Aktivitetsskolen på Tøyen skole har tatt noen steg på kort tid. Fra oktober 2013 har de tilbudt gratis halvdagsplass og økt antall barn fra 30 til 200

Tøyen skole har vært preget av litt frynsete rykte og dårlige resultater på nasjonal prøver. Elever har søkt seg vekk fra skolen gjennom skoleløpet og det har heller ikke vær enkelt å rekruttere lærer og ledere.

Da Edvard Munchs kunst skulle få bedre lokaliteter åpnet det seg muligheter for Tøyen skole. I et forlik mellom byrådspartiene og SV ble Lambda i Bjørvika vedtatt som nytt museum. Samtidig ble det bestemt å satse 100 millioner ekstra over fire år på Tøyen-området. Mye av dette på oppvekstområdet. For SFO (AKS i Oslo) betød dette gratis halvdagsplass (inntil 12 timer pr uke) fra oktober 2013.

AKS-leder Sindre Andresen har opplevd noe ingen andre i SFO-Norge har vært borti. En økning av barnetallet på et halvt år fra drøyt 30 til 200 er heftig. Ikke rart han bruker en del av sin tid på å intervjue jobbsøkere…

SFO i et område med mange barn fra innvandrerfamilier blir sterkt preget av språkstimuleringen. Her kan aktivitetsskolen bidra i stor grad gjennom inspirerende aktiviteter og på Tøyen satser de på kjente greier som dans, drama, fotball, musikk, forskning, konstruksjon etc. Forskjellen er at nå er det midler til å hente inn ressurspersoner utenfra som f eks en verdensmester i dans.

Sindre er klar og tydelig på at norskopplæring på Aktivitetsskole-vis er å skrive, tolke, lese, øve diksjon, øve mer, fremføre og MESTRE! Se bare på Youtube-snutten der sangen Stedet er Tøyen fremføres med trøkk og glede! https://www.youtube.com/watch?v=Xa0w74lZpJc

Og det stopper ikke her. I samhandling med bydel Gamle Oslos senter for flyktninger og innvandring er det kommet enda en video. https://www.youtube.com/watch?v=1LyNMGixRBE&feature=youtu.be


Det er all grunn til å følge nøye med på utviklingen ved Tøyen skole. Allerede til høsten er det rekordmange seksåringer på vei inn og ryktene om satsingen på skole og SFO har kanskje bidratt til at flyttestrømmen vekk fra området for småbarnsfamiliene stopper. Det tar selvsagt tid å snu en negativ trend – men mye har gått raskt i riktig retning. Vi er imponert over tiltakene som drives fram i stort tempo og tenker; bra det finnes en dedikert SFO-leder midt inni her som kan konsentrere seg om å bidra til helheten rundt småskolebarns liv og læring.

Å intervjue barn

Hvordan snakker vi med barn på en anerkjennende måte? Brit Eide gir oss en innføring i temaet.

Les mer >>

Barn som utfordrer i SFO 6 - du er redningsplanken

Vi ser at de ikke trives. Vi kan lese det i blikket og kroppsspråket. Det er ikke moro å være barnet som stadig havner i trøbbel. Heldigvis har barnet deg. Det gir håp om en bedre hverdag.

Les mer >>

Vi skyfler barn

Hva er i ferd med å skje rundt oss? Små og litt større endringer de siste 15 årene har spist av tiden små skolebarn har til rådighet for lek og utvikling.

Les mer >>

På benken fra Bodø til Bardufoss

Ja, på benken i hele landet. Vanligvis betyr en plass på benken en slags reserveplass. Ikke i SFO. Innovasjon i SFO-landskapet foregår hver dag. Her er et tydelig og strålende eksempel på hva som kan skje når kloke fagfolk tenker sammen.

Les mer >>

Konflikter på stilk

Det er noen typiske konfliktsituasjoner i SFO-hverdagen. Småkræsj mellom barn som fører til litt aggresjon og lett kan utløse voksenreaksjoner som «kutt ut det der, vær greie nå».

Les mer >>

«Teknikker» for gode samtaler

Vi må spørre for å få vite noe. Hva vi vet, avgjøres av de spørsmålene vi stiller – til barna og til oss selv. Men hvordan kan voksne forberede seg på en åpen dialog?

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn – bruk av barnets navn

Det er sesong for innskoling av de aller minste. I denne fasen er SFO/AKS en viktig arena for å skape den plattformen hvert enkelt barn trenger på skolen for å kunne blomstre og utvikle seg. Her er del 3 i serien om mottaket av 1. klassinger.

Les mer >>

Prat i vei

Barn trenger voksne samtalepartnere. Både som rollemodeller og ikke minst for å utvikle språket. Her er noen råd på veien mot en mer skravlete SFOhverdag.

Les mer >>

Samspillet er selve spillet

Vi er i gang med et nytt skoleår og fire årskull med nye barn er i farta i basene. Lett å tenke at det bare er 1.-klassingene som er «nye» hos oss – men 2.-4.-trinnsbarna har jo vært på lading og er tilbake med bredere skuldre og mye energi.

Les mer >>