Vi i Nettverket! for SFO støtter og samarbeider med Les og lek som er et nytt leseprosjekt for barn på SFO og AKS. Ti utvalgte bildebøker er utgangspunkt for leker og aktiviteter til bruk sammen med barna. Tilbudet er gratis.

Les og lek er en gavepakke til deg som jobber på SFO i arbeidet med den nye rammeplanen. Ved å bruke litteratur vil prosjektet legge til rette for felles opplevelser, gi rom for samtaler og undring, og inspirere til deltakelse i forskjellige kunstneriske og kulturelle aktiviteter.

Les og lek tilbyr:

• Lekbaserte aktiviteter til bildebøker som kan lånes på biblioteket, minimum en ny bok per måned gjennom skoleåret.

• Fleksibelt innhold som kan tilpasses rammene på den enkelte SFO.

• Forslag til tegne- og formingsaktiviteter hvor barna kan leke seg med ulike visuelle uttrykk, og som bidrar til å utvikle barnas skaper - glede og kreativitet.

• Forslag til bevegelsesleker, drama - leker eller bruk av musikk som kan skape fellesskap i barnegruppen og som stimulerer barnas fantasi og undring.

• Ressurs til SFO-ansatte om hvordan lese og bruke bøker på SFO, både ute og inne.

Målgruppen er barn som deltar på skolefritidsordninger i hele landet.

Slik fungerer det

I Les og lek vil du finne aktiviteter som kan skape fellesskap i barne - gruppen. Leken er innganger til ulike bokuniverser. Hver måned presenterer vi en ny bildebok.

Til hver bok vil du finne:

Forslag til tegne- og formingsaktiviteter, bevegelsesleker, dramaleker eller bruk av musikk og tips til lesestunden.

Månedens bok i februar

Rakel er en sprudlende jente som elsker å utfolde seg i klasserommet. Men hva skal de gjøre i dag? Vi skal lage farsdags - kort, sier vikarlæreren. Da rømmer Rakel under pulten. Men sitter det ikke en til under pulten sin? Er det Mikal, den nye gutten? Vil ikke han skrive farsdagskort heller? Og hva er det med vikarlæreren, som plutselig virker så redd? «Er det sant at» handler om å bære på historier. Det er en fortelling om fedre, savn og kjærlighet. Kan nye vennskap vokse fram om en deler hemmeligheter med hverandre?

Nysgjerrig?

Aktiviteter og materiell presenteres digitalt på nettsiden: foreningenles.no/lesoglek

PILOTERGodlia Aktivitetsskole i Oslo og Levre SFO i Bærum har sagt ja til å være piloter for «Les og lek-prosjektet». De vil prøve ut ulike måter å presentere bøkene og de ulike lekene i verktøykassen. Noe blir satt inn i årsplanen, men mye skal også gjøres tilgjengelig slik at det kan brukes spontant i hverdagen i SFO/AKS. 

 

Teknisk knock out i 4. runde - del 1

Noen ganger kan vi føle at det å bli observert av foreldre er en ekstra utfordring som barneveileder i SFO/AKS. At også foreldre kan oppleve hente- og bringesituasjonen som en utfordring, tenker vi kanskje ikke så ofte på.

Les mer >>

Takk til hverdagsheltene i SFO/AKS

På Bolsøya skole SFO har de vært på trappebesøk og kjent på savn og takknemlighet. Fra Nyborg SFO deler vi deres hilsen til ungene i 4.klasse som egentlig skulle hatt premiere på sin årlige musikal nå. Begge strålende eksempler på at jobben din i SFO/AKS kan bidra til at barn opplever litt glede i disse annerledes dager.

Les mer >>

JA!-uke i Romolslia SFO

Her følger noen freske ideer fra en spretten TrøndelagsSFO som ikke er redd for å gå nye veier. Se også sak om denne SFOen i nyhetsbrevet nr 3/06 (september)

Les mer >>

Håndtering av krevende barn i AKS - om hverdagssituasjoner du kan påvirke

Grip sjansen! Nå er det kurs på Godlia i Oslo for AKS-folket. Vi har invitert Pål Roland som høstet 5’ere og 6’ere på terningen på konferansen KVALITET I SFO 2009 – til å gi oss en støtte vi virkelig trenger i AKS-basene.

Les mer >>

Farvel til lydighetskulturen

– Man kan alltids forme en verden for barna, altså for framtiden, uten å lytte til barna og uten å gå i dialog med dem. Historien har vist at det er fullt mulig. Men kostnadene kan bli betydelige, sier Erik Sigsgaard. Hans nye bok har tittelen Respekt for barns og unges NEI.

Les mer >>

Jeg kan!

Her får du en trinnvis gjennomgang av Jeg kan! metoden. I Jeg kan! metoden jobber man løsningsfokusert med barns utfordringer.

Les mer >>

Hva vi sier og hva som virker

Har du noen gang opplevd at noe oppleves som noe helt annet hvis du sier det på en litt annen måte?

Les mer >>

Gladhjørnet i SFO

Ved Årlivoll SFO i Orkdal vil de synliggjøre trivsel og glede. Og det er jo det din SFO/AKS er best på. Å tilby trivsel og glede? Flott – kikk på dette.

Les mer >>

Det annerledes barnet - 4 - ENGASJEMENT & TRØKK

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen med å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i disse barnas liv!

Les mer >>