Boka handler om lek, læring og overganger. Både barnehage, skole og skolefritidsordning er omtalt både i kapitler hver for seg og felles. Hovedperspektivet i boka er likevel hvordan barn opplever helhet og sammenheng mellom de tre institusjonene.

Sigurd Aukland (medforfatter) om boka:

Bokas perspektiv på skolefritidsordningen er i hovedsak slik:

Skolefritidsordningen skiller seg fra skolens undervisningsdel som frivillig, foreldrebetalt og kunnskapsrettet. I skolefritidsordningen skal barn få leke, utfolde seg og motta tilsyn før og etter undervisningstimene. Tross disse forskjellene skal SFO være en viktig del av den helheten barna skal oppleve mens de er på skolen. Mange steder opplever barna at denne helheten fungerer, mens det andre steder mer oppleves det mer som et brudd og som to ulike verdener.

Tilbudet i SFO skal gi mening, støtte læring, gi stimulans og ha en sosialpedagogisk forebyggende funksjon. Tilbudet skal også være en integrert del av barnas skolegang. Samtidig har myndighetene bestemt at skolefritidsordningen ikke skal være et undervisningstilbud. Paradoksene er mange. Å avdekke kjernen i skolefritidsordningen sitt mandat og ta pulsen på praksis er ikke lett. 

Bestill boka i sfobutikken6-årsreformen skal evalueres. Det er på høy tid. Det er nå 23 år siden 6-åringene gikk over i skolen. Og vi kan vel lett slå fast at flere sider av reformen ikke ble som forventet. Intensjonen om å sikre barnehagepedagogikkens plass i skolen er for eksempel ikke blitt realisert. I disse dager arbeides det medl ny rammeplan for skolefritid. Mål, innhold, arbeidsmåter og organisering rundt 5- og 6-åringer er fremdeles i støpeskjeen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om boken og bestill her:

 http://www.sfobutikken.no/bookbb.asp?BookID=1747

Skolefritidsordningen er omtalt i mange offentlige dokumenter (som stortingsmeldinger) de siste 20 årene. SFO har vært omtalt som et tilsyns-, kultur- og fritidstilbud med stort rom for barnas frie lek og medbestemmelse.  Slik sett ligner skolefritidsordningens pedagogiske grunnideer mer på barnehagens enn skolens. Mange 6-åringer finner seg dermed kanskje mer til rette i skolefritidsordningen enn i skolens undervisningsdel?

De konkrete føringene og kravene til skolefritidsordningen har vært få. Mye av organiseringen og innholdet i skolefritidsordningene er blitt utviklet av de ansatte selv. Derfor er også mangfoldet stort. Mens noen legger vekt på den estetiske dimensjonen, barns medbestemmelse, lek og verkstedsorganisering, bærer skolefritidsordningen andre steder sterkt preg av å være en forlengelse av skolen. Mens grunnideen er «lek og læring gjennom deltakelse», er det disse stedene blitt mer «læring ved tilegnelse». Skolefritidsordningen er i skvis. I skolefritidsordningen kommer ulike ideologer og ulike syn på barn godt fram.

Så hva skal skolefritidsordningen være? Gir den nye rammeplanen svaret? Spørsmålene er mange: Greier vi å opprettholde betydningen av leken? Greier vi å skille mellom barns medvirkning og barns medbestemmelse? Endres SFO fra å ha et klart sosialpedagogisk læringssyn til et mer kunnskapspreget læringssyn? Hva med voksenrollen? Er det gode omsorgspersoner eller fagspesialister skolefritidsordningen trenger? Er planene gode nok, og er kommunene for lite eller for mye på banen? Og hvor viktig er det at SFO er et fristed for mange barn? Og er det viktig at SFO støtter opp om skolens aktiviteter og innhold, eller er det viktigste at skolefritidsordningen tar vare på og videreutvikler sin egenart?

 

Flere artikler innen Fra barnehage til skole/SFO

Velkommen hit, lille venn – bruk av barnets navn

Det er sesong for innskoling av de aller minste. I denne fasen er SFO/AKS en viktig arena for å skape den plattformen hvert enkelt barn trenger på skolen for å kunne blomstre og utvikle seg. Her er del 3 i serien om mottaket av 1. klassinger.

Les mer >>

Dette klarer jeg selv

Det er en stor overgang å gå fra barnehage til skole og vi ønsker å være med på å gi barna mestringsfølelse. Smestad AKS i Oslo har obligatorisk kurs med sertifisering og diplom etter endt kurset!

Les mer >>

Hei, hva heter du?

Nå i august skal vi ønske velkommen til tusenvis av nye førsteklassinger. De er spente, foresatte er spent og vi som jobber på SFO/AKS er spente. Dette prioriterer vi disse første ukene ved Skøyen AKS.

Les mer >>

Bli kjent-leker

Veldig mange SFO’er er barnas første møte med skolen og da kan det være smart å ha noen bli kjent-leker som gjør overgangen lettere for 6-åringene. Noen av disse har vi lagt ut på SFOnett før men gode forslag kan ikke gjentas for ofte.

Les mer >>

Innspill fra en mor

Nå legges grunnlaget for et godt SFO-liv for nye barn på vei inn porten. Innspillet kom fra en mor til et nettmøte jeg hadde i Dagbladet etter et oppslag om SFO.

Les mer >>

Forberedelser til høsten

Å møte SFO for første gang kan være noe annet enn å få opplest vedtektene og minne foreldre på at de skal holde orden på tøyet til den håpefulle. Iallefall er det mer fargerikt på Voldsdalen SFO.

Les mer >>

God SFO-start = god skolestart

Vi har alle, både ansatte på skole og SFO, foreldre og barna selv et sterkt ønske om at skolestarten og starten på SFO-året skal bli best mulig. Selvsagt gjelder dette alle barna, men kanskje spesielt de nye som skal begynne i 1. klasse.

Les mer >>

Velkommen hit

I arbeidet med å samle gode eksempler i SFO-Norge, registrerer vi at det blir stadig mer tydelig hva god SFO-praksis er. Vi har ikke forsket systematisk på temaet, men er ganske sikre på at det ikke er tilfeldig at vi stadig oftere lar oss imponere.

Les mer >>

Skolestarterne – snart på vei

Det er nå det begynner, mottaket av høstens glade barn som aldri har gått på skole før. I barnehagen har seksåringene seniorstatus og vet alt om å legge til rette for det gode liv. Hvordan blir det når barnet havner innenfor ditt ansvarsområde?

Les mer >>