Februar 2023 åpnet MedLearn opp for utdanningen i Kvalitetsarbeid i SFO med stor entusiasme. Overveldende respons førte til at vi ønsket velkommen over 130 studenter. Denne engasjerte og lærevillige studentgruppen har vært en glede for lærerne å jobbe med.

Mange av studentene var spente på hvordan deres nye hverdag ville se ut med studier, jobb og familie forteller Anette Hegna Gundersen som er fagansvarlig oppvekstfag ved MedLearn. - Noen var også bekymret for kravene til oppgaver, arbeidskrav og akademisk skriving.

Vi har vært vitne til studentenes store engasjement og vilje til læring. Ved å tilby en digital studieform, har vi nådd mange som ellers kanskje ikke ville hatt muligheten til å ta videreutdanning. Samtidig krever denne formen for studier selvdisiplin, og studentene har vist at de besitter denne egenskapen.

Vi har inkludert praktiske oppgaver i tillegg til de obligatoriske arbeidskravene, slik at studentene kan se hvordan teorien kan anvendes i praksis. Å praktisere nye ferdigheter og ha en bevisst tilnærming til hvorfor vi gjør tingene vi gjør, bidrar til en meningsfull læring knyttet direkte til arbeidsplassen. Målet vårt har vært å skape en inspirerende læringsprosess gjennom hele studiet.

  • Vi arbeider med mennesker, og derfor kan vi ikke bare stole på å lese oss til ny kunnskap og praksis. Vi må også praktisere, akkurat som å sykle. Selv om man kan forstå mye om sykling ved å lese, blir man aldri god uten å øve. Ved den første eksamenen meldte over 108 studenter seg opp, og ingen strøk - vi fikk mange gode besvarelser!

Selv om vi har mistet noen studenter underveis, forstår vi at det er krevende å kombinere studier med jobb og familie. Vi håper at de vil komme tilbake til oss når de ser de bedre mulighetene denne kombinasjonen kan gi. Vi legger også vekt på studentsamarbeid og -møter, men vi erkjenner at det å studere nettbasert er annerledes enn å møtes i et klasserom. Kanskje må vi akseptere at denne formen ikke passer for alle, selv om den er den eneste og beste løsningen for noen.

Opptaket for høsten 2023 startet 1. april, og de har allerede mottatt over 100 søkere. Fra 1. november vil MedLearn også tilby en 30-studiepoengs variant av utdanningen, i håp om å tiltrekke enda flere studenter. Noen synes kanskje det er utfordrende å forplikte seg til to års studier?

Det har vært svært motiverende å se den store interessen for kompetanseløft blant de som arbeider i sektoren. Jeg må ærlig innrømme at de ansvarlige for denne sektoren trolig ikke helt forstår hvor fantastiske medarbeidere de har i SFO-ene i Norge. Det er utrolig trist at en så viktig sektor har fått så lite oppmerksomhet. Jeg synes det er ekstra beundringsverdig at de som jobber med barna har et sterkt ønske om å gjøre en god jobb. Deres innsats fortjener større anerkjennelse.

MedLearnMedLearn tilbyr fagutdanning og videreutdanning innenfor ulike fagområder. De skiller seg ut ved å tilby nettbaserte studier, som gir fleksibilitet for studenter til å studere når det passer dem, samtidig som de opprettholder høy kvalitet i undervisningen.

Deres læringsplattform gir studentene tilgang til undervisningsmateriell, interaktive oppgaver, veiledning og kommunikasjon med medstudenter og lærere. Plattformen er intuitiv og brukervennlig, noe som gjør det enkelt for studentene å navigere og engasjere seg i studieprosessen.

MedLearn er også kjent for sitt støttende læringsmiljø. De har dedikerte lærere og studieledere som er tilgjengelige for å svare på spørsmål, gi veiledning og støtte studentene gjennom studieforløpet.

Vi tok en prat med Ane Krogh Moksnes, en av de tre lærerne på studiet "Kvalitetsarbeid i SFO". Vi var interessert i å få innsikt i hennes erfaringer med studentene fra SFO. 

Ane har 25 års erfaring i oppvekstsektoren, inkludert som pedagogisk leder, skole- og SFO-assistent, veileder og lærer ved grunnskolen. De siste årene har hun arbeidet som yrkesfaglærer i Helse og oppvekst studieretning på videregående skole. Ane har bred erfaring og god kjennskap til SFO gjennom tidligere arbeid, samarbeid mellom barnehage, skole og SFO, samt tett kontakt med ulike skoler og SFO i forbindelse med elevenes praksis som barne- og ungdomsarbeider.

  • Erfaringen som SFO-assistent har vært svært verdifullt. Dette viste meg at å arbeide med pedagogikk og utdanning på alle nivåer var min rette vei som yrkesutøver, og jeg engasjerer meg virkelig i dette. Derfor tok jeg pedagogikk ved Universitetet i Oslo, med en bachelorgrad i førskolepedagogikk og en mastergrad i førskoleutdannelse.

Hun søkte jobb hos Medlearn fordi de skulle starte denne utdannelsen for SFO-arbeidere. Dette var etterlengtet og spennende, spesielt med tanke på den nye rammeplanen for SFO.

  • Jeg synes kompetanseheving er utrolig viktig. Mitt mål er å inspirere mine egne elever på videregående skole til å bli den slags voksne barna fortjener. Jeg anser vårt yrke som svært viktig, og jeg føler meg heldig som får muligheten til å arbeide med elever som ønsker å lære mer for å bli bedre voksne for barna og deres arbeidsplass. Dette gjelder også våre studenter hos Medlearn.

Hvordan har din opplevelse vært med denne formen for nettbasert opplæring?

Jeg har virkelig trivdes med denne formen for opplæring. Det har vært utrolig spennende å arbeide med å etablere kunnskap innenfor digitale verktøy som gjør at jeg kan inkludere studentene i større grad. Jeg ser stor verdi i denne tilnærmingen. Selv om jeg har mest erfaring fra klasseromsundervisning, tar jeg med meg den kunnskapen jeg får gjennom å være lærer i MedLearn inn i det fysiske klasserommet.

Hvordan har møtet med studentene og oppfølgingen av disse vært?

Jeg har hatt gleden av å være i dialog med flere av elevene, enten gjennom telefonsamtaler eller meldinger. I begynnelsen fikk vi alle en mulighet til å skrive litt om oss selv, og dette ga oss et innblikk i elevenes erfaringer. Det var virkelig spennende å lese om deres bakgrunn. Disse elevene er virkelig fantastiske. Gjennom hvert arbeidskrav får jeg mulighet til å bli bedre kjent med elevene, basert på hvordan de arbeider og hvilke verdier de har.

Jeg blir utrolig stolt når jeg leser om alt det spennende som skjer rundt omkring på SFO. Jeg jobber aktivt med å knytte enda tettere kontakt med elevene, fordi det betyr mye for meg. Jeg ønsker å være der for dem, inspirere dem og gi dem støtte. Jeg sender meldinger og prøver å lage noen videoklipp som kan stimulere til refleksjon rundt ulike temaer. 

Du har vært initiativtaker for SFO-kafé. Kan du fortelle mer om det?

Jeg ønsket å starte SFO-kafé for å bli enda bedre kjent med studentene, men enda viktigere for å skape en arena der de kan møte andre som arbeider i SFO. Et sted der de kan reflektere sammen, gi hverandre innspill og nye ideer. Det har vært utrolig morsomt så langt. Nå har elevene selv startet sine egne møter via Facebook, der de ønsker en noe mer uformell arena. Dette synes jeg er flott.

Med din kjennskap til fagområdet og de fagutdannede du har møtt gjennom BU-opplæringen, kan du si noe om hvordan du tror denne fagutdanningen kan styrke kvaliteten i SFO?

Det er fantastisk at denne fagutdanningen er på plass. Elevene har virkelig vært ivrige etter å heve kompetansen sin innenfor SFO. Mange av dem sier at denne studieretningen har vært etterlengtet. Dette sier mye om våre studenter. Jeg beundrer dem virkelig. De sier ting som "endelig er det vår tur!"

endelig er det vår tur

Denne studieretningen representerer et stort skritt mot å heve kompetansen blant de ansatte i SFO. Mange elever som har hatt praksis savner å lære enda mer om hvorfor ting gjøres på en bestemt måte. Det har vært tilbakemeldinger om at praksisstedene ikke gir like mye veiledning som det mange opplever i barnehagen. Dette er en svært interessant observasjon. Derfor håper jeg virkelig at denne utdanningen kan bidra til å løfte kompetansen på arbeidsplassene deres. Jeg håper også at den kan inspirere flere til å ta videreutdanning innenfor dette feltet. Jeg tror at dette også kan være med på å heve statusen til SFO. SFO har lenge blitt sett på som et oppbevaringssted, mens det egentlig er så mye mer. Det som er spennende etter bare noen få måneder med studiene, er at studentene som først var usikre på grunn av lang tid siden de satt på skolebenken, har hatt en enorm progresjon i studiene.

Jeg tror at folk har forstått hvor mye de kan og hvor mye de allerede jobber i tråd med forskning og rammeplanen. De ser at pensumet faktisk beskriver det de allerede kan. Dette tror jeg gir oss stolthet og selvtillit i yrket. Progresjonen har vært imponerende. Jeg er utrolig stolt av elevene mine.

Studiet gir de ansatte en solid plattform og trygghet i egne ferdigheter og praksis. Det ville også gi dem muligheten til å kommunisere bedre med foreldre og lærere, og gi dem innsikt i hvorfor de jobber slik de gjør og bli enda sikrere på at jobben deres er forankret i teori og forskning. Det er en grunn til at jeg kommuniserer på denne måten, for eksempel. Eller at vi prioriterer frilek, fordi det samsvarer med rammeplanen og vi kan utdype hvorfor frileken er så viktig i SFO.

Lasse Ryfetten, er utdannet barne- og ungdomsarbeider og jobber ved Stange skole SFO. Vi satte oss ned med ham for å høre hvordan han har opplevd studiet.

Les også

SFO/AKS åpner igjen – vi gjør oss klar

Om knappe to uker skal SFO/AKS gjenåpne. Regjeringen skal denne uken komme med en veileder. I Danmark åpner de denne uken og vi har sett på deres retningslinjer og hvordan de forbereder seg.

Les mer >>

SFO/AKS åpner igjen – vi gjør oss klar

Om knappe to uker skal SFO/AKS gjenåpne. Regjeringen skal denne uken komme med en veileder. I Danmark åpner de denne uken og vi har sett på deres retningslinjer og hvordan de forbereder seg.

Les mer >>

Nytt kompetansetilbud for ledere i SFO

På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet tilbyr ValuEd et samlingsbasert kompetansetilbud for ledere i SFO. Les mer om dette og hvordan du kan søke

Les mer >>

Å lede i motvind

En artikkel om ledelse. For SFO-leder tenker vi; det er verd å kikke gjennom denne artikkelen på leting etter det enen innspillet akkiurat du kan ha glede av.

Les mer >>

Disse deltar på Kvalitet i SFO 2025

Har kan du se hvilke

Les mer >>

TEMA: Kapasitetsbygging i SFO - Del 3: Møter og møtekultur

Når den nåværende rektoren vår startet for ca 9 år siden ble det gjort en god opprydding i møtestruktur og møtekultur.

Les mer >>

Kunnskapsfrukten & fremtidens SFO

Se for deg et bugnende epletre med saftige, rødgrønne epler. På hver gren henger det et helt utrolig antall frukt i høstprakt, og du tenker kanskje; - Hvordan er det mulig? Det ligger en helt enorm energi i å skape så mye praktfullt fruktkjøtt.

Les mer >>

Hvordan kommer du på jobben?

En nøkkel til å oppnå kvalitet i SFO ligger i engasjementet og motivasjonen til de ansatte. Ved å være den aller beste utgaven av oss selv på jobb kan vi skape et positivt miljø og legge grunnlaget for et meningsfylt lærings- og lekemiljø for barna.

Les mer >>

Miljøterapautens rolle

Tanken om en vennskapsbase ble utviklet for å dekke behovet for en felles sosial arena for barna på Skøyen skole/AKS. Vi ønsket oss et «annerledes-rom» som skulle være en trygg base.

Les mer >>