.jpg)
Fra høsten 2025 tilbys hele tre bachelorprogrammer i skolefritidspedagogikk, spesielt rettet mot ansatte i SFO/AKS. Ved Universitetet i Stavanger (UiS), Høgskulen på Vestlandet (HVL) og Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH). Utdanninger som gir etterspurt faglig kompetanse som kan løfte kvaliteten i SFO og skolen. Flere fagskoler enn noen gang tilbyr fagutdanninger.
Det er gledelig å se hva som har skjedd på vårt fagområde siden rammeplanen kom i 2021 både nasjonalt og lokalt. Vi har sett nærmere på de tre høyskolene som tilbyr bachelor i Skolefritidspedagogikk høsten 2025. Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, og søknadsfristen er 15. april for disse tre bachelorene.
Universitetet i Stavanger (UiS)
UiS var først i Norge med å tilby en bachelorgrad i skolefritidspedagogikk, med oppstart høsten 2023. Studiet legger vekt på helhet og sammenheng mellom lek, læring, spesialpedagogikk, fysisk aktivitet, kulturaktiviteter, praksis og ledelse. Det er samlings- og nettbasert, noe som gjør det mulig å kombinere jobb og studier uavhengig av bosted.
Høgskulen på Vestlandet (HVL)
Fra høsten 2025 tilbyr HVL en 3-årig bachelor i skolefritidspedagogikk på deltid over fire år, tilgjengelig ved campusene i Bergen, Sogndal og Stord. Studiet fokuserer på kunst- og kulturaktiviteter, mat og måltidsglede, fysisk aktivitet og bevegelsesglede. Det kombinerer fysiske samlinger og nettundervisning, med tre samlinger per semester à 2–3 dager. Praksisperiodene utgjør totalt 70 dager, fordelt mellom SFO (70 %) og skolen (30 %), og kan delvis gjennomføres på egen arbeidsplass for de som allerede er ansatt i SFO.
Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH)
DMMH i Trondheim tilbyr en bachelor i fritidspedagogikk. Studiet er nett- og samlingsbasert, noe som gir fleksibilitet til å kombinere jobb og studier, uavhengig av bosted.
Fritidspedagogikk ved DMMH vil gi deg kompetanse til å planlegge og gjennomføre aktiviteter som skaper glede, vennskap og mestring. Du vil lære om alt fra kreativitet og lek, til friluftsliv, kulturarrangementer og psykososial helse.
MedLearn tilbyr fagutdanning

MedLearn tilbyr nettbaserte studier som gir studentene frihet til å studere når og hvor det passer dem. Dette gjør det enklere for ansatte i SFO å kombinere jobb, familie og utdanning. Til tross for fleksibiliteten opprettholdes en høy kvalitet på undervisningen, som sikrer at studentene får relevant og oppdatert kunnskap.
Les om Medlearn sin fagutdanning her
Er du fagarbeider i SFO/AKS? Fra 2026 kan du søke om etter- og videreutdanning med lønn og permisjon. Tidligere var dette forbeholdt lærerne. Dette sender viktige signaler til de som jobber i SFO/AKS at videreutdanning også for denne gruppen er viktig.