på "Den store SFO-dagen 2025".

Les mer >>

Duften av hjemmebakt

Å komme fra undervisningsdel å bli møtt av lukten av nystekt grovbrød, pent dekkede bord og sunt og fargerikt pålegg, vekker appetitt og gir en god følelse av å være venta på.

Les mer >>