Sanseløype er en aktiv og engasjerende aktivitet som stimulerer barnas matmot. Aktiviteten kan tilpasses ulike aldre ved å velge enkle eller mer utfordrende matvarer

Sanseløypen krever få forberedelser, men det kan være lurt å legge en liten plan i forkant for hvordan dere vil legge opp aktiviteten, basert på rammene i deres SFO. Dere kan for eksempel gå gjennom løypen med hele gruppen samlet, stasjon for stasjon, eller dele barna inn i mindre grupper som besøker ulike stasjoner. Sanseløypen kan også gjøres utendørs, hvor dere gjemmer esker og poser bak busker og oppe i trær. Da blir det nesten som en skattejakt å finne de ulike stasjonene!

Slik gjennomfører du sanseløypen:

Forberedelser

  • Gjør klar sanseløypen med ulike stasjoner til de ulike sansene. Bruk gjerne et bord til hver stasjon, og plasser dem med litt avstand fra hverandre.
  • Finn frem matvarene dere vil bruke i sanseløypen, og legg i ulike skåler dekket med kjøkkenhåndkle slik at barna ikke kan se hva som er oppi. Velg 1-3 matvarer per stasjon. Råvarene til se-posten trenger ikke skjules. Skyll, skrell og del råvarer opp i mindre biter til smakeposten.
  • Finn frem skjerf eller buff, som barna kan bruke som bind for øynene (hvis de vil).

Gjennomføring

  • Sørg for at alle har vasket hendene før dere starter.
  • Snakk med barna om de ulike sansene våre, og fortell om hvordan sanseløypen skal foregå.
  • Del eventuelt barna inn i mindre grupper, avhengig av hvordan dere ønsker å legge opp sanseløypen.
  • De barna som har lyst kan få bind for øynene. Matvarene er uansett dekket til, slik at barna ikke kan se dem.
  • La barna gå gjennom de ulike stasjonene i sanseløypen. Ved hver stasjon stopper barna opp, og bruker sansene sine for å finne ut av hva de ser, kjenner, lukter, hører eller smaker på.
  • Spør barna underveis om de kan beskrive det de utforsker. Er det mykt eller hardt, kaldt eller varmt, glatt eller ruglete, tungt eller lett, mildt eller sterkt, syrlig eller søtt, knasende eller lydløst?
  • Forsøk å vekke barnas nysgjerrighet underveis, vær undrende og utforskende sammen med barna. Husk at ingen skal tvinges til å smake på noe de ikke vil smake på.
  • Når alle barna har vært igjennom løypen kan dere gå rundt sammen for å se hva som var på de ulike stasjonene.

 

 

På Matjungelens nettsider finner du massevis av idéer til flere aktiviteter dere kan bruke for å jobbe med mat og måltidsglede på SFO.

 

 

Les også

Vennskapskafe skaper gode relasjoner

«Kan du kan komme på besøk hos oss, helst under måltidet, og se det vi ikke ser? Vi sliter sånn med støy under måltidet, og har prøvd masse. Nå er vi litt tomme for ideer. Men det er ille når enkelte barneveiledere ikke gleder seg til SFO-måltidet grunnet bråket…»

Les mer >>

Matjungelens sanseløype

Sanseløype er en aktiv og engasjerende aktivitet som stimulerer barnas matmot. Aktiviteten kan tilpasses ulike aldre ved å velge enkle eller mer utfordrende matvarer

Les mer >>

Ta livet av bakebollen

Hos oss har vi i mange år, skåret frukt på mange ulike måter og jobbet hardt for å mette mange. Hvordan skal man egentlig få til dette med fruktservering på slutten av dagen?

Les mer >>

Smil – vi skal spise på Baksalen SFO

Vi voksne løp rundt som piskede skinn og serverte, tørket opp og hentet drikke. Ja, det er ingen selvfølge at ansatte gleder seg til dagens høydepunkt i SFO/AKS.

Les mer >>

Knekke-klasking er moro og sunt

Knekke-klasking er en aktivitet som kombinerer matglede, motoriske ferdigheter og masse latter. Mange sliter med å uttale ordet, men det betyr jo ingenting. Her får du en enkel og rimelig aktivitet som gir glade, mette og sunne barn.

Les mer >>

Mestring og glede med matlaging

På Vigra SFO er Matjungelen et fast ukentlig aktivitetstilbud. Det gir barna rom til å utforske og oppleve glede og mestring på kjøkkenet.

Les mer >>

Oppskrift: Tacogryte

Dette er en god og varmende gryte som barna gjerne kan være med på å tilberede, og den er helt fri for allergener. Lag gjerne opp et stort glass med krydderblanding så har dere til senere.

Les mer >>

Mer matglede i fellesskap

Hver ettermiddag klokken ett tripper ti par ivrige barneføtter ned trappen på Os SFO Rakkestad. De er på vei til kjøkkenet, hvor de sammen med to voksne skal skjære opp grønnsaker, koke egg, dekke på bordene.

Les mer >>

Kafe med samtalekort på Hegg SFO

Organisering av måltidet er jevnlig et tema i SFO/AKS. Etter at vi i Nettverket! for SFO lanserte kafeorganisering i ulike former i 2017 har det kommet mange gode løsninger. I Lier kommune ville Hegg SFO prøve kafe og valgte en ferieuke med lange dager for å teste.

Les mer >>