Vi som har jobbet i SFO/AKS har sett at det gir mange fordeler å være innenfor. Men fra tiden som SFO-leder måtte jeg også forholde meg til de som stod utenfor. Skulle ønske at det ikke var en del av den viktige jobben.

Det store flertall av barn på 1. og 2.trinn benytter SFO. Når barnet ikke går i SFO, kan dette skyldes et bevisst valg fra foreldre eller at noen er utelukket av økonomiske grunner.

Et av barna som ikke hadde SFO-plass fordi foreldrene hadde restanse fra barnehagen møtte jeg den gang jeg var SFO-leder. Det var dagen etter første skoledag og i hans gruppe hadde alle de andre blitt hentet av en barneveileder, slik at de trygt skulle finne SFO. Barneveilederen hadde sagt at i dag skulle - vi ha cowboy- og indianerdag på SFO. Ute i gangen stod han og tenkte sikkert på hvor morsomt det ville bli. Da jeg møtte blikket hans, så han ned og ville liksom forsvinne.

Jeg gikk bort til ham og spurte hvem som skulle hente ham den dagen. Han sa at det skulle tante og at mamma var på jobben. Han spurte meg om jeg visste hva de skulle gjøre på SFO i dag, og jeg bekreftet det han allerede visste. Han fortalte meg at han pleide å være indianer når de lekte cowboy og indianer i gata. Mens vi stod der, kom en av de andre på 1.trinn og lurte på om han skulle være cowboy eller indianer. Situasjonen ble enda vanskeligere for min lille venn på utsiden.

Hvis man ikke får barnehageplass vet man ikke egentlig hva man går glipp av. Skulle du bli stående utenfor SFO fordi foreldrene ikke har råd, kan dette være mildest talt vanskelig for et barn å takle overfor de andre barna. I løpet av mine ti år som SFO-leder, har jeg flere ganger vært i situasjoner omtrent som den jeg beskrev over. Sammen med sosiallærer greide vi stort sett i de fleste tilfeller å få til ordninger slik at barna ikke skulle bli skadelidende. Men den sårheten som møtte meg hos disse barna, har satt spor.

Jeg vet at det ikke er ubegrenset med penger i dette land og at politikere har vanskelige avgjørelser og prioriteringer. Men SFO som utviklingsarena for barn er så viktig at den fortjener skikkelig satsning. Og da er det vel logisk at alle som ønsker det får lov til å være med når det er cowboy- og indianerdag i SFO.

Nasjonal evaluering av SFO/AKS

I 2018 blir det gjort en ny nasjonal evaluering av SFO. I den forbindelse skal også barn og foreldre som ikke benytter tilbudet spørres om hvorfor. Vi i Nettverket! for SFO tror det blir fint å få vite mer om dette skyldes pris, innhold eller noe annet.

SFO er en viktig vennskapsarena for barn. Her er det tilgang på lek og noen å leke med samt voksne med kunnskap som gjør at barn lettere behersker denne viktige delen av livet.

SFO/AKS er et viktig virkemiddel for et trygt psykososialt skolemiljø.

Så mange hadde plass i SFO i 2016

Andel 1.klassinger i SFO: 79% hvorav 53% med 100% plass

Andel 2.klassinger i SFO: 74% hvorav 43% med 100% plass

Andel 3.klassinger i SFO: 59% hvorav 28% med 100% plass

Andel 4.klassinger i SFO: 31% hvorav 12% med 100% plass

Kilde UDIR


 

 

 

Les også

Matte i farta…

Førsteklassinger som jobbet med fysisk aktivitet, hadde 35 prosent større fremgang i matematikk, sier dansk forsker bak ny studie. Så hvis det er ønskelig med mer formell læring i SFO, bør vi kanskje ta barna med på regneturer og skravleløp.

Les mer >>

SFO-festivalen ved Sæbø skule i Alver kommune 2023

Vi ønskja å avslutte skuleåret på ein annleis måte. Det var eit mål om å halde oppe elevtalet ut skuleåret sjølv med strålande sol og fine ettermiddagar. Gjennom festivalen ville vi nytte rammeplanen som utgangspunkt og jobbe ut i frå denne. Gjennom familie og media høyrer elevane stadig om festival, men veit lite om kva dette er. Vi ville då lage ei veke med samhald, fest, fargar, glitter, leik og læring.

Les mer >>

Voksne tråkker stien

Av og til tenker jeg; det er ingen spøk å arbeide med barn! Og det er jo sant.

Les mer >>

Barn og stress

Jesper Juul får stadig henvendelser om barn og stress. Noen spør om det kan være en sammenheng mellom den stadig hyppigere forekomsten av ADHD, ADS og lignende diagnoser og barnefamilienes stress.

Les mer >>

Stress gjør vondt

Når Sandra (10) har vondt i magen, er det fordi hun er stresset. I tre artikler skriver Jesper Juul om dette fenomenet.

Les mer >>

Gladhjørnet i SFO

Ved Årlivoll SFO i Orkdal vil de synliggjøre trivsel og glede. Og det er jo det din SFO/AKS er best på. Å tilby trivsel og glede? Flott – kikk på dette.

Les mer >>

Robuste barn

1 av 3 ungdommer velger å holde seg hjemme fremfor å tilbringe tid med venner. Omtrent like mange sliter med mobbing over tid. Psykiske lidelser blant ungdom øker kraftig.

Les mer >>

Voksenstyrte barn i SFO/Aktivitetsskolen

– Barn må få tid til å være barn, slår HiO-lektor Knut Løndal fast. Han frykter at større kontroll av barna i SFO/Aktivitetsskolen vil gå ut over viktig leketid.

Les mer >>

Med hjertet i resepsjonen

Når du kommer inn gangen på Blomhaug SFO i Gjøvik er det lett å se at relasjonsbygging er noe som preger denne SFO.

Les mer >>