Høsten handler om opprykk eller nedrykk for mange fotballsupportere. Nettverket! for SFO feirer i år 20 år – på vegne av alle dere barneveiledere i SFO ønsker vi oss nå et opprykk.

Professor og avdelingsoverlege Trond H. Diseth er bekymret: På fem år har han sett en femdobling av antall innleggelser av unge med stressrelaterte sykdommer ved Rikshospitalet.                                  – Vi har et behov for å komme ut og fortelle hva vi ser på innsiden av sykehusene, sa Diseth i et oppsiktsvekkende foredrag på Lærernes Hus i forrige uke.

– Det er viktig å fortelle – fordi vi ser barn og unge som får affisert sin hjerneutvikling, sin følelsesmessige, atferdsmessige, sosiale og kognitive utvikling. For mange fører det til vedvarende skoleproblemer, lærevansker, dropout og familiære problemer.

Diseth beskrev en alarmerende utvikling av barn og unge som legges inn med stressrelaterte sykdommer og lidelser.                                                                                                                   – Vi har registrert en økning på 400 prosent de siste fem årene. Jeg har behov for å meddele dette til dere som delvis er leverandører av disse barna, sa Diseth. 

Påstand: SFO er en viktig del av løsningen

Jeg ønsker at vi skal spisse innhold og målene i landets SFO’er slik at vi gjennom kunnskap og organisering lærer barn å være sine egne «bestevenner». Tenk litt på hvordan du tar vare på og behandler dine beste venner. Gode venner er nysgjerrige på hva som går bra, hvorfor det funker og hvordan de kan gjøre mer av det som funker.

Hva betyr det for SFO og deg som barneveileder

Når barn går ut at SFO skal de ha lært mye om hvordan de kan få vist frem en god versjon av seg selv, være en god bestevenn for seg selv og kunne være gode lysglimtjegere.

Nei, det blir ikke enkelt å måle dette eller sammenligne med Egypt, Sverige eller Finland. Vi må enkelt og greit stole på at dette behøver barn og unge øve på for å bedre kunne være forberedt på de krav og oppgaver som venter i årene som kommer. Når motgang stikker innom livet skal kunnskap om egne styrker og hvordan be om hjelp bety forskjellen på prøve på ny i stedet for å gi opp. Her behøves en helt spesiell art mennesker som jeg er så heldig å møte hver uke.

Ein farfar i livet skull' alle ha

«Ein farfar i livet skull' alle ha»

Odd Norstuga synger «Ja, ein farfar i livet skull' alle ha. Ein farfar i livet skull' alle ha. Ein bessfar å vende seg til med alt som ein går rundt og lurar på. I Farfar sitt naust er det alltid råd»

En barneveileder i livet skulle alle hatt

En barneveileder i livet skulle alle hatt, sier jeg.

En som veileder 6-åringen om det å være en god venn, kunne spørre om å bli med i leken og som blir sett av voksne når han eller hun bidrar til god stemning på basen.
En barneveileder som er opptatt av at 7-åringen skal finne nye mestringsarenaer, lære å gi og få positiv oppmerksomhet.
8-åringen behøver barneveiledere som bidrar til at de lærer seg å sette grenser. Og vite noe om hvordan de kan takle motgang.
I 4. klasse er positiv selvstendighetstrening noe vi må finne tid til i SFO og samtidig utdanne lysglimtjegere. For oss barneveiledere haster det, vi vet ikke hvor mange slike som oss disse barna møter videre i livet. Altså, Gi 10-åringene kunnskap om lysglimtjaktens gleder tilført gjennom SFO-karrieren.

  

Kanskje lærere merker at SFO blir en viktig del av løsningen De vil merke at barn som er en god venn med seg selv og andre, som har tro på seg selv, lærer å sette grenser og er på vei til å bli lysglimtjegere - er mer motivert for læring innen matte, norsk og naturfag også.

 

Konsekvens

Like enkelt som det er vanskelig, vi må skape grobunn for at SFO har tid og kompetanse til å gjøre dette skikkelig. Gode ambisjoner har vi i Nettverket! for SFO hørt fra politikere og kommuner hvert eneste år. Derfor spør vi, skal det trylles eller skal det legges til rette for suksess. 

Skal det trylles eller skal det legges til rette for suksess?

Stillingene vi tilbyr i SFO må inneholde muligheten til å skaffe seg ny kunnskap og ha spisskompetanse på hvordan ulike mestringsarenaer kan gi barn tro på seg selv. 

Barneveilederne som bidrar til at barna med mest behov i undervisningsdelen får ekstra hjelp, trenger veiledningstid og planleggingstid slik at de kan evaluere og tilrettelegge.  Jobben i SFO skal være interessant for dem som har ambisjoner om å bli god til å styrke barns muligheter etter fire år i  SFO.

En SFO som tilbyr et variert aktivitetstilbud hvor alle barn kan finne mestringsarenaer og hvor alle barn kan få dyrke leken og gleden ved å kunne velge selv – utvikle selvstendighet.
Menneskene som skal velge SFO må få en stillingsprosent som er attraktiv med en lønn som bidrar til kontinuitet.

I 20 år har vi møtt tryllekunstnere, ja faktisk møter jeg disse som tryller med tid, ressurser og barn hver uke. Ledere opplever en enorm søkning på de stillinger de utlyser. De samme lederne forteller at de vet at de som sier ja til jobben gjør det med visshet om at de skal videre. Jeg tror vi må tørre å si fra, rammene for kontinuitet og kvalitet i SFO i dag er mer preget av trylling enn god tilrettelegging.

Ambisjonene er høye, kanskje skulle de vært høyere og mer spisset mot det barn og unge trenger. Mer kunnskap om det å være en god utgave av seg selv. 

 

Les også

Nå skal DU som barneveileder skinne

Den nye SFO-hverdagen vil forsterke behovet for barneveiledere. Som leder blir hovedoppgaven å få inntil 15 barn til å oppleve, leke og trives sammen.

Les mer >>

Vennskap og trivsel i akebakken

På Tour de SFO er vi på utkikk etter de beste vennskapsarenaene. I Volda fikk vi se hvor viktig en akebakke er for å få barn til å vise en god versjon av seg selv.

Les mer >>

«Ditt barn er god på lek»

For en tid tilbake snakket jeg med en SFO-leder i en stor norsk by. Hans datter Mia avsluttet da barnehagekarrieren og de hadde vært på avslutningssamtale. Der fikk de vite at Mia er god på lek.

Les mer >>

Lekens utviklingshistorie

For å forstå og bidra til barnas lek og for å gi riktig fokus til leken, kan det være nyttig med litt bakgrunn i lekens historie.

Les mer >>

Den magiske dør til julelunsjen

De ansatte ved Elvetun SFO ville skape litt magi når ungene ankom årets julelunsj. Det klarte de ved enkle grep.

Les mer >>

Stimulere til lesing

I SFO ligger forholdene godt til rette for å lokke flere barn til å lese mer. Vi gir deg noen gode tips på veien.

Les mer >>

Bli den ene

Nettverket! for SFO vet at det finnes mange gode prosjekter å støtte rundt om i landet. Den ene-prosjektet til Unicef treffer oss rett i hjertet og fungerer som en perfekt påminnelse for lysglimtjegere i SFO/AKS.

Les mer >>

Boltrelek - den forbudte leken?

Boltrelek er en form for lek som ofte er mest til stede i barns liv når de er mellom 5 og 9 år gamle, i varierende grad. Denne typen lek får økt plass det siste året i barnehagen sammenlignet med andre år. Hvordan møtes denne leken når barna begynner på skolen og SFO? Er det forskjeller i hvordan lærere og fritidspedagoger ser på boltrelek sammenlignet med barnehagelærere?

Les mer >>

Hva møter 6-åringen?

Endelig SFO-folket! Endelig skjer det. Dette er jo rene ketchup-effekten. Først tar regjeringen initiativ til og setter i gang en nasjonal evaluering av SFO. Deretter fremmer Kr F og Sp et forslag om å evaluere 6-årsreformen! Strålende! Så da skal spørsmålet over alle spørsmål endelig besvares; Hva møter 6-åringen?

Les mer >>