Hverdagen i SFO byr på mange situasjoner hvor det ikke alltid finnes enkle svar. Personalet møter ofte dilemmaer som krever balanse mellom barnas behov, foreldrenes ønsker, SFOs verdier og pedagogiske mål. Hvordan vi håndterer disse situasjonene, har stor betydning for barnas trivsel, læring og utvikling, og for samarbeidet i personalgruppen.

Dilemmaer i SFO-hverdagen

Dilemmaer er situasjoner som krever at vi tar valg mellom ulike hensyn og verdier. De utfordrer oss til å reflektere og utvikle vår praksis, samtidig som de gir oss mulighet til å styrke samarbeidet med både barn og foreldre.

Gjennom konkrete eksempler ønsker vi å belyse de små og store dilemmaene som ansatte i SFO møter i det daglige. Framover på sfonett.no vil vi presentere ulike dilemmaer som kan inspirere til refleksjon og diskusjon – både individuelt og i personalgruppen.
Gjennom praksisfortellinger inviterer vi til refleksjon rundt vanlige utfordringer i SFO. Hver situasjon gir mulighet til å tenke over egne verdier og praksis, dele erfaringer og styrke personalets felles forståelse. Målet er å utvikle en bevissthet om hvordan vi kan møte utfordringer på måter som fremmer både barnas og de voksnes beste.

Husk: Det er ofte ikke én riktig løsning på et dilemma. Derfor er det viktig å reflektere sammen som et team, finne balanserte løsninger og bruke SFOs verdigrunnlag som kompass.

Er dere klare for å dykke ned i dagens dilemma?

Dilemma: Når foreldrenes grenser utfordrer SFOs praksis
En far til en gutt på åtte år ber personalet om at gutten ikke skal delta i utelek på grunn av kulden, da han mener barnet lettere blir sykt. SFO har imidlertid en praksis hvor barna er ute daglig, uansett vær, og personalet erfarer at gutten trives med og har behov for uteleken. Samtidig ønsker de å respektere foreldrenes bekymring. Hva bør de gjøre?

Refleksjonsoppgaver:

  • Hvordan kan SFO balansere foreldrenes ønsker med SFOs fritidspedagogiske praksis?
  • Hvordan kan dere kommunisere viktigheten av utelek og fysisk aktivitet på en måte som foreldrene forstår og respekterer?
  • Hva kan personalet gjøre dersom foreldre og SFO har ulike verdier og forventninger?

Generelle refleksjonsspørsmål for alle dilemmaene:

  • Hva sier de overordnede målene for SFO om slike situasjoner, og hvordan kan vi bruke dem som veiledning?
  • Hvilke verdier i SFO bør ligge til grunn når vi løser slike dilemmaer?
  • Hvordan kan personalet bruke hverandres erfaringer og perspektiver for å håndtere lignende situasjoner?

Hva er viktigst?

En helt ny doktoravhandling kan inneholde et kraftig signal til SFO-folket om et viktig veivalg.

Les mer >>

Hva er toleranse?

Toleranse er å tåle, være fordomsfri og åpen. Men hvordan lærer vi barn toleranse? Vi må legge mer vekt på forskjeller i skole og SFO, mener forsker.

Les mer >>

«Teknikker» for gode samtaler

Vi må spørre for å få vite noe. Hva vi vet, avgjøres av de spørsmålene vi stiller – til barna og til oss selv. Men hvordan kan voksne forberede seg på en åpen dialog?

Les mer >>

Gudmundur på tur 3

Her får du små drypp du kan bruke i samtaler rundt bordene i basene. Det er alltid gledelig for barn å få være sammen med voksne som deg. Du kan fortelle om små, rare ting og ved middagsbordet kommer barnet med din historie fra perlebordet og foreldrene tenker; i SFO skjer det jammen mer enn innkryssing og fôring. Tekstene er også skrevet slik at barn selv kan lese dem, det er fint at SFO bidrar til å stimulere til mer lesing.

Les mer >>

Å intervjue barn

Hvordan snakker vi med barn på en anerkjennende måte? Brit Eide gir oss en innføring i temaet.

Les mer >>

Det annerledes barnet 5 - Arbeidsglede & motivasjon

Du har ikke noe valg! Du og dine kolleger må utvikle god samhandling med alle barn. Også barn som er helt annerledes. Belønningen ved å lykkes med disse barna er helt fantastisk. Du blir en nøkkelperson i barnas liv! Dette er den femte og siste artikkelen i denne lille serien. Kanskje ser vi nå konturene av en planleggingsdag eller i alle fall underlaget for refleksjon i en eller annen sammenheng i din personalgruppe.

Les mer >>

Velkommen hit, lille venn - 2

Har du lagt merke til at 1.klassingene blir mindre hvert eneste år? Jeg tenker av og til; hvor skal dette ende? Blir det teskje-kjerringer og -gubber av alle sammen? Selvsagt er dette et optisk bedrag.

Les mer >>

Når barn tvinges til å si unnskyld?

Hvis vi skal oppfylle mandatet om «barnets beste», må vi tørre å diskutere fastlåste normer som preger praksis.

Les mer >>

Takk til hverdagsheltene i SFO/AKS

På Bolsøya skole SFO har de vært på trappebesøk og kjent på savn og takknemlighet. Fra Nyborg SFO deler vi deres hilsen til ungene i 4.klasse som egentlig skulle hatt premiere på sin årlige musikal nå. Begge strålende eksempler på at jobben din i SFO/AKS kan bidra til at barn opplever litt glede i disse annerledes dager.

Les mer >>