Med et ønske om å utjevne forskjeller og styrke arbeidet med inkludering, arrangerte Eiganes skole SFO i Stavanger for andre gang SFO-festival i august. Festivalen fikk besøk av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som fikk se hvordan skolen jobber med å implementere rammeplanen og styrke kvaliteten på tilbudet.

Vi tok en prat med avdelingsleder Ingrid Solem om hvordan festivalen ble til, statsrådbesøk og hvordan de systematisk jobber med utvikling på Eiganes SFO. 

Hvordan kom ideen til å arrangere en SFO-festival i stand?
– Ideén til SFO-festivalen fikk vi fra en artikkel i Nettverket! for SFO, hvor vi leste om et lignende arrangement på Sæbø skole i Alver kommune. Vi ble inspirert av hvordan en slik festival kan bidra til å skape et fellesskap og gi barna positive opplevelser, og bestemte oss for å prøve det her på Eiganes også. Den første festivalen i august 2023 ble en stor suksess, og vi har nå bestemt oss for å arrangere festivalen hvert år som en del av heldags-SFO i august.

Les mer om SFO-festivalen ved Sæbø som inspirerte Eiganes. 

Hva var målet med festivalen, og hvordan opplevde dere at kunnskapsministeren kom på besøk?

 

– Målet med festivalen er å bidra til å utjevne sosiale forskjeller og styrke inkluderingen blant barna. Vi vet at ikke alle barn har de samme mulighetene for å delta på ulike aktiviteter i skoleferiene, så vi benytter anledningen til å gi dem gode opplevelser, som museumsturer, idrettsaktiviteter, grilling i naturen, og andre morsomme aktiviteter. Da kunnskapsministeren takket ja til vår invitasjon, ble vi veldig glade. Det er flott å vise henne hvordan vi jobber, og hvor mye glede barn har på SFO. 

Vi ønsket ikke bare å vise frem vår SFO og den jobben vi gjør hos oss. Vi inviterte henne for at hun skulle få se og få innblikk i den viktige jobben som gjøres på SFOene rundt i landet. Antall elever på SFO har økt med gratis kjernetid til 1., 2. og 3. trinn. Det er økte politiske forventninger til kvalitet i SFO, samtidig har ikke de økonomiske midler blitt økt. Festivalen var en fin anledning til å invitere statsråden og samtidig gi tydelige signaler om behov for støtte og styrking. 

Hvordan har dere arbeidet med å implementere rammeplanen og styrke tilbudet på SFO?
– Vi har hatt en sterk satsing på SFO de siste to årene. Fra skoleåret 2022/23 økte vi ressursene til samarbeidstid for SFO-ansatte fra én time til gjennomsnittlig 2,5 timer per uke. Vi endret også innholdet i denne tiden, som vi nå kaller PU-tid (pedagogisk utviklingsarbeid). 

Denne tiden brukes hovedsakelig til kompetanseheving og refleksjon over innhold og arbeidsmåter. Vi har en felles utviklingsplan for både lærere og SFO-ansatte som går over tre år, med mål om å sette alle ansatte i stand til å utføre vårt samfunnsoppdrag.

Hva sa kunnskapsministeren om deres arbeid og utfordringene dere står overfor?
– Kari Nessa Nordtun uttrykte at hun var imponert over hvordan vi har satset faglig, spesielt ved å sette av tid til pedagogisk utviklingsarbeid. Hun mente at SFO er en viktig del av skolen, og at tilbudet må treffe alle uavhengig av økonomi. Selv om hun ikke kunne love ekstra ressurser eller en nasjonal bemanningsnorm, oppfordret hun skolene til å være tydelige overfor kommunene om deres behov.

Det er fint å høre hvordan skolen har satset faglig ved å sette av timer i uken til pedagogisk utviklingsarbeid.

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun til Stavanger Aftenblad
 

 

 

 

Hva betyr slike arrangementer og besøk for dere på Eiganes skole SFO?
– Besøket fra kunnskapsministeren og mediedekningen som fulgte var svært viktig for oss. Det gir oss muligheten til å vise frem den viktige jobben vi gjør og hvor betydningsfull SFO er for mange barn. Våre ansatte på SFO kan være de voksne som utgjør en stor forskjell i mange barns liv, og det er viktig å få frem dette. Vi er veldig takknemlige for at Kari Nessa Nordtun tok seg tid til å komme og se vårt arbeid på nært hold.

Hva er neste steg for Eiganes SFO etter en så vellykket festival og besøket fra kunnskapsministeren?
– Vi planlegger allerede neste års festival, og vi fortsetter arbeidet med å forbedre SFO-tilbudet vårt. Målet er å sikre at alle barna får positive opplevelser, mestring og læring uansett bakgrunn. Vi vil også fortsette å utvikle våre ansatte gjennom PU-tid, slik at vi sammen kan bidra til et trygt og inkluderende miljø for alle barna på skolen.

 

Innspill fra en mor

Nå legges grunnlaget for et godt SFO-liv for nye barn på vei inn porten. Innspillet kom fra en mor til et nettmøte jeg hadde i Dagbladet etter et oppslag om SFO.

Les mer >>

God SFO-start = God skolestart

Vi har alle, både ansatte på skole og SFO, foreldre og barna selv et sterkt ønske om at skolestarten og starten på SFO-året skal bli best mulig. Her er noen tips på veien mot en god start.

Les mer >>

Bilder på garderobeplassen skaper trygghet

Garderoben i SFO kan oppleves som en storby for mange av de nye seksåringene, sammenlignet med hva de er vant med fra barnehagen.

Les mer >>

Barnehageslutt og skolestart

Podkasten Tidligvakt med Sondre og Trond fikk besøk av Terje Wiik i Nettverket! for SFO for å snakke om skolestart.

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn – bruk av barnets navn

Det er sesong for innskoling av de aller minste. I denne fasen er SFO/AKS en viktig arena for å skape den plattformen hvert enkelt barn trenger på skolen for å kunne blomstre og utvikle seg. Her er del 3 i serien om mottaket av 1. klassinger.

Les mer >>

Landet rundt med oppstart

Vi har tatt en ringerunde for å høre hvordan SFO’er landet rundt gjør det i forbindelse med mottak av nye barn ved skolestart. Vi har vært opptatt av forberedelsesfasen, gode rutiner og selve mottaket av nye foreldre og barn.

Les mer >>

Velkommen til SFO

Har du en egen SFO-brosjyre som sendes til nye foreldre med skolestartere? Her har vi samlet noen eksempler og ønsker enda flere etter innspill fra Anita på Bjørkelangen SFO.

Les mer >>

Hvordan begynner man på skolen?

Det året du fyller seks skjer noe nytt og spennende! Noe du kanskje både gruer og gleder deg til.

Les mer >>

Trygg og inkluderende overgang fra barnehage SFO/AKS (brukerundersøkelse for Voksne for barn)

Voksne for Barn har fått støtte av UDIR til å utvikle verktøy til bruk i overgangen fra barnehage til SFO/AKS med fokus på relasjoner og vennskap. Les mer om dette her og vi håper du vil sette av noen minutter til å svare på en brukerundersøkelse. Slik kan du bidra til at dette verktøyet/materiellet blir så bra og virkningsfullt som mulig.

Les mer >>