Denne uken møtte jeg Carina Oustad, en av de 28 studentene som har fått plass på den nye bachelorgraden i skolefritidspedagogikk ved Universitetet i Stavanger (UIS). Hun gledet seg til å starte på studiet.

Ved hennes egen skole, Svarttjern i Oslo, deler de hennes glede og er stolte av at hun er blant de aller første som skal utdannes som skolefritidspedagog i Norge. Jeg tok en samtale med Carina om det kommende studiet og hennes rolle som AKS-leder.

"Jeg føler meg privilegert som får denne muligheten, og det er fantastisk å ha en arbeidsplass som gir meg full støtte og tilrettelegger for at jeg kan gjennomføre studiet," sier Carina. Hun forteller om en støttende leder som oppmuntrer henne til å ta denne muligheten og som mener at det vil gi et løft for hele skolen.

Carina har allerede tatt studiet i aktivitetspedagogikk i Oslo, der UIS læringsmiljøsenter hadde ansvar for innholdet. Det gav henne smaken på mer kompetanse innen fagområdet og bidro til at hun var blant de 200 som søkte den nye bachelorgraden i skolefritidspedagogikk.

"Jeg ser frem til å utvide min kunnskap og kompetanse, lære mer og skaffe meg nye erfaringer, samt utvide mitt faglige nettverk. Å delta i et studium der andre deler den samme lidenskapen for AKS/SFO som meg, gir meg stor motivasjon," deler hun entusiastisk.

Som AKS-leder er Carina en integrert del av skolens ledelse, og dette sikrer en sammenheng mellom undervisningsdelen og AKS. Hun legger stor vekt på å sette av tid til kvalitetsutvikling for AKS-ansatte. Ukentlig avsetter hun en time til utviklingsmøter med AKS-ansatte. Det er også ukentlige møter mellom lærere og assistenter. Dette gjøres for å oppnå gjensidig informasjonsdeling og forberede kommende uke. Lærerne blir også kjent med rammeplanens innhold gjennom disse faste møtepunktene. 

"Jeg trives med å være tett på barna, å tilbringe tid på basen. Å lede blir enklere når jeg også kan observere og forstå hvordan hverdagen fungerer. Jeg prøver å sette av mye tid til dette," forklarer hun.

Overgang BHG-SFO

fakta om svarttjern Skole SFO
 

30 ansatte og ca 200 barn i AKS + en byomfattende gruppe.

Organisert på tre baser

Ved Svarttjern AKS har overgangen for 60 nye 5- og 6-åringer vært forberedt allerede fra våren. Alle lærere og assistenter som skal jobbe med førsteklassingene i høst, besøkte barnehagene i vår. Slik ble de kjent med barna og kunne forberede dem på møtet med de voksne i august. Carina forklarer at hospitering og besøksdager i 5-6 barnehager er en viktig del av overgangen. I tillegg besøker AKS-leder og sosiallærer også barnehagene. "Dette er en viktig innsats som hjelper oss å kjenne barna som kommer, slik at vi kan tilrettelegge for en så god og trygg start som mulig," forklarer Carina.

Fra 7. august gjennomførte de et eget "Bli skoleklar" kurs på AKS.Kurset er utviklet av PPT i Osloskolen og gjennomføres i samarbeid med undervisningsdelen. Her blir de kjent med rutiner, skolens lokaler, uteområder og de ansatte benytter tiden til å skape grobunn for gode relasjoner.

Les mer om åpning av det nye studiet i skolefritidspedagogikk her
Støtte og tilrettelegging

Vi har gjennom rammeplanen fått en forskrift som er ambisiøs, krever ledelse og tid til utvikling. Ansvaret for at det legges til rette har skoleeier som er kommunene og rektor som er øverste leder ved skolene. Det gleder oss i Nettverket! for SFO at Carina opplever støtte fra egen ledelse. 

SFO-sjefen sjøl

Jeg farter mye rundt i SFO-Norge og støter på mange medlemmer i den store SFO-familien. En type familiemedlem som ikke alltid er klar over sin status i SFO-slekten er enhetslederne, også kalt rektorer. Jeg kaller dem også SFO-sjefen sjøl – de er jo faktisk det i de fleste kommuner.

Les mer >>

Erfaringer og tips fra Danmark før gjenåpning av SFO

Vi har tatt en prat med Marianne Gaardsdal. Hun er pedagog ved Finderuphøj Skole SFO i Viborg. Her får du erfaringer, tips og råd etter at de nå har gjenåpnet SFO den siste uken.

Les mer >>

SFO/AKS åpner igjen – vi gjør oss klar

Om knappe to uker skal SFO/AKS gjenåpne. Regjeringen skal denne uken komme med en veileder. I Danmark åpner de denne uken og vi har sett på deres retningslinjer og hvordan de forbereder seg.

Les mer >>

Alle med

SFO har passert 20-års alder mange steder. Erfaringene bygger seg opp, kunnskapen er foredlet gjennom innsats over lang tid. SFO er blitt et eget fagområde, fritid på skolen er en krevende men mulig kunst. Nå må alle med!

Les mer >>

LØFT-ledelse i praksis

Som leder i barnehage, SFO eller en annen bedrift som har en ”kundegruppe” bestående av små mennesker på vei til å finne ut av livet og seg selv, er det ekstra viktig å ha ansatte som hele tiden er på sitt beste.

Les mer >>

Da lærerne kom til SFO

Plutselig skulle 5.-7 trinns lærere være sammen med 1. klassinger på SFO. Det ble virkelig magi.

Les mer >>

PR-agenten – det er deg!

Det er bortimot tilfeldig hvilke barn som utsettes for utelukkelse og skvis – og dermed er sårbare for mobbing. Samtidig er barn med litt spesielle talenter og interesser også utsatt. Dette er barn som ikke nødvendigvis følger flokken men tar egne beslutninger og foretar egne valg på tvers av det som skjer i barnegruppen. Uansett, disse sårbare barna trenger din bistand – her & nå – uten nøling!

Les mer >>

Incest og seksuelle overgrep

Hvis man får mistanke om overgrep mot et barn, fører det med seg mye usikkerhet og kanskje lite kunnskap. Denne informasjonen om hva som er hva kan være nyttig.

Les mer >>

Hvordan skape engasjerende møter?

Det er ikke så lett å lage en møtekultur som ivaretar alle behov, men i denne artikkelen får du noen nyttige tips på veien

Les mer >>