Nytt gratis utdanningstilbud for deg som jobber i SFO og som ønsker å lære om hvordan du kan legge til rette for mestring, fellesskapsfølelse og glede gjennom erfaringer med mat og bevegelse i SFO!

Ønsker du å lære om hvordan du kan legge til rette for at barna opplever mestring, fellesskapsfølelse og glede gjennom erfaringer med mat og bevegelse i SFO?

Mat og bevegelsesglede i SFO er en heldigital etter- og videreutdanning som gir kompetanse innenfor mat og måltidsglede, og fysisk aktivitet og bevegelsesglede i SFO. Utdanningen tar utgangspunkt i nasjonal rammeplan for SFO, og du vil lære å knytte mat og bevegelse til tematikker som voksenrollen, medvirkning, mangfold, inkludering, skaperglede, utforskertrang og bærekraft.

Sentralt i utdanningen står SFO’s verdigrunnlag, og nasjonale råd om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Du vil få et innblikk i hvordan måltider og fysisk aktivitet kan bidra til helsefremming, matglede, bevegelsesglede og utvikling av sosiale relasjoner. I et samspill mellom faglig kompetanse og deling av egne erfaringer og refleksjoner, vil du lære hvordan det kan tilrettelegges for en kunnskapsbasert og inspirerende mat og bevegelsespraksis i SFO.

Utdanningen passer for deg som jobber i SFO og ønsker å heve kompetansen knytt til tilrettelegging for mat og måltidsglede, og fysisk aktivitet og bevegelsesglede. Utdanningen er gratis, og det er valgfritt om du vil motta et kompetansebevis eller ta eksamen og få 7,5 studiepoeng. Ønsker du kompetansebevis er det ingen krav til forkunnskaper, ønsker du studiepoeng er det krav om generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Undervisning
Utdanningen består av 12 digitale samlinger à 90 minutter. Mellom samlingene vil du få muligheten til å prøve ut ulike praktiske oppdrag i egen SFO, og i etterkant reflektere rundt erfaringene under samlingene. Slik vil du kunne knytte teori til praksis på den måten som er mest gunstig for deg og din SFO.

Læring i SFO – 2

En rekke kommuner har endret eller presisert mål knyttet til innhold og kvalitet i SFO. Det er helt strålende. Et tydeligere SFO-tilbud bør gi økt motivasjon både hos ansatte og barn. Men hva med det usynlige gjerdet rundt?

Les mer >>

Samarbeid mellom rektor og SFO-leder

Tillit i et arbeidsforhold er at noen tror på deg, og våger å delegere deg myndighet. Dette er elementer som gir frihet, ansvar og trygghet og dermed mulighet til kreativitet og utvikling. Ved Furulunden skole i Mandal jobber en rektor som ser betydningen av å delegere myndighet til sine ansatte.

Les mer >>

Kompetanse i SFO

Er du egentlig klar over hvilken kompetanse din SFO sitter inne med? Er din SFO dyktige på å benytte all kompetansen best mulig?

Les mer >>

Tiden er inne for et kompetanseløft i SFO

Fra høsten 2025 tilbys hele tre bachelorprogrammer i skolefritidspedagogikk, spesielt rettet mot ansatte i SFO/AKS. Ved Universitetet i Stavanger (UiS), Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH). Utdanninger som gir etterspurt faglig kompetanse som kan løfte kvaliteten i SFO og skolen. Flere fagskoler enn noen gang tilbyr fagutdanninger.

Les mer >>

Suksessfaktor i personalgruppa: Lagfølelse

For at vi skal lykkes som personalgruppe må vi jobbe som et lag, eller et team om du vil. Men et lag kan bestå av personer som jobber i flere ulike retninger med sine egne behov i fokus framfor gruppas.

Les mer >>

Nominer din kandidat til Årets Barneveileder 2024!

Har du en kollega som skiller seg ut som en rollemodell for både barn og voksne? En som med sin erfaring, kompetanse og hjertevarme gjør en forskjell hver dag? Nå har du muligheten til å gi dem den anerkjennelsen de fortjener! For 8. gang skal vi kåre Årets Barneveileder, og vi trenger din hjelp til å finne årets verdige vinner.

Les mer >>

SFO-sjefen sjøl

Jeg farter mye rundt i SFO-Norge og støter på mange medlemmer i den store SFO-familien. En type familiemedlem som ikke alltid er klar over sin status i SFO-slekten er enhetslederne, også kalt rektorer. Jeg kaller dem også SFO-sjefen sjøl – de er jo faktisk det i de fleste kommuner.

Les mer >>

Om kreativitet

Barn er kreative, sier vi. De skaper, omskaper og utvikler begreper og ting rundt seg hver eneste dag. Voksne har ikke det samme behovet. Hvorfor?

Les mer >>

Faglig stolthet til alle ansatte

Vi er mange tusen ansatte i SFO. En liten yrkesgruppe i en institusjon med kort historie. Det er avgjørende at vi alle arbeider med å utvikle forståelse for hva yrket egentlig innebærer

Les mer >>