Bøkene Løft for barn i SFO og SFO forebygger mobbing skaper felles kultur for kvalitet i SFO. Flere ledere lar alle nye ansatte få en bok som god "god start". Les mer om bøkene her.

Boken LØFT for barn i SFO

 

Heldigvis; denne boken omtaler utprøvet praksis i SFO-basene. I en rekke norske kommuner har de SFO-ansatte fått opplæring i denne enkle og logiske arbeidsmåten. Og reaksjonen er de fleste steder entydig; -Yeppp, endelig innspill basert på SFO-hverdagen - som i tillegg virker. Raskt! Enkelt og genialt. Hvorfor har vi ikke fått tilgang til dette før?

LØFT er en forkortelse for løsningsfokusert tilnærming – og tanken med denne boka er å kikke litt på din LØFT-praksis. Det er nemlig slik at du allerede jobber løsningsfokusert med barn på jobben din. Hver dag. Derfor vil du kjenne godt igjen det som beskrives i denne boka.

Hva er hensikten med å lese boka?

Boka LØFT for barn er skrevet etter ønske fra et stort antall SFO/AKS-ansatte som har deltatt på kursprosessen LØFT for barn. Boka følger kurset – med små og store hendelser og historier og mange bitte små forslag til forbedringer. Du trenger ikke å ha deltatt på kurs i temaet for å ha glede av boka. Men har du møtt forfatteren i en faglig sammenheng, håper vi du kjenner igjen historien om Pål og Micke og de tre guttene som ikke behersket matro men likevel ble eksperter på å sitte spiderman.

Den er skrivet slik at den skal være lett å lese, enkel å slå opp i for å finne konkrete tips og råd og med god marg for egne notater.

LØFT for barn heter det. Og dette er joe en beskrivelse av en løsningsfokusert arbeidsmåte til glede for barn. Men LØFT er også er løft for deg. Fordi du får bekreftet all den verdifulle kunnskapen du har lagret i hode og hjerte, og på den måten får styrket din yrkesstolthet. Men også fordi denne arbeidsmåten utvilsomt kan bidra til å gi deg mer arbeidsglede og gjøre deg mer motivert for det daglige arbeidet på avdelingen og ikke minst din egen faglige utvikling.

Boka LØFT for barn i SFO er for barn men virker stort sett like bra på voksne. Dermed får du også med deg noen tips til livet hjemme og blant venner. Det er mye å hente hvis du lever sammen med et annet menneske over tid, f eks en samboer, kjæreste eller ektefelle. Ivar har skrevet en lett tilgjengelig bok som støtter deg når du skal utvikle deg. 

Kanskje kjøper SFO/AKS noen eksemplarer – foreldre vil gjerne låne med seg boka for å få innsyn i hvordan du og dine kolleger jobber. Kanskje satser du kraftig og skaffer deg en selv. 

Bestill boken her

Boken SFO forebygger mobbing

Denne boken er en hyllest til det gode arbeidet i SFO og ikke minst til dine ansatte som daglig står i tett samhandling med barna. 

Velkommen til en bok som beskriver hverdagen du møter på jobb.

Den er fylt med historier og hendelser og ikke minst forslag til hvordan du kan bidra til å gi barn et meningsfylt liv i et inkluderende miljø i SFO og skole. Boken beskrives som et viktig supplement til de mobbeprogrammene som gjennomføres ved norske skoler, og lar seg derfor fint kombinere med disse.

Boken kan kjøpes her

Jeg sto litt på siden av skolegården og fulgte med uken etter det trivelige allmøtet med jentene. Rett foran meg var en 2.-klassejente på vei over skolegården. Hun tilbakela ca 70 meter på veien mot toalettet og ble kontaktet tre ganger av andre jenter alene eller i små grupper. Da hun passerte meg spurte jeg henne hva de hadde sagt til henne. De spurte om jeg var lei meg siden jeg gikk alene. Men jeg svarte at jeg skulle tisse.  Jeg sto litt på siden av skolegården og fulgte med uken etter det trivelige allmøtet med jentene. Rett foran meg var en 2.-klassejente på vei over skolegården. Hun tilbakela ca 70 meter på veien mot toalettet og ble kontaktet tre ganger av andre jenter alene eller i små grupper. Da hun passerte meg spurte jeg henne hva de hadde sagt til henne. De spurte om jeg var lei meg siden jeg gikk alene. Men jeg svarte at jeg skulle tisse. 
Møtet er over og Elin og hennes kollega fikk oppleve at gutten som var utsatt for mobbing raskt fikk igjen sin posisjon i gruppen. De syv guttene hadde sammen definert vennskap og samhold og svart ja på invitasjonen til å bidra. Dermed unngikk de to barneveilederne belastningen med å utrede skyld og true med sanksjoner hvis ikke mobbingen opphørte. De slapp å følge opp detaljerte og omfattende kontroll-rutiner og kunne bruke energien på å gi gutta ros for strålende, pro-sosial atferd. 

Ivar Haug er pedagog og har i mange år arbeidet for å utvikle metodikk tilpasset hverdagen i SFO.

Han ledet i over 20 år det nasjonale Nettverket! for SFO med et klart mål: Å samle og utvikle god praksis fra fagfeltet i møtet med relevant forskning. Dette har bl a. resultert i bøkene LØFT for barn i SFO og SFO forebygger mobbing.