Organisasjonen Voksne for Barn har utviklet en ressursbank med verktøy for å styrke arbeidet med å skape et trygt og inkluderende fellesskap på SFO, spesielt ved overgangen fra barnehage til SFO.
Forebygge mobbing og utenforskap
I 2023 fikk Voksne for Barn prosjektstøtte fra Utdanningsdirektoratet til å utvikle et verktøy for å jobbe forebyggende mot utenforskap og mobbing, spesielt i arbeidet med overgangen fra barnehage til SFO.
I oppstart av prosjektperioden gjennomførte Voksne for Barn en spørreundersøkelse blant SFO’er i hele landet, i tillegg til kvalitative intervjuer med SFO-ledere, ansatte og 1. trinnselever. På bakgrunn av informasjonen og innspillene vi fikk herfra, har vi utviklet en digital ressursbank for SFO.
I 2024 gjennomførte vi en pilotering av prosjektet som fikk navnet Inkluderende SFO i samarbeid med SFO-ledere over hele landet, og tilbakemeldingene er svært positive. Det kommer frem av evalueringene at dette er et etterlengtet supplement i SFO.
Noe av det SFO-ledere og ansatte fremhever som spesielt motiverende er at ressursene er tilpasset SFO både i form av innhold, metode og tidsbruk. De uttrykker at dette gir en opplevelse av å bli anerkjent for den viktige jobben de gjør, og samtidig glede over å få tilbud om kompetanseheving som er nyttig og relevant for akkurat deres arbeid.
Noen sitater fra evalueringen:
Jeg setter pris på at tilnærmingen til opplæring og kompetanseheving av SFO ansatte tas på alvor, og at vår jobb med sosial kompetanse verdsettes.
Tusen takk for flotte forslag og tips til å heve kvaliteten på SFO
Jeg opplevde at dette var boost for opplæringa som trygg voksen.
Hva er Inkluderende SFO?
Inkluderende SFO er en ressursbank for å jobbe med SFO-fellesskapet blant voksne og barn. Dette inkluderer en kompetansebank, aktiviteter som kan brukes med barna og en veileder til SFO-leder. Tiltaket omfatter også opplæring i opplegget, og tilbud om nettverkssamlinger to ganger i året.
Veilederen og kompetansebanken er verktøy til SFO-leder for å jobbe med profesjonsfellesskapet og kulturen på arbeidsplassen, spesielt med tanke på inkluderende fellesskap og tilhørighet.
Veilederen inneholder konkrete tips og råd, og støtte til SFO-leder i gjennomføring av opplæringsøktene i kompetansebanken.
Kompetansebanken
I kompetansebanken er det opplæringsøkter som kan gjennomføres med personalet, og tidsrammen er tilpasset samarbeidstiden på SFO. Det legges opp til faglig påfyll og refleksjonsoppgaver med mål om å komme frem til konkrete tiltak som kan jobbes videre med på den enkelte SFO.
Kompetansebanken er utviklet med utgangspunkt i behov og ønsker vi innhentet i oppstart av prosjektet. Temaene for opplæringsøktene ble valgt på samme grunnlag;
- Profesjonsfellesskap og kultur på arbeidsplassen
- Overgang fra barnehage til SFO
- Trygge voksne (3-delt-økt)
- Inkluderende fellesskap
- Lekens nytteverdi og egenverdi
- En plass for alle
- Barns medvirkning
- Sosial kompetanseheving mot utenforskap
Rammeplan for SFO
Ressursbanken er et godt verktøy for å jobbe med målene i Rammeplan for SFO. Ved å bruke ressursene vil man kunne jobbe systematisk, både med kompetanseheving i personalet og direkte med barna i SFO, for å nå målene i Rammeplanen.