Vi i Nettverket! for SFO støtter og samarbeider med Les og lek som er et nytt leseprosjekt for barn på SFO og AKS. Ti utvalgte bildebøker er utgangspunkt for leker og aktiviteter til bruk sammen med barna. Tilbudet er gratis.

Les og lek er en gavepakke til deg som jobber på SFO i arbeidet med den nye rammeplanen. Ved å bruke litteratur vil prosjektet legge til rette for felles opplevelser, gi rom for samtaler og undring, og inspirere til deltakelse i forskjellige kunstneriske og kulturelle aktiviteter.

Les og lek tilbyr:

• Lekbaserte aktiviteter til bildebøker som kan lånes på biblioteket, minimum en ny bok per måned gjennom skoleåret.

• Fleksibelt innhold som kan tilpasses rammene på den enkelte SFO.

• Forslag til tegne- og formingsaktiviteter hvor barna kan leke seg med ulike visuelle uttrykk, og som bidrar til å utvikle barnas skaper - glede og kreativitet.

• Forslag til bevegelsesleker, drama - leker eller bruk av musikk som kan skape fellesskap i barnegruppen og som stimulerer barnas fantasi og undring.

• Ressurs til SFO-ansatte om hvordan lese og bruke bøker på SFO, både ute og inne.

Målgruppen er barn som deltar på skolefritidsordninger i hele landet.

Slik fungerer det

I Les og lek vil du finne aktiviteter som kan skape fellesskap i barne - gruppen. Leken er innganger til ulike bokuniverser. Hver måned presenterer vi en ny bildebok.

Til hver bok vil du finne:

Forslag til tegne- og formingsaktiviteter, bevegelsesleker, dramaleker eller bruk av musikk og tips til lesestunden.

Månedens bok i februar

Rakel er en sprudlende jente som elsker å utfolde seg i klasserommet. Men hva skal de gjøre i dag? Vi skal lage farsdags - kort, sier vikarlæreren. Da rømmer Rakel under pulten. Men sitter det ikke en til under pulten sin? Er det Mikal, den nye gutten? Vil ikke han skrive farsdagskort heller? Og hva er det med vikarlæreren, som plutselig virker så redd? «Er det sant at» handler om å bære på historier. Det er en fortelling om fedre, savn og kjærlighet. Kan nye vennskap vokse fram om en deler hemmeligheter med hverandre?

Nysgjerrig?

Aktiviteter og materiell presenteres digitalt på nettsiden: foreningenles.no/lesoglek

PILOTERGodlia Aktivitetsskole i Oslo og Levre SFO i Bærum har sagt ja til å være piloter for «Les og lek-prosjektet». De vil prøve ut ulike måter å presentere bøkene og de ulike lekene i verktøykassen. Noe blir satt inn i årsplanen, men mye skal også gjøres tilgjengelig slik at det kan brukes spontant i hverdagen i SFO/AKS. 

 

Lykkelige barn

Ja, hva egentlig lykke. Vi jager hendelser og opplevelser som vi ønsker og tror skal gjøre barn lykkelige. Når dette ikke alltid skjer, oppstår det lett litt skyldfølelse og dårlig samvittighet. Hvordan kan vi bidra til lykke hos barn?

Les mer >>

Lysglimtjeger 007 i SFO

Det å være integrert i et barnefelleskap gjør at man lærer hvordan man regulerer adferden sin. Lysglimtjeger 007 med rett til vennskap og lek tar jobben.

Les mer >>

Oppdragelse til hva?

Oppdragelse skal skje i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. For at dette skal være mulig, er det viktig at vi i barnehagen/SFO har tydelige tanker om hva vi legger i oppdragelse, hvordan den skal foregå og hvilke verdier vi bygger oppdragelsen på

Les mer >>

Serviceforeldrene

Har dagens foreldre tippet helt over når det gjelder å sette sine barn i sentrum? Jesper Juul slipper denne gangen til en av sine lesere, "Stresset supermamma".

Les mer >>

Gi klar beskjed!

Hvem har ansvaret? Barnet eller den voksne? For at beskjeden blir fulgt og ikke minst at barnets atferd ikke medfører dårlig stemning, slitne voksne (ansatte eller mor og far) og mye unødvendig bruk av kjeftestemmen. Ja, hvem har ansvaret!

Les mer >>

Mestringsrommet

SFO bidrar daglig til å styrke barn. Både med tanke på skolefaglige prestasjoner men aller viktigst ved å tilby opplevelsen av å høre til og å mestre på mange små områder.

Les mer >>

TPO i SFO

En ny forskningsrapport antyder at skolesvake elever sliter mer enn før i skolen. Angår rapporten SFO? Absolutt!

Les mer >>

Samtale som veiledning i livet

Gjennom samtaler kan vi gi barn best mulig veiledning i hvordan de skal håndtere livet og følelsene som oppstår. Hva kreves for at en samtale skal få slike kvaliteter?

Les mer >>

BOMBEEKSPLOSJONEN I OSLO - Hva skal vi si til barna?

Snart kommer ferske og erfarne SFO-barn inn døra. Her finner du informasjon og lenker til hvordan snakke med barna om de grusomme hendelsene som har rammet så mange mennesker, ja, hele nasjonen. Artikkelen er hentet fra www.krispsyk.no, med forfatternes tillatelse.

Les mer >>