Denne turen hadde en kraftig og tydelig profil overfor barna. En voksen skulle på tur med barna, uten rosiner men med hemmelig innhold. Altså; ingen visste hvor vi skulle, hva vi skulle gjøre eller hva som kunne tenkes å skje på turen. Uvitenheten omfattet også turlederen, undertegnede. Tør du å ture fram slik, blir det lett moro. Åpne for barns herlige evne til å se ting vi voksne aldri er i nærheten av.

Tur er jo helt strålende, det foregår gjerne utendørs, er uavhengig av vær og føreforhold og kan til og med utløse belønning i form av forskjellige typer niste. Et merkelig ord, men av og til smaker det utrolig godt selv om det er kneip med leverpostei – som vanlig på en onsdag.

Å lede SFO handler også om å bidra til utvikling, og denne dagen skulle jeg prøve ut en av mange mulige alternative turer. Vi hadde nemlig observert at ordet tur ikke uten videre utløste stormende jubel i barnegruppa, og ante at dette hadde noe med voksen-regien å gjøre. Kunne dette kombineres med innspill fra barn med grenseløs fantasi..?

Denne turen hadde en kraftig og tydelig profil overfor barna. En voksen skulle på tur med barna, uten rosiner men med hemmelig innhold. Altså; ingen visste hvor vi skulle, hva vi skulle gjøre eller hva som kunne tenkes å skje på turen. Uvitenheten omfattet også turlederen, undertegnede.Tør du å ture fram slik, blir det lett moro. For hør nå bare her. 

Jeg labbet i vei foran en flokk på 16 seksåringer som hadde meldt seg frivillig. Vi kjørte først litt terrengkryssing inne på skolens område, før det bar over veien til det lille butikksenteret. Der ble vi stående litt rådville; hvor skulle turen nå gå eller hva skulle vi finne på. Barna så på meg, og jeg så på barna. Ingen hadde svaret. Jeg foreslo at vi skulle runde hjørnet av matbutikken og snakke om saken. Hele gjengen stilte seg bak hjørnet og kikket ut på plassen foran butikken. Da var det de så det! Hva turen skulle inneholde.

For foran oss så vi mennesker på vei inn og ut av butikken. Noen hadde dårlig tid og småløp mot døra, andre hadde goood tid. Noen var blide og smilte til andre, men de fleste var egentlig ganske mutte og sure. Mente flere av barna. Dette ville de gjøre noe med. 

Det ble grublet og én foreslo at disse menneskene trengte en vits.

Det ble grublet og én foreslo at disse menneskene trengte en vits. Jubel og støtte for forslaget. To gikk ned på skolen for å hente papp og tusj, resten entret butikken og fikk tillatelse og støtte fra butikksjefen for sitt prosjekt.

Så ble plakaten skrevet og hengt på en handlevogn ved siden av inngangen til butikken. Der sto det; Kåm å få dei en vits å bli gla. Og den neste timen fikk mange stressede voksne tilbudet om en vits. Noen ville betale, så da måtte ordet gratis innarbeides i plaktaten, noen sa nei, takk. Men de fleste tok imot tilbudet og ble i betydelig bedre humør.

Da vi kom tilbake til SFO var alle enige om at det hadde vært en flott tur. Å åpne for barns herlige evne til å se ting vi voksne aldri er i nærheten av gir muligheter. For meg som voksen ble det også en aha-opplevelse. Når vi tør å slippe opp og la barn ta mer av styringen, blir ofte resultatet spennende. 

Spikkelappen i SFO

I Trollstua SFO tar barna spikkelappen før de svinger kniven.

Les mer >>

Sykkeluke på Bjørkelangen SFO

Fra Anita som er høvding på Bjørkelangen har vi fått bilder fra sykkeluken som ble arrangert på SFO når våren stakk innom. Kanskje noe for din SFO?

Les mer >>

Forslag til bålmat

Lei av å alltid grille pølser på bålet? Her får du noen gode forslag til andre alternativer + noen generelle råd om bålbrenning.

Les mer >>

På skogstur med grønnsaker og wokpanne

Høst er fin tid for å ta en tur i skogen. Hvorfor ikke ta med en wokpanne og litt grønnsaker?

Les mer >>

Naturen- «barnas eget lekeland»

Himmelen er skarp blå, og sola varmer opp den fuktige bakken. Landskapet fylles opp med morgendis som solen leker med. Disse årstidsovergangen er vakre, og vi kan kjenne den på kroppen. Rett og slett en fantastisk vårdag!

Les mer >>

Noen tips for skogturer med barn

Det å bruke naturen er god SFO-praksis. Både store og små blir litt ekstra glade når de får litt plass til å røre seg. Her er noen gode tips for turen.

Les mer >>

Hvordan lage seljefløyte?

Å lage seljefløyte er en fin aktivitet om våren. Kanskje litt vanskelig, men her kommer iallefall oppskriften.

Les mer >>

Vil dere lage fuglekasser på SFO?

Oppdrag Fuglekasse gir bort 2000 gratis fuglekassebyggesett med aktivitetshefter slik at dere kan lage et morsomt og lærerikt snekreverksted på SFO. Sjekk om din SFO er i listen over prioriterte kommuner.

Les mer >>

Lær å spikke en smørekniv

I en serie på tre artikler skal spikke-ekspert Eivind Falk lære oss om kunsten å spikke sammen med barn

Les mer >>