Å lage lomper er superenkelt, billig og sunt - en flott aktivitet som alle barn kan mestre og bli fornøyde med.
Lomper er utrolig enkelt å lage og selvsagt velkjent for barna. At det er litt sunt er jo også fint å ta med. Lompefabrikken var populær aktivitet ved Hosle skole i Bærum for noen tiår siden.
Vil du være med på å lage noe godt? Oppslutningen i barneflokken er stor når utsiktene til å smake og bake noe godt er på trappene. Som vanlig var jentene mest ivrige i første runde av lompebaksten. Men etter å ha trukket inn en liten gutte-gruppe i leken, kom andre gutter sterkere med på eget initiativ.
Her har du elementene som skal til for lompeproduksjon. De voksne må legge rammene.
Utstyr
- Tilgang til stekemuligheter. Bruk helst stekepanne eller takke. Kokeplaten kan også brukes direkte, men det blir mer rengjøring.
- Gaffel til knusing av poteter
- Stekespade til steking av lompen
- Lokk med diameter rundt til å stikke ut lompene av deigen. Små lomper gir flere lomper og dermed mer gøy fra hver potet.
- Kjevle
Materiell
- Poteter. Unngå nypoteten, vinterpoteten er best egnet
- Salt
- Mel
Fremgangsmåte
- La barna vaske hendene godt
- Kok, skrell og avkjøl poteten helt. Varm eller lunken potet medfører bare kliss.
- Knus poteten med en gaffel rett på benken
- Strø på litt salt (la gjerne barn smake seg fram via feiling til riktig dose).
- Dryss på mel og start eltingen. Melet skal gnukkes og gnakkes inn i potetmassen. I starten er det bare løse deler, men etter fem minutter begynner det å bli deig. Mengden mel avgjøres av vanninnholdet i poteten. Også her må det prøves og læres etter hvert. Deigen er ferdig når den lar seg kjevle uten å klistre til kjevlen.
- For mye mel gir hard og ”umulig” deig, for lite mel gir ”limeffekt”
- Deigen skal kjevles ut og du må strø litt mel på benkeplaten og over deigen før du starter.
- Tykkelsen avgjør barnet, men best blir det når den er såpass tynn som Lompene er gode uten noe når de er nystekte. Ellers hjelper det godt med smør og sukker eller geitost eller…?
Diverse erfaringer
I og rundt lompefabrikken blir det mel og deigrester kombinert med glade hyl og litt svidde fingertupper. Det betyr at voksne må regne med å bistå i etterarbeidet med kluten og oppvaskbørsten, om ikke barna som går sist hjem skal rydde for alle andre hver dag. En brannsalve og et tilgjengelig kne for trøst er også nødvendig.
Idéer
- Lag en sang til arbeidet
- Server varme lomper til slitne lærere i fellesmøte et annet sted i bygningen eller foreldre som henter tidlig hvis det er en eller annen ferie.
- Jobber du i lompefabrikken får du to, er du tilskuer får du en lompe.
- Barna organiserer etter hvert arbeidet. Eksempel: eltelag, kjevlelag, stekelag og seksåringer som jobbet i tellelaget
- Lag hånddukker av brune strømpebukser som er poteter med personlighet. Spill potet-drama mens lompene bakes.
- Plant dine egne poteter i komposthaugen eller blomsterbedet (ikke lurt å spørre parkvesenet først).
- Prøv lomper med krydder eller innbakte kjøttbiter, varme lomper med smeltet ost imellom osv.
- Kjøp minipølser som passer i lompene og arranger mini-fest
- Husk oppskriften til ungene – dette drar de foreldrene med på hjemme!
Kommentar
Hovedpoenget med lompefabrikken er ikke å bake lomper, men å gi barna muligheter til å drive med baking av lomper. Trekk deg derfor raskest mulig ut av ”produksjonen” og overlat til barna selv å erfare og lære opp nye barn som kommer til. Bidra med idéer og innspill, men ikke styr virksomheten for å sikre at lompene blir perfekte, gode, vakre osv.