I mai snakket jeg med en SFO-leder i en stor norsk by. Hans datter Mia avslutter nå barnehagekarrieren og de hadde vært på avslutningssamtale. Der fikk de vite at Mia er god på lek.

Så bra, tenk at Mia er best på det som er viktigst sa jeg. Absolutt svarte denne SFO-lederen men han var mest opptatt av at dette sikkert var siste gang Mia ville få anerkjennelse for de ferdighetene som kreves for å være god i lek. Er det mulig tenkte jeg, høyt.

 

Lek er en like viktig del av barnas liv, som pust er for oss voksne.

 

«Lek er en like viktig del av barnas liv, som pust er for oss voksne», sier professor Kjetil Steinsholt ved NTNU.
Vi feirer i disse dager 20 års-jubileum for at 6-åringene ankom skolegården og beriket skolemiljøet slik bare 6-åringer kan. Stortingets intensjon med dette første skoleåret skulle være at "det beste fra barnehage skulle møte det beste fra skolen".
Barnehagen leverte leken og et antall førskolelærere. Skolen bød på opplæringstradisjoner. Forskerne har i flere tiår dokumentert at nettopp leken er grunnfjellet for læring, undring, nysgjerrighet og mestring hos barn. I barnehagen hadde de kompetanse på hvordan leken kan få leve godt i en omfattende læringsarena. Men hva skjedde?
På 90-tallet var Skedsmo kommune i front med en Plan for lek med noen viktige mål som skulle sikre at 6-åringene og de eldre barna på SFO fikk bruke tid og rom til leken. Det skulle legges godt til rette for bl a rollelek, regellek og konstruksjonslek.

I mai var jeg på foreldresamtale for mine to yngste barn som er åtte og 10 år. Flotte pedagoger ga et kompetent og kvalifisert bilde av trivsel og læring i klasserommet og orienterte om detaljer vi foreldre kan bidra til å forsterke hjemme. Ordet lek ble ikke nevnt én gang. Siden vi har tre barn, har vi nå erfaring fra ca 30 foreldresamtaler. Og ingen har inneholdt ordet lek.
Så ja, sannsynligvis har SFO-lederen rett. Dette var siste gang hans datter Mia fikk evaluert sine ferdigheter innen lek.
At barn trives og har evnen til å knytte vennskap er en viktig forutsetning for all annen læring. Hvilke ansatte på din skole eller SFO har kompetanse på lek? Hvem gir foreldre og barn tilbakemelding når barn er gode på lek eller setter inn tiltak for å gi leken plass i barnets liv?
Jeg drømmer på vegne av barn i skolen og på SFO. At lek-kompetansen bør være innenfor veggene i alle landets skoler. SFO kan gjerne være hovedleverandør av denne kompetansen, styrke skolen som vennskapsarena og bidra til økt læring gjennom lek. Da vil foreldresamtalen i første klasse neste år bli et møte med både kontaktlæreren og barnveilederen i SFO. I tillegg til viktig info om lesehastighet og regneferdigheter er Mia da blitt sett i leken. «Du kan være stolt av Mia, hun er god på å skille lek fra annen aktivitet. Hun kan identifisere når ting skjer på liksom, og når det skjer på ordentlig. Leken har noen ganger skjulte regler og disse er styrt av barna selv. Mia behøver fortsatt å øve på at ingen barn alene kan bestemme hvordan et tema skal utvikles. I rollelek stilles det krav til åpenhet og fleksibilitet samt god fantasi. Dette handler også om evnen til å ta andres perspektiv. Vi ser at Mia stadig utvikler disse viktige ferdighetene».
 
Vi har gitt leken og 6 åringen mye plass i nyhetsbrevet som alle medlemmer mottar i posten i disse dager. Hvis din SFO ønsker å forsterke kompetansen og fokuset på lek og SFO som vennskapsarena kan kanskje kurset LEK & LIV i SFO være inspirerende. Les mer om kurset her.

 

 

BARN OG LEK  Margreth Olin åpner årets konferanse KVALITET I SFO 2017. Der vil hun snakke om lek læring og barndom. Hun vier mye plass til 6-åringene, vi gleder oss. Meld deg på her


 

Les også

Stress gjør vondt

Når Sandra (10) har vondt i magen, er det fordi hun er stresset. I tre artikler skriver Jesper Juul om dette fenomenet.

Les mer >>

«Æ blir mæ i møte med dæ»

Å bygge sterke barnefellesskap handler om å høre til. Et besøk hos Hallset Smilende Fantasi-Ordning (SFO) i Trondheim burde vært obligatorisk for alle som jobber i SFO og AKS. Her skapes møteplasser som øker livskvaliteten for store og små.

Les mer >>

Marte Meo i SFO: En metode for å styrke samspill

I en travel SFO hverdag er det viktig å finne metoder som kan hjelpe barn og de voksne med å bygge sterke og positive relasjoner. En slik metode er Marte Meo, en veiledningsmetode som er blitt populær i både Norge og internasjonalt.

Les mer >>

SFO I DANMARK – annerledes SFO?

Under et kurs for stolte barneveiledere i Hamar i 2010 møtte jeg ei spennende jente som også hadde erfaring fra å jobbe i SFO i Danmark.

Les mer >>

Hva gjør du når barna leker?

For barna er det selve leken som er det viktigste, ifølge FNs konvensjon om barns rettigheter.

Les mer >>

Skedsmo kommune viser vei

Da seksåringene for første gang stakk snuten innenfor skoleporten rundt 1990 var Skedsmo kommune en foregangskommune. Derfor er det ikke helt overraskende at kommunen igjen viser vei, nå med en egen strategiplan for SFO.

Les mer >>

Evaluering av seksårsreformen - Uten SFO?

Å evaluere seksårsreformen var på høy tid. SFO var ikke inkludert i mandatet da OsloMet fikk oppdraget. Vil det gi politikerne svar på hvordan seksårsreformen har fungert?

Les mer >>

Ja til JA-uke

Kraftig inspirert av erfaringene fra Romlingen, SFO ved Romolslia skole i Trondheim, har Harestad SFO i Randaberg tatt sjansen. En hel uke er barna blir møtt med ja fra voksne er ramme alvor og spennende SFO-praksis.

Les mer >>

Om aktive barn

Gutten løper rundt med et lekesverd, mens han roper og skriker

Les mer >>