Vi er over 20 000 SFO- og Aks-ansatte med millioner av timers erfaring og innsikt i barns verden. Ja, sikkert milliarder. Og dette innspillet til deg dreier seg blant annet om milliarder. Men først. Vi har et lite knep vi gjerne vil dele med deg.

Nøkkelen til god praksis ligger i relasjonen med barnet. Og når du skal få til godt samspill, er tilnærmingsteknikker gull verd.

Du er ganske nær barnet og sier diskret «pst» til barnet. Ikke påtrengende, men i en litt åpen versjon. Nesten uten unntak vekker det barnets nysgjerrighet. Dermed kan du starte en dialog med full oppmerksomhet, barnet lytter og vil gjerne få vite hva som ligger bak lyden «pst».

Nå opplever vi at behovet for å nærme oss deg og gi deg et lite pst er stort. I vår verden tenker vi at når saker og ting går litt over stokk og stein er det viktig at noen napper litt i snøret og deler klokskap.

Målet for alt som skjer i skolen og SFO er felles. Å gi barn sjansen til å utvikle sine talenter og erverve livsviktig kunnskap i trygge omgivelser.

Og det er helt strålende at man tenker høyt rundt organisering. Vi vil gjerne være deltakere i denne prosessen. Årsaken er vel åpenbar. Så her er noen pst til deg, Kari.

  1. Gratis kjernetid er et strålende tiltak som hadde vært enda bedre hvis midlene kommunene tildeles landes som forsvarlig voksen-bemanning i SFO. På ettermiddagen er barna i den gratis kjernetiden ca 1,5 time i SFO. Ingen er villige til å jobbe 1,5 timer pr dag. For å gi større stillinger må lønnsmidlene benyttes i hele åpningstiden og resultatet er oftest alt for lav bemanning fra 1330-15 og med svært negative følger for kvaliteten. Dette rammer alle, både ansatte og barn og særlig ekstra sårbare barn. Så gratis kommer med en kostnad.
  2. Gratis mat til alle høres fint ut. Men pengene til dette tiltaket skal jo tas fra noe annet og vi har jo sett at ressursene til lærere og SFO-ansatte stadig er et knapphetsgode. Nå tenker høyt om at budsjettene skal dekke 2 – to - måltider, ref forslag om heldagsskole.   
  3. Heldagsskole er ingen ny tanke, den er vraket før. Vi i SFO-landskapet tror ikke at et sterkere skole-preg på småbarns hverdag vil øke barns motivasjon og bedre læringsresultater. Snarere tvert om. Den leken man får til ved siden av pulten eller i en gymsal med en fløyte betjent av en voksen, er egentlig ikke lek. I rammeplanen for SFO er den barne-initierte leken gitt mye oppmerksomhet. Heldagsskole vil neppe sikre barns rett til å leke fritt i inspirerende omgivelser ute og inne.

Så hva foreslår vi for å ivareta dine gode tanker om barns læring og utvikling? Vi har selvsagt ikke fasiten – dette er et krevende landskap. Men vi ser løsninger som kan gi småskolebarna et helt strålende løft. Vi har skrevet en egen liten artikkel om dette – til deg. Som et lite pst. Fint, ikke sant?

I Arbeiderpartiets utkast til program for 2026-2029 foreslås det innføring av heldagsskole, med skoledager utvidet til kl. 15. Vi vet at utdanningsminister Kari Nessa Nordtun har et stort engasjement for SFO. Som ordfører i Stavanger tok hun initiativ til å styrke SFO som en inkluderende arena gjennom blant annet gratis SFO. Nå tar AP til orde for å integrere SFO i heldagsskolen. Denne omleggingen skaper uro. Den truer arbeidet som allerede er gjort for å styrke SFO, både blant ansatte og fagmiljøer som har viet seg til å utvikle denne viktige arenaen for barns oppvekst. 

Vi har derfor skrevet disse ord til Kari. For politikk kan ikke bare være å finne nye løsninger? Det må også handle om å pleie og videreutvikle de løsningene vi allerede har vedtatt. Lytte til praksisfeltet, fagmiljøene og lære av forskningen?

Les også

Undersøkelser om SFO

Vi har fått en henvendelse;

Les mer >>

Årsplan i SFO – grunnlag for handling

Rammeplanen for SFO beskriver at den enkelte SFO skal utarbeide en årsplan eller en tilsvarende plan. En plan er en nøyaktig beskrivelse av framgangsmåten for å nå et fastsatt mål eller oppnå et ønsket resultat. En plan er dermed et grunnlag for handling.

Les mer >>

Velkommen til Levre SFO

I fjor flyttet elever og ansatte inn i en helt ny skole. Se denne filmen som viser hvordan nye Levre Skole har ivaretatt SFO i de nye lokalene.

Les mer >>

Kompetanse i SFO

Dramatiske oppslag om lærertetthet i skolen og mangel på førskolelærere i barnehagen får rikelig med rom i media. Og bra er det; det er viktig at vi gir barna våre gode utviklingsvilkår. Men hva med SFO?

Les mer >>

Har rammeplanen for SFO flyttet inn?

I dag kom sluttrapport evalueringen av de første årene med rammeplan gjort av NTNU samfunnsforskning. Rapporten gir viktig status og grunnlag for hvordan vi videre skal jobbe for å forankre planen i god praksis.

Les mer >>

Nasjonal evaluering av SFO 2018

Nettverket! for SFO deltok for et par uker siden på Informasjons- og innspillsmøte i regi av Utdanningsdirektoratet i forkant av den nasjonale kartleggingen av tilstanden til SFO-tilbudet.

Les mer >>

Inkluderende fellesskap

For første gang i vår snart 30-årige historie er SFO/AKS nå formelt tatt inn i felles planer med barnehage og skole. «Stortingsmelding 6 Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO» heter dokumentet som skisserer noen spennende planer og muligheter for årene fremover.

Les mer >>

Hva med SFO i forslag til ny opplæringslov?

Nettverket for SFO har levert høringssvar til forslag ny opplæringslov. Gode ambisjoner i stortingsmelding og utkast til nasjonal rammeplan må nå følges opp i lovverk.

Les mer >>

Leder eller tryllekunstner?

Ny nasjonal rammeplan inneholder et fundament for å skape god kvalitet i tilbudet, og den legger føringer for en tydeligere retning for tilbudet. Det er bra at det legges opp til at tilbudet skal evalueres, slik at man har mulighet for å se om tilbudet oppfyller intensjonen. Jeg mener likevel at rammeplanen er for lite forpliktende og tydelig på hvilket fundament (i form av ressurser) som må ligge til grunn for at rammeplanen kan realiseres ved alle skolefritidsordninger.

Les mer >>