Ansatte i SFO og AKS har på kort tid organisert sine vennskapsarenaer slik at de oppfyller anbefalt smittevernveileder. Konsekvensen er at de fleste har kuttet ut morgenåpning og tilbyr kortere åpningstid på ettermiddagen. Foreldre blir bedt om å betale full pris, det har fått konsekvenser.

Flere SFO/AKS har den siste uken opplevd massive utmeldinger. Det er ikke uvanlig at flere av de eldste barna forlater SFO når det nærmer seg sommeren.

Det som bekymrer akkurat nå er at flere SFO’er har fått 25-40 utmeldinger siden «annerledes SFO» åpnet 27.april. Dette kan få store konsekvenser for SFO-tilbudet fra høsten av.

Foreldre med hjemmekontor, flere som er permittert eller har fått en usikker jobbfremtid er noe av årsaken til utmeldingene. Å betale full pris for SFO med kortere åpningstid og store begrensninger i tilbud kan da bli bortprioritert. Det er faktisk eksempler på kommuner som velger å varsle økt SFO pris under disse forhold. Det er i beste fall umusikalsk.

I tillegg melder ledere at barn går hjem i stedet for å være i kohorter med få barn og at de savner det ekte SFO-livet. SFO er en vennskapsarena. Hvor barn etter endt skoledag har medbestemmelse, leker og kan velge spennende aktiviteter omgitt av trygge voksne. Akkurat nå oppleves det kanskje som en den ekte SFO er i gata hjemme? Der kan de velge hvem de vil være sammen med og hva de kan gjøre om de går hjem? Med foreldre på hjemmekontor. 

Det er fint at det tenkes helhet når smittevern og veiledere skal organiseres på den enkelte skole. At ansatte i SFO er viktige for å få kabalen til å gå opp i undervisningstiden vet vi.

Derfor bør det snarest vedtas en tiltakspakke som bidrar til at kommunene kan tilby SFO/AKS til en riktig pris denne perioden. Tenk om prisen for annerledes SFO-plass frem til sommeren blir 0 fordi dette er en viktig arena for alle barn, og spesielt de sårbare.  

Tenk om prisen for annerledes SFO-plass frem til sommeren blir 0 fordi dette er en viktig arena for alle barn, og spesielt de sårbare.  

Terje Wiik
Leder Nettverket! for SFO

Masseoppsigelser nå får selvsagt økonomiske konsekvenser for kommunene. Det kan bety at ikke alle ansatte får beholde jobben og en stor usikkerhet rundt planleggingen av nytt skoleår.

I 2018 ble det gjort en nasjonal evaluering av SFO som viste store forskjeller på tilbudet rundt om i landet. En stortingsmelding hvor SFO fikk god plass kom i 2019. Nå venter vi i spenning på nasjonale rammer.

Den viktigste ressursen for videre kvalitetsutvikling av SFO er de ansatte. Akkurat nå jobber de på høygir, er løsningsorienterte og fleksible. Denne dugnaden har fått frem det beste i barneveiledere rundt om i landet. SFO-ledere og rektorer skryter av sine ansatte.

Skal 6 åringen som gleder seg til å begynne på skole og SFO til høsten få møte disse hverdagsheltene må det handles nå. 

Jeg har stor tiltro til at de som styrer landet ser verdien. Jeg heier på at de kommer på banen og raskt bidrar til at kommunene kan sikre SFO-tilbudet rundt om på skolene.  Slik kan barn få nyte våren på vår unike vennskapsarena og du som SFO-leder kan planlegge høsten. 

 

Les også

Marte Meo i SFO: En metode for å styrke samspill

I en travel SFO hverdag er det viktig å finne metoder som kan hjelpe barn og de voksne med å bygge sterke og positive relasjoner. En slik metode er Marte Meo, en veiledningsmetode som er blitt populær i både Norge og internasjonalt.

Les mer >>

Flyt i første

Høstens erfaringer med mottak av 1. klassinger er samlet. Flyt i førsteklassingens liv er viktig for å få en god start på skoleløpet.

Les mer >>

Rekorduke på Risør SFO: En uke full av mestring og moro!

Hos Risør SFO har «Rekorduke» blitt en høyt elsket tradisjon som barna ser frem til hvert år!

Les mer >>

SFO på trykk

Høsten er sesong for SFO-oppslag i både lokale og nasjonale medier. Det er bare valgkampen som gir mer omtale av SFO.

Les mer >>

Stille barn sliter

Mellom 5 og 8 prosent av alle skolebarn er så stille og tilbaketrukne at det hindrer dem i læring og sosial omgang, viser en kartlegging. Hva kan vi gjøre for disse barna i SFO/AKS?

Les mer >>

IFT - Indviduell Tilpasset Fritid

Skolen har individuelt tilpasset opplæring for elever med ekstra behov. I SFO mangler vi noe tilsvarende. Jeg har derfor jobbet og utviklet noe jeg har kalt individuelt tilpasset fritid (ITF).

Les mer >>

Når barn ikke tør

Angst er naturlig og er en nyttig følelse siden den forbereder oss på vanskelige og farlige situasjoner. I SFO opplever vi daglig barn som er engstelige for å prøve nye ting. Jo færre arenaer de mestrer jo større er sjansen for at de har færre lekerelasjoner.

Les mer >>

Barn og stress

Jesper Juul får stadig henvendelser om barn og stress. Noen spør om det kan være en sammenheng mellom den stadig hyppigere forekomsten av ADHD, ADS og lignende diagnoser og barnefamilienes stress.

Les mer >>

Lekens utviklingshistorie

For å forstå og bidra til barnas lek og for å gi riktig fokus til leken, kan det være nyttig med litt bakgrunn i lekens historie.

Les mer >>